Prethodni članak
Sljedeći članak

U vinogradima se pojavio novi štetnik, lisni miner zmijolikih mina

Zbog činjenice da na njega dobro djeluju navedeni insekticidi, ovaj štetnik ne bi trebao predstavljati veliku opasnost za naše vinograde


Nakon američkog cvrčka koji je napao zagorske vinograde i doveo u pitanju njihovu opstojnost, u hrvatskim vinogradima pojavio se još jedan štetnik. - Obilazeći vinograde tijekom kolovoza teško je bilo ne primijetiti pojavu zmijolikih mina na lišću velikog broja čokota.  Radi se o oštećenjima lista od lisnog minera zmijolikih mina - Phyllocnistisvitegenella( Clemens).

Ovaj je štetnik  porijeklom iz Sjeverne Amerike.  Na području Europe pojavio se najprije u Italiji, potom u Sloveniji i Švicarskoj. 2010. g. primijećen je i u Hrvatskoj, na području Istre, potom 2015.g. u Međimurju. U Hrvatskom zagorju do sada nije bilo jače pojave – upozorila je agronomka Sanja Gregurić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Savjetodavnoj službi.  Kako je pojasnila Gregurić, hrani se na listovima biljaka  roda Vitis.  Prezimljuju  odrasli leptiri ispod kore na čokotu. U proljeće ženke odlažu jaja na gornju stranu listova,  izlaze gusjenice koje se ubušuju u list i buše ga, čineći hodnike- mine. Prve mine vidljive su tijekom svibnja. Kukulje se u mini, potom izlaze leptirići nove generacije. Ima četiri generacije godišnje. Ukoliko  je velik broj mina na listu, smanjuje se asimilacijska površina lista, što se negativno odražava na kvalitetu grožđa, a u slučaju izuzetno jakog napada može doći do defolijacije.

 - Za sada nema registriranih insekticida za suzbijanje ovog štetnika, ali na njega dobro djeluju  pripravci za suzbijanje grozdovih moljaca i američkog cvrčka. Zbog činjenice da na njega dobro djeluju navedeni insekticidi,ovaj štetnik ne bi trebao predstavljati  veliku opasnost za naše vinograde.  Ipak, postoje vinogradi  koji se ne tretiraju insekticidima – direktno rodeći hibridi, slabo održavani vinogradi, zapušteni vinogradi i sl. Takvi vinogradi predstavljaju opasnost za daljnje širenje ovog štetnika. U prilog tome ide i činjenica da se ipak preko Istre i Međimurja već proširio do Zagorja – rekla je Gregurić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook