Prethodni članak
Sljedeći članak

U tijeku su radovi na rješavanju problema vlage na Crkvi Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici

Južna lađa crkve novim tehnologijama će se zaštititi od prodiranja kapilarne vlage


Još u srpnju započeli su radovi na Crkvi Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici, kako bi se spriječilo daljnje nakupljanje vlage koja je počela stvarati velike probleme na zidovima. Trenutno se izvode radovi na južnoj lađi crkve, a iako je bio predviđeni završetak s krajem konca, izgleda da će trajati još i čitav rujan.

Otvarajući žbuku i temelje južnoga zida, ustanovljeno je da je on jako loš. Radi vlage ima velikih šupljina, kao da je vlaga pojela materijal, stoga je nadzornik ustanovio na su potrebni dodatni radovi, odnosno dodatno bušenje metar visine u dva nivoa i injektiranje temelja cementom – rekao nam je donjostubički župnik Ivan Brlečić. Koristit će se i nova tehnologija te će se u sami zid uštrcati kemijska sredstva koja će djelovati na isušivanje, što bi u sljedećih 30 godina trebalo uspješno sprječavati prodor daljnje kapilarne vlage. – Vlaga nam je bila veliki problem, i to ona iz zemlje, obzirom da imamo novi krov, koji smo mijenjali prije pet godina. No, oko zidova nema izolacije kakva se radi danas, a i zgrada je nismo na terenu, u kotlini. Zidovi su široki više od jednog metra, a materijal kada se natopi vlagom propada – ispričao je vlč. Brlečić, dodavši kako je i izvana temelj crkve bio u jako lošem stanju. – Još ga je pokojni župnik spašavao jakim betonom, što je naizgled savršeno funkcioniralo. Međutim, kad smo sada otvorili beton, vidjeli smo da je to tada bila velika pogreška, jer se vlaga koncentrirala i izbijala u unutrašnjost crkve, što se vidjelo po velikim žutim flekovima po zidovima i opadanju žbuke – pojasnio je.

Bez žbuke

Pripremne radove za ''renovaciju'' donjostubičke crkve Ministarstvo kulture započelo je još lani. – Lani ujesen napravili smo tri ulazne kapele iznutra, a ove godine od Ministarstva kulture dobili smo 300 tisuća kuna, za uređenje južne lađe, odnosno četiri stupa koja dijele unutarnju od južne lađe te južni zid – rekao je župnik. Zbog radova, južna je lađa crkve trenutno ograđena od ostatka crkve, no, s završetkom radova ponovo će se koristiti. Ipak, kaže vlč. Brlečić, barem dvije godine zidovi će morati biti bez žbuke.

– Neće to biti tako strašno za pogled, jer je vrlo zgodno isfugirano novom tehnologijom – kaže župnik, u što će se uskoro moći uvjeriti i vjernici, koji su, kako kaže, itekako zadovoljni što su krenuli radovi na njihovoj crkvi. – Prije radova, konzervatori su sondama provjerili ima li po zidovima kakvih starih umjetnina, no nije ništa pronađeno stoga ćemo uskoro biti slobodni i bojom osvježiti zidove koji su sada tamni i prašni – rekao je župnik. No, to će ipak još pričekati, jer, ako se nastavi suradnja s Ministarstvom kulture, čemu se župnik i nada, sljedeće godine bi na red mogla doći sjeverna lađa i isti postupak kao i ove godine, a onda i samo centralno svetište, što će ipak biti najveći i najteži posao.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook