Prethodni članak
Sljedeći članak

U svibnju bi se trebala otvoriti Mjesna knjižnica u Brestovcu Orehovičkom

Osim te knjižnice, za koju je Ministarstvo kulture dalo 150 tisuća kuna, još 50 tisuća kuna dobila je Općinska knjižnica Bedekovčina koja će za taj iznos nabaviti novu opremu, odnosno, namještaj


Čak dvije knjižnice na području Općine Bedekovčina obnovit će se kroz 2018. godinu. Riječ je o Mjesnoj knjižnici i čitaonici u Brestovcu Orehovičkom te Općinskoj knjižnici i čitaonici Bedekovčina. Novčana sredstva za radove na obje knjižnice dobivena su od Ministarstva kulture, a što će se točno napraviti pitali smo Darka Bana.

Općina ulagala i vlastita sredstva

Kako nam je objasnio, za Općinsku knjižnicu i čitaonicu u Bedekovčini dobiveno je 50 tisuća kuna. - Tijekom 2018. godine namjeravamo izmjenu stolarije kao i nabavu polica za smještaj knjižne građe koja nam je trenutno neadekvatno smještena zbog nedostatnih prostornih kapaciteta. Upravo zbog važnosti knjižnice za lokalnu zajednicu, a osobito za mlade u odgojno - obrazovnom kontekstu krenuli smo u uređenje naše knjižnice koje će se tijekom 2018. godine završiti – objasnio je načelnik Darko Ban dodajući kako je više novaca dobiveno za Mjesnu knjižnicu i čitaonu u Brestovcu Orehovičkom koja je bila u značajno lošijem stanju. Kako je istaknuo načelnik, prije tri godine Općina je vlastitim sredstvima napravila novo krovište s pokrovom, limarijom i gromobranskom instalacijom.

Oprema i vanjsko urđenje

Također, preko projekta sufinanciranog od strane Ministarstva kulture, Općina je, prošle godine, renovirala postojeću zgradu pa je stavljena plastična stolarija, izvršena drenaža i stavljena toplinska izolacija. Prošle godine izvršilo se i unutarnje uređenje prostora kao što je instalacija grijanja, zamjena dotrajalih instalacija struje i vode, rekonstrukcija sanitarnog čvora te ostali završni obrtnički radovi. - Cilj sadašnjeg projekta opremanje mjesne knjižnice i čitaone Brestovec Orehovički, za kojeg su od Ministarstva kulture dobivena sredstva u iznosu od 150.000 kuna je potrebnom opremom opremiti staru školsku zgradu mjesne knjižnice i čitaone Brestovec Orehovički. Općina Bedekovčina je nositelj projekta, a partner na projektu je OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički. Projekt uključuje opremanje zgrade potrebnom opremom za rad knjižnice i čitaone kao što su vitrine, ormari, stolovi, stolice i slično. Važnost sanacije, a sada i opremanja knjižnice je u dostupnosti knjižničkih usluga mještanima koji su udaljeni od centra Bedekovčine, osobito djeci i mladima, ističe načelnik Ban. Trenutno je projekt u fazi postupka nabave i dostave opreme, a otvorenje mjesne knjižnice i čitaone za javnost očekuje se u svibnju ove godine. - U maloj sredini kao što je naša, knjižničke aktivnosti odražavaju se na život svakog pojedinca, od naših najmlađih do najstarijih. Knjižnice za našu općinu osim kulturno - obrazovne imaju i odgojnu dimenziju osobito kada se radi o našoj djeci ali i značajnu važnost u vidu socijalne interakcije naših mještana i mještanki te nam je upravo iz navedenih razloga važno svako ulaganje u razvoj naših knjižnica – zaključio je bedekovčanski načelnik Darko Ban.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook