Prethodni članak
Sljedeći članak

'U srpnju idemo u rebalans proračuna, neće biti pokretanja novih projekata, planiranog zapošljavanja u javnoj nabavi, niti kupnje novih automobila'

Župan Željko Kolar na sjednici Županijske skupštine najavio je prvu izmjenu proračuna u srpnju i značajne uštede zbog koronavirusa koji je naštetio gospodarstvu


Župan Željko Kolar na današnjoj sjednici Županijske skupštine osvrnuo se na izvršenje proračuna u 2019. godini. – Prihodi su bili ukupno 210.668.000 kuna prihoda s prenesenim viškom od 8 milijuna kuna, to je najveći proračun Županije od njezinog postojanja, a samo izvršenje od 210 milijuna kuna je najveće izvršenje proračuna, čak 37 milijuna kuna više nego 2018. godine. To je rezultat europskih projekata i projekata koje radimo u energetskim obnovama škole na području KZŽ i Poduzetničkog inkubatora. Na žalost, danas nakon 6 mjeseci i korone je drugačija gospodarska slika na području KZŽ, nama je pad izvornih prihoda oko 21,6 posto ili na mjesečnoj razini u 4. i 5. mjesecu, to je oko 1,1 milijun kuna. Odmah smo sve projekte i javnu nabavu zaustavili, osim one koja je bila vezana isključivo za europske projekte, već potpisane ranije ugovore i projekte vezane za novo zapošljavanje koji idu preko europskih fondova. Sve natječaje smo zaustavili, sredstva za udruge smo morali smanjiti na moju veliku žalost za 50 posto i već smo ovog tjedna izašli s jednom vrstom naječaja, do kraja tjedna ćemo izaći van s drugom vrstom natječaja. Sve nabave koje su bile vezane za bilo koji drugi segment nabave smo zatvorili i s njima se ove godine neće ići – obavijestio je župan.

Dodao je da je Vlada donijela mogućnost da se mjesečnim kreditima u iznosu pada izvornih sredstva može servisirati kompletno poslovanje. – Mi smo tu mogućnost i iskoristili. Zbog financiranja samih europskih sredstava podigli smo 15 milijuna kuna revolvinga, a sada koristimo samo 5 milijuna. Moram reći da nam je država na neki način dužna 14 milijuna kuna, jer smo mi plaćali privremene situacije svih ovih projekata kako bi si izvođači radova mogli naplatiti ono što su napravili i da ih dodatno ne dovodimo u neravnopravan položaj na tržištu. Kada uspijemo naplatiti ta sredstva od države, situacija će biti nešto lakša, a moram reći da su sve situacije do sada u roku plaćanja koje imamo potpisane s nadležnim ministarstvima. Zbog toga smo namjerno pričekali, nismo išli kao većina JLS i županija u rebalans proračuna, donijeli smo odluku da pričekamo još 6. mjesec da vidimo kako će nove mjere Vlade utjecati na gospodarstvo i onda ćemo u srpnju ići u rebalans proračuna – najavio je Kolar.

Na pitanje novinara gdje će se 'kresati', župan je odgovorio da se nisu pokretali novi projekti koji su bili pripremljeni, a vezani za domicilnu komponentu. – Tu se može uštediti nekoliko milijuna kuna. Isto tako, preuzeli smo urede državne uprave i radimo s 30 ljudi manje sve poslove, ja u svom kabinetu nemam pročelnika već 2,5 godine i trebala su nam određena specifična radna mjesta u javnoj nabavi jer troje zaposlenih jednostavno fizički ne stigne obrađivati sve te projekte koje radimo, s time da imamo javnu nabavu za prijevoz učenika, imamo javnu nabavu za plin i struju za sve ustanove i škole koje su pod ingerencijom KZŽ, to su ogromni natječaji i tu su nam trebali stručni ljudi, gdje smo plan novog zapošljavanja napravili, od toga svega smo morali odustati, i tu su najveće uštede u narednom razdoblju. Neće biti nabava vezanih za vozni park, auto koji vozim je star 9 godina, ima 420 tisuća km i danas je na servisu. Sve vezano za takvu vrstu nabave neće se nabavljati, preuzeli smo 2,3 automobila iz Ureda državne uprave pa ćemo par najstarijih automobila koje imamo u voznom parku s najvećom kilometražom prodati i zamjeniti ovim auzomobilima koje smo preuzeli – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook