Prethodni članak
Sljedeći članak

U pripremi poseban zakon o obnovi Zagreba i KZŽ koji predviđa i izgradnju novih kuća stradalima u potresu

Jutarnji list doznaje kako se novim zakonom uređuje način i postupak obnove, odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u katastrofi


Novim Zakonom o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske županije nakon nedavnih snažnih potresa koji su pričinili znatnu materijalnu štetu, doznaje Jutarnji list iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, uređuje se način i postupak obnove, odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u katastrofi.

Na temelju ovoga Zakona, kažu za Jutarnji list u Ministarstvu, obnavljat će se postojeće oštećene zgrade i to zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno poslovne zgrade i obiteljske kuće. Prioritet će biti stanovi, kuće, bolnice i škole.

Zakonom se, između ostalog, predviđa i mogućnost izgradnje zamjenske kuće, ako je kuća srušena u potresu. Isto tako, privremeni smještaj stradalnika katastrofe, za vrijeme trajanja obnove stambenih zgrada, prema odredbama Zakona, osigurava bez naknade država putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sukladno raspoloživim kapacitetima , prenosi Jutarnji list.

Ministarstvo državne imovine će u svrhu privremenog smještaja stradalnika predati na privremeno upravljanje Ministarstvu za demografiju nekretnine u vlasništvu države koje su slobodne od stvari i osoba.Kada je riječ o načinima obnavljanja oštećenih zgrada, one će se, ovisno o njihovoj namjeni, sanirati obnovom konstrukcije, obnovom i poboljšanjem konstrukcije ili potpunom obnovom.

Cilj je, kako su rekli za Jutarnji list u Ministarstvu graditeljstva, koristiti suvremene materijale i poboljšati statiku postojećih zgrada koje su djelomično oštećene, a isto tako graditi i nove koje su srušene.

Procjenu će obavljati građevinski stručnjaci temeljem preliminarne provjere statike zgrada. Obnova, odnosno uklanjanje oštećenih zgrada, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, prema ovom Zakonu, provodit će se na temelju odluka koje donosi Savjet za obnovu zgrada oštećenih u potresu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook