Prethodni članak
Sljedeći članak

U Pregradi održana 3. hrvatska glazbena olimpijada

Sudjelovali su učenici iz Zagreba, Čakovca, Varaždina, Pule, Marije Bistrice i Zaboka u dvije kategorije


U OŠ Janka Leskovara u Pregradi u subotu, 25. siječnja održana je 3. hrvatska glazbena olimpijada koja se odvija bienalno u sklopu 5. međunarodne glazbene olimpijade. Sudjelovali su učenici iz Zagreba, Čakovca, Varaždina, Pule, Marije Bistrice i Zaboka u dvije kategorije. U prvoj kategoriji (12-15 godina) natjecalo se troje učenika, a u drugoj kategoriji (16-19 godina) njih četvero, a učenici su svoje znanje, talent i kreativnost pokazali u četiri dijela olimpijade: slušnom testu, meloritamskom i ritamskom primjeru, vokalnoj izvedbi tradicijske skladbe ili skladbe hrvatskog skladatelja te izvedbi svoje originalne skladbe. Posebno treba istaknuti važnost stvaranja vlastitih kompozicija čime se potiče kreativnost i stvaralački duh učenika. Zadnje dvije komponente izvodile su se na koncertnom dijelu pred publikom.

U prvoj kategoriji zlatnu diplomu dobio je Tomislav Joć, učenik OGŠ Marija Bistrica pri OŠ Marija Bistrica, pod mentorstvom učiteljice Tatijane Lenart. Srebrna je bila Bela Šarić, učenica OŠ Gustava Krkleca Travno u Zagrebu. Belina mentorica je učiteljica Marijana Maričić. Brončanu diplomu dobila je Una Strbad, učenica III. OŠ u Čakovcu, pod mentorstvom učiteljice Marine Korunek.

U drugoj kategoriji prvo mjesto po prvi puta su podijelila dva natjecatelja: Anamarija Bukovnik, učenica Gimnazije u Puli i Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli te Matija Pongračić, učenik Prve gimnazije Varaždin i Glazbene škole Varaždin. Anamarijina mentorica je nastavnica Maja Putinja, a Matijine mentorice su nastavnica Lidija Đidara iz Glazbene škole Varaždin i nastavnica Slavica Kelemen iz Prve gimnazije Varaždin. Srebrna diploma otišla je u ruke Roberta Hrena, učenika Gimnazije Zabok i ŠUDIGO u Zaboku, pod mentorstvom nastavnika Ivora Prajdić, dok je treće mjesto zauzeo Lovro Gregačević, učenik Gimnazije Antuna Gustava Matoša Đakovo. Lovrin mentor je nastavnik Tomislav Ljepotić.

Natjecatelji koji su osvojili zlatne diplome, Tomislav Joć, Anamarija Bukovnik i Matija Pongračić putuju na 5. međunarodnu glazbenu olimpijadu koja će se održati od 22. do 25. travnja na Cipru.

Organizatori 3. glazbene olimpijade su OŠ Janka Leskovara u Pregradi i stručna suradnica na olimpijadi, profesorica Suzana Goldin koja je ujedno i član povjerenstva za ocjenjivanje na međunarodnoj glazbenoj olimpijadi. Natjecatelje je ocjenjivalo povjerenstvo u sastavu: Suzana Goldin kao predsjednica povjerenstva i članovi Petra Tramišak, Deniza Gjini i Dinko Krstinić. Održavanje 3. hrvatske glazbene olimpijade podržali su Krapinsko-zagorska županija i Grad Pregrada, a otvorenju olimpijade prisustvovao je gradonačelnik Marko Vešligaj koji je tom prilikom istaknuo zadovoljstvo što je Pregrada domaćin ovakvog nacionalnog natjecanja koje je poticaj djeci i mladima na glazbeno obrazovanje i kreativno umjetničko izražavanje te zahvalio ravnateljici Zdravki Žiger Žgela na samoj inicijativi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook