Prethodni članak
Sljedeći članak

U POLJOPRIVREDI VIŠE OD 20 GODINA: 'Za naše proizvode znaju Korejanci i Japanci'

OPG Drempetić iz Donje Stubice, koji se bavi proizvodnjom i preradom jagoda i povrća, nominiran je za najbolji OPG u Hrvatskoj


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Andrija Drempetić iz Donje Stubice, koje se bavi ekološkom proizvodnjom i preradom povrća i jagoda, nominirano je za najbolji OPG u Hrvatskoj, u već tradicionalnoj akciji Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede ''Zlata vrijedan''.

Veliko priznanje

Iznenadili smo se kad su nas zvali da smo nominirani, veliko je to priznanje našem radu i drago nam je da smo izabrani i nominirani – kaže Stjepan Drempetić, koji se poljoprivredom bavi već više od 20 godina, a sve je počelo još 1992., kada su počeli kao kooperanti Done iz Gornje Stubice, koja je tada bila jedna od najvećih i najzvučnijih imena u proizvodnji sokova, pekmeza i zimnice. – Uzeli smo od njih 15 tisuća sadnica jagoda, a davali su i sistem za navodnjavanje i foliju. Za njih smo proizvodili jagode dvije godine, a onda krenuli sami. Prvo smo imali štand na Branimircu i prodavali po mjestima oko Stubice. Usporedno smo počeli i s krastavcima i paradajzom – prisjetio se Stjepan, dodavši kako sada gotovo sve jagode prodaju na kućnom pragu i u centru u Stubici, a iz jagoda koje ne prodaju, naprave džem, kojega, kaže, ne može napraviti dovoljno koliko ima potražnje.

Eko proizvodi

Jagode sade na pola hektra, a povrće na hektar i pol te na još dva hektra ratarske kulture. Po sezoni proizvedu oko 3 do 4 tone jagoda, po 4 tone krastavaca i paprike, a paradajza trenutno imaju 2 tisuće sadnica. Tu je i mladi luk, za Uskrs. Obzirom da se za svježe povrće ne može dobiti neka dobra cijena, Drempetić se odlučio na preradu i pravljenje zimnice. Da napravi izvrsnu izmnicu, iskustva mu nije manjkalo, obzirom da je radio u Doni, bio na sezonama krastavaca u Bugarskoj, učio raditi koncentrat rajčice i ajvar u Makedoniji, kompote u Grčkoj te raznu zimnicu po Italiji i Mađarskoj. No, nije njegova zimnica ''obična'' zimnica. Osim što je odlična okusa, ona je i oku posebna, privlači svojim bojama, kombinacijama i oblicima, a, kaže Stjepan, ne mogu je napraviti dovoljno niti za svoje glavne kupce, delikatesne trgovine Mini mljekare Veronika u Zagrebu i po moru.

– Otkad smo krenuli u ekološku proizvodnju, plasman nije nikakav problem, puno ponuda i odbijamo jer ne stignemo napraviti dovoljno ili nemamo dovoljno povrća, a nedavno smo dobili ponude iz Slovenije te Beča iz trgovine zdrave hrane. Naši su proizvodi eko, stoga su jako zanimljivi i cijene se i u inozemstvu – rekao je Drempetić, istaknuvši kako njihove proizvode zapravo najmanje kupuju Stubičanci, više za njih znaju Korejanci i Japanci.

Širenje zbog potražnje

Obzirom na potražnju i mogući izvoz proizvoda, prostora za širenje itekako ima. – Plan je povećati površine na još 5 tisuća kvadrata i sve natkriti, plastenicima i mrežama, jer danas više ne možemo računati na povoljne vremenske uvjete. Bili smo se prijavili i na mjeru 4.1.1. i tražili milijun kuna i na kraju nismo dobili sredstva. Ići ćemo ponovo na natječaj, a i Krapinsko – zagorska županija nam pomaže već dvije godine za redom, pri kupnji plastenika i cijevi za natkrivanje mrežama. Nemamo kredita, nikome nismo dužni, dužni su nama, a sve kaj dobimo od posla, ulažemo dalje – kaže Stjepan, čiji posao polako preuzima sin. Naime, osim supruge, sada u radovima pomažu i sinovi i snaha, ali i 91- godišnji djed koji još uvijek fletno okapa krumpir te jedna zaposlenica. Prva stvar u ovome poslu je, napominje, navodnjavanje, a oni to čine kišnicom. Mukotrpan je posao u poljoprivredi, kaže Drempetić, jer nema herbicida ni pesticida, a prinosi su samim time 30 posto manji.

– Ljudi kao da se boje ili razmišljaju da se niš ne isplati, samo kukaju i sediju po kafićima. No, onaj ko se misli ozbiljno baviti poljoprivredom, isplati se, samo se treba ozbiljno primiti posla. Jer, bilo koji eko proizvođač koji ima ceritifikat za bilo koji proizvod, može odmah prodati sve i za dobru cijenu – zaključio je Drempetić. Proglašenje najboljih u akciji ''Zlata vrijedan'' bit će potkraj lipnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook