Prethodni članak
Sljedeći članak

U planu gradnja unutarnjeg i jednog olimpijskog bazena

Mještani Donje Šemnice, u želji da Šemničke toplice ne propadnu do kraja, angažirali su se niz godina kako bi donekle uredili kupalište i barem malo koristili njegove blagodati


Kupalište Šemničke toplice je zapušteno još od 1980. godine, a mještani Donje Šemnice, u želji da ovaj neiskorišten biser ne propadne do kraja, angažirali su se niz godina kako bi donekle uredili kupalište i barem malo koristili njegove blagodati, termalnu vodu koja izvire iz zemlje i teren oko samih bazena. U tu je svrhu osnovana i Sportska udruga Šemničke Toplice, koja se proteklih godina trudila održavati terene i čistiti bazene.

Preveliki zalogaj

Rad je bio volonterski, a posla puno, i iako je za toplice vladao veliki interes lokalnog stanovništva, pa i gostiju, bio je to preveliki 'zalogaj' za udrugu, kojoj je nedostajalo sredstava za punjenje bazena, klor, benzin i druge troškove. – Još sam bio dječak kada je lokalno stanovništvo sve to počelo čistiti i uređivati, negdje 1987. godine. Proteklih godina dali smo sve do sebe, puno se angažirali, no prevelik je to zadatak za nas, kada se nešto konkretno trebalo raditi, okupilo se premalo ljudi. Nedostaje i financija. Osim toga, nije toliko problem niti u samom radu i angažmanu, već uvijek postoji rizik da se nešto nekome dogodi, a to ne želimo. Kupanje je bilo na vlastitu odgovornost. Ljudi nisu baš fer, znali su razbijati i boce, uništavati, vidjelo se da se nije baš cijenilo to što se radilo. Izdržali smo koliko smo mogli, najviše zbog djece. Više se bazenima nećemo baviti, ali ćemo se pokušati usmjeriti na sportske sadržaje i uređenje igrališta kod toplica, zbog djece, i nadamo se i nekoj pomoći – ispričao je Ivica Burek, predsjednik udruge.

Idejno rješenje

Kako je na posljednjem obilježavanju Dana grada Krapine spomenuto da su Grad i Krapinsko – zagorska županija krenuli u projektiranje idejnog rješenja Šemničkih toplica, pokušali smo saznati u kojoj je projekt fazi i napreduje li. – Prijavili smo izradu projektne dokumentacije za Šemničke toplice na natječaj, no rezultata još nema. Plan je sagraditi jedan unutarnji i jedan olimpijski bazen, jer u našoj županiji zapravo nema olimpijskog bazena po pravim dimenzijama. Mještanima koji su se angažirali oko toplica Grad je pomogao koliko je mogao, čišćenjem, odvoženjem otpada, no dok to nisu uređeni i službeno otvoreni bazeni koji zadovoljavaju hrpu raznih zakonskih uvjeta i propisa, ne možemo u njih ulagati ili ih koristiti. I mještani su odustali, jer nitko ne može preuzimati odgovornost da se nekome nešto dogodi na bazenima – rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook