Prethodni članak
Sljedeći članak

U planu gradnja nove gradske tržnice, kao i gradnja nove OŠ Ljudevita Gaja

Zanimljive teme na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine


Uz financijska i izvješća o radu krapinskih gradskih ustanova te odluku o izboru članova odbora i povjerenstava te osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Krapine i raspisivanju javnog poziva za izbor članova Savjeta mladih Grada Krapine, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine našao se i prijedlog odluke o sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja na zemljištu u vlasništvu Grada Krapine s tvrtkom Krakom.

‘Tržnica u Magistartskoj nije zaživjela na način kako bi trebalo’

Naime, kroz porgram ruralnog razvoja, mjeru 7.4. raspisan je natječaj na koji se mogu kandidirati i izgradnje tržnica. - S obzirom da postojeća tržnica u Magistratskoj ulici nikad nije zaživjela na način kako je to bilo zamišljeno i kako bi trebalo, vjerojatno zbog raznih okolnosti, a jedna je i nedostatak parkirnih mjesta u centru grada, odlučili smo prijaviti izgradnju nove tržnice na zemljištu koje je u vlasništvu Grada, na parkiralištu između FINA - e i starog autobusnog kolodvora. Nositelj projekta bi bila tvrtka Krakom. Znamo koliko možemo maksimalno dobiti bodova, ne znamo hoće li to biti dovoljno da prođemo na natječaju, ali ćemo, ako i ne prođemo, imati gotovu dokumentaciju za prijavu na neki od sljedećih natječaja – kaže gradonačelnik Zoran Gregurović.

Što se samog prostora buduće tržnice tiče, dio postojećeg parkirališta bi zauzela zgrada tržnice gdje bi se uredili zatvoreni prostori za prodajne prostore, bilo bi i klasičnih stolova i štandova, a ostao bi i dio parkirnih mjesta. - To je lokacija koja bi bila pristupačna većem broju građana s obzirom na samu poziciju- pojašnjava gradonačelnik. Idejno je rješenje spremno, a na temelju toga izradit će se projektna dokumentacija i troškovnik. Natječaj za program ruralnog razvoja otvoren je do 30. rujna.

Rebalans

Vijeće je donijelo i odluku o izmjenama i dopunama proračuna Grada Krapine za 2021. godinu. – To je rebalans u majem obimu, a veći će ići negdje na jesen, s obzirom da ima i drugih stavki koje će trebati ujednačiti i prilagoditi. Sada je proračun povećan za 1,5 milijuna kuna, dakle s 24 na 25,5 milijuna kuna. Što se tiče poreza na dohodak, za prvih 6 mjeseci ostavrenje prihoda po osnovi poreza na dohodak je 15,5 miljuna kuna, značajno više od plana, u drugoj polovici godine će biti smanjen priljev s obzirom na povrate poreza, tako da ćemo u rujnu imati jasniju sliku – kaže gradonačelnik. Povećana je stavka za potrošnju električne energije. - Imali smo natječaj za nabavu električne energije i najjeftinija ponuda je dosta veća od dosadašnjih cijena, a nismo do sada uspjeli realizirati energetesku obnovu javne rasvjete na području grada. Naime, mi smo pripremili projektnu dokumentaciju, ali kako je donijet novi pravilnik koncem prošle godine, početkom ove godine smo morali uskladiti tu projektnu dokumenatciju s novim Pravilnikom, pa ćemo biti prvi u žujpaniji koji će biti u potpunosti usklađeni s novim podzakonskim odredbama. Trenutno je u pripremi natječajna dokumentacija, nadam se da će do konca ljeta biti raspisan natječaj za energetsku obnovu javne rasvjete i da ćemo do konca godine imati ugovor, kako bi početkom sljedeće godine to bilo realizirano i kao bi sva rasvjetna tijela na području grada bila zemijenjena novim led rasvjetnim tijelima – najavio je Gregurović.

Stara zgrada škole, spomenik nulte kategorije, ne smije se nadograđivati

Povećana je i stavka za dodatna ulaganja na OŠ Ljudevit Gaj. - Naime, prilikom potresa je na sportskoj dvorani osnovne škole bio oštećen jedan ugao koji nije bio statički opasan nakon pregleda, ali se mora sanirati i ojačati zbog tih pukotina. Napravljena je projektna dokumentacija o o jačanju uglova dvorane, napravit će se drenaža oko dvorane i u sklopu tih radova je planirano uređenje staza kod škole s južne strane, gdje bi se stari asfalt maknuo i stavile se kocke – najavio je gradonačelnik. Povećana je i stavka za pojačano održavanje nerazvsrtanih cesta kako bi se sanirale kritične dionice, a povećana je projektna dokumentacija za izgradnju ili dogradnju osnovnih škola za 500 tisuća kuna. - Prema najavama, trebali bi ići natječaji iz fondova gdje bi se mogle financirati izgradnje ili dogradnje osnovnih škola. Čekamo parametre, da vidimo koji uvjeti se moraju zadovoljiti. S obzirom na starost zgrade OŠ Ljudevita Gaja i na činjenicu da je ona zaštićeni spomenik nulte kategorije, koji se praktički ne može dograđivati, ispunjavamo sve uvjete za izgradnju nove škole – kaže Gregurović. Tako je uvrštena stavka za izradu idejnih rješenja, koja moraju na suglasnot u ministarstvo, kako bi se mogao potom provesti postupak i za izradu glavnih projekata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook