Prethodni članak
Sljedeći članak

U nedjelju u Belcu nastupa umjetnica svjetskog glasa, rođena Zabočanka, Sofija Cingula

Sofija Cingula: 'Osjećam da se ovim koncertom vraćam svojim korijenima i jedva čekam vidjeti draga lica u publici'


U nedjelju s početkom u 17 sati u crkvi svete Marije Snježne u Belcu u sklopu Varaždinskih baroknih večeri i Dana kajkavskih riječi nastupit će mezzosopratnistica Sofija Cingula uz pratnju Zlate Životić na čembalu. Manje je poznato da je Sofija Cingula, umjetnica svjetskog glasa, rođena Zabočanka koja je djetinjstvo provela u Bedekovčini. To su sve povodi za kratki razgovor s našom opernom divom.

U nedjelju nastupate u sklopu Varaždinskih baroknih večeri u najljepšoj baroknoj crkvi u ovoj dijelu, crkvi Marije Snježne u Belcu. Jeste li već posjećivali tu crkvu, kako vas se sviđa sama crkva, posebno akustika?

Cingula: Crkva u Belcu zaista je posebno mjesto, ne samo za nas Zagorce, ali nama je još malo više u srcu nego ostalima. Osjećam se iznimno privilegiranom zbog činjenice da tamo mogu izvesti svoj program na ovogodišnjim, jubilarnim 50. Varaždinskim baroknim večerima.

 

Što možemo očekivati u nedjelju, pretpostavljamo barokni repertoar?

Cingula: Uz čembalisticu Zlatu Životić izvest ću program engleskih baroknih majstora Purcella, Händela i Babela. Barokna je glazba posebno lijepa i izazovna, ali i vrlo inspirativna – rekla bih čak i u neku ruku iscjeljujuća. Uzdiže emocije, pretjerano ih kiti, pojačava, a zatim ih prizemljuje i to je ono što me fascinira u baroknoj glazbi.

 

Zagorci vas jako vole i prisvajaju kao svojom Zagorkom. Možete li objasniti vezu sa Zagorjem?

Cingula: Rođena sam Zabočanka, dakle Zagorka od rođenja i ta je činjenica utkana duboko u moj identitet. Zeleni bregi, prijatelji, kumovi, nezaboravna druženja, sve je to nedjeljivi dio mog srca i prati me kamo god pošla. Popevke, dragi ljudi i mjesta koja su obilježila moj život nepresušno su vrelo inspiracije u mom umjetničkom životu, ali i privatno.

Svjedoci smo mnogih vaših dosadašnjih uspjeha, možete li nešto posebno izdvojiti, čime se posebno ponosite?

Cingula: Uvijek su recentni projekti nekako najviše prirasli srcu, ali najponosnija sam na činjenicu da nakon svakog novog projekta bivam obogaćena novim prijateljstvima i novim iskustvima. Imam sreću da radim posao koji volim svim svojim bićem i smatram to jednim od najvećih životnih blagoslova. Do sada sam se okušala u brojnim segmentima umjetničkog i pedagoškog rada i iznimno sam zahvalna jer smijem rasti i napredovati i kao pjevačica, vokalna pedagoginja, asistentica vrhunskim opernim redateljima…

 

Planovi bliži ili daljnji, osim redovitog rada na Muzičkoj akademiji u Puli?

Cingula: Sada je apsolutni prioritet koncert u Belcu, a nakon toga imamo online izvedbu Smaregline opere Caccia lontana na međunarodnom festivalu VaClaf u Varešu čija je umjetnička voditeljica poznata violinistica Andrea Nikolić. Tu su i moji angažmani na projektima u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, kao i u HNK u Varaždinu te koncertna aktivnost s uvijek novim izazovima i programima.

 

Poziv Zagorcima za koncert...

Cingula: Silno me veseli mogućnost muziciranja pred zagorskom publikom. Osjećam da se ovim koncertom vraćam svojim korijenima i jedva čekam vidjeti draga lica u publici. Naravno da ćemo biti iznimno odgovorni i na nužnoj distanci, ali ne bojim se: zagrljaje ćemo prepustiti glazbi, a emocije obogatiti predivnim interijerom jedne od najljepših crkava koje sam imala priliku posjetiti.

 

Inače, biografija Sofije Cingule već je sada 'debela', pa recimo samo osnovno. Sofija Cingula, mezzosopran, rođena je 1977. godine u Zaboku. Glazbeno školovanje započela na Glazbenoj školi u VaraždinuSolo pjevanje upisuje u klasi profesorice Darije Hreljanović. Završila je studij Solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Dodiplomski studij završava te započinje i završava magisterij na smjeru Opera. Magisterij na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi primadone KS Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja KS Roberta Holla, kod kojega, u akademskoj godini 2006./2007. uspješno završava i taj dio studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat-Dunjko, a od 2015. godine surađuje s proslavljenom primadonom i vokalnom pedagoginjom Dunjom Vejzović.

 

Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe. Do sada je surađivala s mnogim hrvatskim i inozemnim dirigentima, ansamblima i poznatim umjetnicima. Promotorica je rada hrvatskih skladateljica i skladatelja u inozemstvu. Vokalnom pedagogijom Sofija Cingula aktivno se bavi već više od deset godina. Predstojnica je Odsjeka studija Solo pjevanja i Odsjeka studija Klavira. Sudjeluje i u radu mnogih hrvatskih i međunarodnih umjetničkih i pedagoških radionica, seminara i simpozija te je autorica nekolicine radova, predavanja i prezentacija koje vokalnoj tehnici i pedagogiji pristupaju s aspekta znanosti i najnovijih znanstvenih istraživanja. Članica je prosudbenih komisija međunarodnih natjecanja iz solo pjevanja i komorne glazbe. Bila je asistentica redatelju Christianu Romanowskom u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u predstavama „InferNo“ Milka Kelemena kojim se Dunja Vejzović vratila opernoj sceni i debitirala na riječkoj pozornici te „Oedipus Rex“ Igora Stravinskog. Iste je godine, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu  nastupila u ulozi Daphne u Charpentiereovoj operi „Umišljeni bolesnik“ (redatelj: Ozren Prohić) pod dirigentskom palicom maestra Saše Britvića.

 

2016. godine svečanim je koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu uz Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim vodstvom violinistice Laure Vadjon obilježila 20 godina umjetničkog rada. Od iste godine sudjeluje i u kreiranju posebnog koncepta muziciranja – Koncert u mraku – na kojem nastupa uz sopranisticu Jelenu Štefanić, glumca Vojina Perića, pijanisticu Ivanu Godec Vinceković i gitaristu Darka Rušeca. Od sezone  2016./2017. pjevajući ulogu Abuele u de Fallinoj operi „La vida breve“,  debitirala i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, u koje se u sezoni 2017./2018. vratila i kao asistentica redatelju Christianu Romanowskom te umjetničkoj voditeljici Dunji Vejzović u produkciji opere Norma Vincenza Bellinija. 2018./2019. u znaku je hrvatske praizvedbe opere "Caccia lontana" Antonnia Smareglie u koprodukciji HNK u Varaždinu i INK Gradskog kazališta Pula uz redatelja Ozrena Prohića i dirigenta Stjepana Vugera te sopranisticu Jelenu Štefanić. U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci debitirala je u ulozi Gertrude u Gounodovoj operi "Romeo et Juliette". U istome kazalištu bila je asistentica redatelju/dramaturgu Marinu Blaževiću te je debitirala u ulozi Prve sluškinje u operi „Elektra“ Richarda Straussa. Kao dio autorskog tima (mentorica za glazbu) prvi puta surađuje i sa zagrebačkim kazalištem Mala scena u predstavi "Leptirove pjesme" na glazbu Dore Pejačević.

 

U kolovozu 2019. godine ostvaruje gostovanje u Londonu na Opera in the City festivalu gdje sa sopranisticom Jelenom Štefanić i dirigentom Stjepanom Vugerom sudjeluje u engleskoj praizvedbi opere Caccia lontana Antonia Smareglie.Sezonu 2019./2020. započinje u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci kao asistentica redatelju Marinu Blaževiću u novoj produkciji Puccinijeve Tosce.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook