Prethodni članak
Sljedeći članak

'U našim vrtnim centrima nudimo oko pet tisuća artikala, ali i stručne savjete'

Zaštita bilja d.o.o. danas ima jedanaest zaposlenih, a ono što posebno ističu jest činjenica da je među njima čak troje agronoma, koji su stalno na raspolaganju kupcima, bilo da je riječ o velikim, profesionalnim poljoprivrednicima ili onima koji se poljoprivredom bave iz hobija


Tvrtka Zaštita bilja d.o.o. iz Zaboka jedna je od uspješnijih zagorskih tvrtki te je, unatoč činjenici da djeluje tek nepune četiri godine, postala izrazito prepoznatljiva među stanovnicima Hrvatskog zagorja, kao i među brojnim kompanijama diljem Hrvatske. Riječ je o trgovačkom društvu kojem je osnovna djelatnost veleprodaja poljoprivrednog repromaterijala; sjemena, gnojiva, sredstava za zaštitu bilja, poljoprivrednih alata i sl., no, iako im veleprodaja čini čak osamdeset posto poslovnih prihoda, direktor i suvlasnik tvrtke Mario Zrinščak ističe da im je i vlastita maloprodaja itekako bitna u njihovom poslovanju.

Veleprodaja

Kako je istaknuo direktor Zrinščak, s obzirom na stanje tržišta prije četiri godine, prepoznata je potreba za osnivanjem ovakvog trgovačkog društva. Naime, niz okolnosti dovelo je do nestanka velikih distributera poljoprivrednog repromaterijala, kao što su Agrokor trgovina d.d., Gorup d.o.o., Granolio d.d., a još prije njih ABM d.o.o. te Agrocroatia d.o.o., stoga se stvorila potreba, odnosno prilika za neka nove distributere poljoprivrednog repromaterijala. Tako su neka postojeća poduzeća napravila veći iskorak na tržištu, ali su osnovana i uspješno se probila neka nova poduzeća, kao što je naša tvrtka Zaštita bilja – objasnio nam je Zrinščak, direktor tvrtke koja danas kroz veleprodaju uspješno posluje s mnogim malim poljoapotekama, ali i velikim trgovačkim lancima diljem Hrvatske. – Što se tiče veleprodaje, orijentirani smo uglavnom na sjeverozapadni dio Hrvatske, ali imamo kupce od Dalmacije i Istre do Međimurja i Slavonije. Kad je u pitanju naša vlastita maloprodaja, trenutno imamo dva prodajna centra. Jedan je u Lugu Zabočkom, a drugi u Dubrovčanu, nasuprot Terma Tuhelj. U tim maloprodajama prodajemo daleko širi asortiman proizvoda nego što je to u veleprodaji – ispričao nam je direktor Zrinščak.

Stručni savjeti

Zaštita bilja d.o.o. danas ima jedanaest zaposlenih, a ono što posebno ističu jest činjenica da je među njima čak troje agronoma, koji su stalno na raspolaganju kupcima, bilo da je riječ o velikim, profesionalnim poljoprivrednicima ili onima koji se poljoprivredom bave iz hobija – Nama je od prvog dana bio cilj da naše maloprodaje budu svojevrsni trgovački centri, ali takvi u kojima neće biti samo široki asortiman proizvoda i povoljne cijene, nego u koje će biti i uključena struka. Zato u naša dva trgovačka centra imamo čak tri diplomirana agronoma, s time da je kolega Zlatko Bosilj ujedno i enolog, dakle, stručnjak i za agronomiju, ali i za enologiju. Kod njega naši kupci mogu dobiti savjete ne samo za sadnju, uzgoj i zaštitu vinove loze, već i savjete te stručnu pomoć kod podrumarenja, odnosno, savjete kako da izbjegnu moguće 'mane' ili bolesti vina, ili ako je do njih već došlo, kako ih uspješno ukloniti. Stručne savjete prati i bogata ponuda enoloških sredstava na što smo posebno ponosni– kaže Mario Zrinščak.

Roba domaćih proizvođača

Posebno im je važno, kaže Zrinščak, da sve što mogu dobavljaju od domaćih proizvođača, no, nažalost, kaže, to kod nekih vrsta proizvoda više nije moguće. – Recimo, kad su u pitanju proizvođači pesticida, njih zapravo više u Hrvatskoj i nema. Uglavnom je sad riječ o multinacionalnim kompanijama koje u Hrvatskoj imaju svoja zastupstva i onda se preko njih opskrbljuju distributeri za Hrvatsku. No, proizvodnja sjemena jest zastupljena u Hrvatskoj, a tu posebno treba istaknuti BC Institut, kao i Poljoprivredni institut Osijek, od kojih i mi dobavljamo sjemensku robu. Također, prodajemo sadnice voćaka isključivo hrvatskog porijekla, odnosno, proizvedene od strane hrvatskih proizvođača. Stočnu hranu dobavljamo od renomiranog proizvođača Valpovka - Žito Osijek, umjetna gnojiva iz programa tvornice gnojiva Petrokemija Kutina i Adriatica Vukovar – naglasio je Zrinščak.

Centar u Krapini

Bez obzira na činjenicu da je dugi niz godina primjetno opadao broj ljudi koji su se spremni ozbiljnije baviti poljoprivredom, u Zagorju je još uvijek velik broj onih koji to rade iz hobija, ako nikako drugačije, onda kroz svoj mali obiteljski vinograd, voćnjak ili vrt. Samim time potrebe 'prosječnog Zagorca' za poljoprivrednim repromaterijalom i alatom i dalje su poprilično česte i velike, zbog čega Zaštita bilja d.o.o. planira otvorenje još jednog vlastitog maloprodajnog centra. – Planiramo početkom veljače iduće godine otvoriti još jedan ovakav vrtni centar i to u Krapini. Za sada se držimo Krapinsko – zagorske županije jer vidimo da ovdje još uvijek ima potencijala za širenje posla, obzirom na još uvijek velik broj poljoprivrednika 'hobista'. Isto tako, postoji i svojevrsni novi val poljoprivrednika koji su pokrenuli svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva i kreću s ozbiljnijom proizvodnjom. Zaštita bilja d.o.o. jednima i drugima kroz svoje maloprodajne trgovačke centre omogućuje kupnju proizvoda domaćih i stranih renomiranih proizvođača odnosno sve ono što im za njihovu proizvodnju treba: od sjemena, sadnica, gnojiva, pesticida, stočne hrane, podrumarske opreme do alata i ambalaže za njihove proizvode. U svakom našem vrtnom centru imamo preko 5000 različitih artikala. To vam dovoljno govori o našoj ponudi – kaže direktor tvrtke Zaštita bilja d.o.o., Mario Zrinščak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru  i Slavoniji, a ima je i na autocestama A1 između Zagreba i Karlovca te Bosiljeva i Otočca, A3 Bregan...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program