Prethodni članak
Sljedeći članak

U Muzeju seljačkih buna izabrani najljepši zagorski suveniri, evo tko su pobjednici

U Galeriji dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna održano je otvorenje izložbe 15. Trijenala zagorskog suvenira uz prigodan program


U Galeriji dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna održano je otvorenje izložbe 15. Trijenala zagorskog suvenira uz prigodan program. Trijenale zagorskoga suvenira organizira se u Muzeju seljačkih buna od 1978. g. i prvi je projekt u Hrvatskoj kojim se promociji izrade umjetničkih i tradicijskih suvenira pristupilo na stručan način. Sudionici Trijenala su pozvani da osmisle suvenir kao cjelovito osmišljen predmet, prepoznatljivog i uočljivog podrijetla vezanog uz Hrvatsko zagorje. Tema ovogodišnjeg Trijenala je Suvenir nadahnut igračakama.

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se 26 sudionika s jednim ili više radova. Prva nagradu su osvojili Ivana Šuštić i Lovro Fijan za 3D magnete i za prikaz izrade leptira. Drugu nagradu je osvojila Učenička zadruga Matije Gupca iz Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica za magnete, fertune za lutke i sapune inspirirane zagorskim igračkama. Treću nagrada je osvojila Keramika Nova vlasnice Katarine Lamze Osterman za Čovječe ne ljuti se.

 

Ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec kazala je kako svi oni koji proizvode tradicijske zagorske suvenire svojom vještinom kreiraju prekrasne proizvode s ciljem očuvanja turističke valorizacije kulturne i prirodne baštine Hrvatskog zagorja. - Treba napomenuti da Muzej seljačkih buna već 42 godine organizira Trijenale zagorskog suvenira s ciljem i nastojanjem da se potaknu proizvođači suvenira na nove kreacije u korištenju tradicijskih elemenata. Muzeji Hrvatskog zagorja već gotovo 30 godina surađuju s brojnim proizvođačima suvenira, čije proizvode prodaju u svojim suvenirnicama i muzejima, koje svake godine posjećuje sve veći broj posjetitelja. Veseli me da smo, unatoč ovim kriznim vremenima, uspjeli održati 15. Trijenale zagorskog suvenira na temu zagorske igračke. Zahvaljujemo svim sudionicima koji su se prijavili na natječaj, osobito zahvaljujemo našem stručnom povjerenstvu, predsjednici stručnog povjerenstva Vlasti Hubicki, voditeljici Muzeja „Staro selo“ Kumrovec Tatjani Brlek i direktorici Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Korneliji Vnučec. Osobito me veseli da su se među sudionicima našli i najmlađi, učenici osnovnih škola iz Donje i Gornje Stubice sa svojim radovima. Posebno je zanimljivo da je jedna tradicijska igračka rađena isključivo od stare ambalaže. Moram spomenuti i kustosicu današnje izložbe Lidiju Kelemen, kojoj je ovo danas prva izložba pa joj i ovim putem želim puno sreće u daljnjem radu – istaknula je Jagarčec.

 

Događanju je nazočila i predsjednica Županijske skupštine KZŽ i predsjednica stručnog povjerenstva ove izložbe Vlasta Hubicki koja je istaknula kako ju izrazito veseli da svako Trijenale zagorskog suvenira obogati naš suvenirski prostor. - Veseli me da ima puno naših autora i proizvođača suvenira. Trebamo svakako spomenuti i zahvaliti se Zorislavu Drempetiću Hrčiću koji je davno ustvari krenuo s time. Suveniri pričaju priču koji se dakako uklapaju u cijeli doživljaj. Čestitam svima koji su sudjelovali u natječaju i svim nagrađenima. Radujem se i daljnjoj proizvodnji suvenira. – poručila je Hubicki.

 

Priznanja za inovativnost su uručena Neli Šakić i obrtu Šanell za slagalicu i 3D glagoljične puzzle. Priznanje za rad koji se je istaknuo kvalitetom je uručeno Danijeli Halužan Glumbić za umjetničke zagorske igračke. Priznanje za velike tamburice i očuvanje nematerijalne baštine je uručeno je Zvonimiru Majdaku. Priznanje za suvenire koji su se suvremeno interpretirali nematerijalnu baštinu uručeno je Danici Pelko i Ani Čižmek za Priručnik rože od papira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook