Prethodni članak
Sljedeći članak

'U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike vlada kaos, a posljedica će biti još više cijene zbrinjavanja otpada za građane'

Županijski SDP održao je press konferenciju vezanu uz zbrinjavanje otpada u našoj županiji


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik Marko Vešligaj i članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a KZŽ Anita Krok održali su u Zaboku konferenciju za novinare na temu problematike odvoza i zbrinjavanja otpada u našoj županiji.


Siniša Hajdaš Dončič podsjetio je na goruće probleme vezane uz otpad u našoj Županiji – gradnja spalionice u Konjščini te odluka o zatvaranju Lesičaka u Bedekovčini, Gubaševa u Zaboku i Tugonice u Mariji Bistrici, ali i nemogućnosti Gorjaka u Krapini da prima otpad sa zatvorenih odlagališta. – Tvrtka Krakom, vlasnik Gorjaka, dovedena je u neugodnu situaciju jer im nisu stvoreni uvjeti da prihvaćaju otpad sa Uredbom zatvorenih odlagališta. Direktori komunalnih poduzeća, načelnici i gradonačelnici zbog toga moraju svjesno kršiti odredbe da se ljudima ne povise cijene odvoza otpada koje su i sada vrlo visoke – dodao je Hajdaš Dončić uz objašnjenje da bi cijene rasle čak i do 300 % kada bi se otpad odvozio na neke druge lokacije i u druge dijelove Hrvatske. Ministar Tomislav Čorić se, ističe Hajdaš Dončić, bavi samo energetikom i LNG terminalima, a u ministarstvu mu vlada kaos. – Hrvatska je država koja se pozicionira na turističkoj karti Europe i svijeta i to je jedan od razloga da bismo morali imati zasebno ministarstvo za zaštitu okoliša. Jedan od milenijskih ciljeva cijele EU je da se podigne svijest o recikliranju, zaštiti prirode i zbrinjavanju otpada, pa bismo i mi trebali ići u tom smjeru, ali to se ne događa – naglasio je potpredsjednik Hrvatskog sabora. Ističe, kaos koji vlada u Ministarstvu doveo je do toga da Hrvatska nema dobre strategije upravljanja i zbrinjavanja otpada što dovesti do toga da će država plaćati velike kazne Europskoj uniji.


Saborski zastupnik Marko Vešligaj nadovezao se na riječi Siniše Hajdaša Dončića rekavši kako Hrvatska ima strategiju odvajanja otpada samo na papiru. Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom od početka je puna nelogičnosti, a te će nelogičnosti dovesti do znatnog povećanja cijena za građane – naglasio je pregradski gradonačelnik. Nada se, dodaje, da ovakvo loše vođenje od strane ministra Čorića neće imati za posljedice da ponovno imamo smeće po livadama, šumama i bregima. Podsjetio je i na slučaj nabave kompostera od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. – Natječaj je bio raspisan, već su jedinice lokalne samouprave dobile i ugovore, a onda nam je rečeno da sredstava ipak nema – dodao je Marko Vešligaj.


O temi spalionice otpada u Konjščini govorila je članica tamošnjeg vijeća i članica Predsjedništva Županijske organizacije SDP-a KZŽ Anita Krok. Podsjetila je kako su se građani organizirali i prosvjedovali zbog netransparentnosti općinske vlasti i želje da se taj projekt da ruke privatnom investitoru kojeg je vrlo teško kontrolirati. Podršku je prosvjedima dao, ističe, i tamošnji SDP, no očitovanje ministra Tomislava Čorića, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, ali ni županijskog HDZ – a nisu dobili. – Konjščina je poznata po ugljenokopima koji su generacijama kasnije uzrokovali zdravstvene probleme ljudima, a mi ne želimo da se ista situacija ponavlja sa spalionicom. Nadamo se što skorijoj promjeni prostornog plana koji će potpuno onemogućiti izgradnju takvog postrojenja. Inače, prema direktivi EU, takva bi se postrojenja trebala potpuno prestati graditi do 2023.godine – naglasila je Krok dodajući da je i strategija Općine da se čim više otpada reciklira i odvaja. Bitna je, dodaje, i edukacija ljudi kada je u pitanju sortiranje i recikliranje pa na tome valja raditi. – Komunalac iz Konjščine otpad vozi u Tugonicu koja je bila zatvorena pa opet otvorena, a cijena nam je, evo iz mog primjera, 130 kuna za tročlano kućanstvo – dodala je Krok.


Na naše pitanje jesu li oni kao saborski zastupnici pokušali kontaktirati ministra i izložiti mu probleme, Marko Vešligaj rekao je kako je više puta na aktualnom satu postavljao pitanja o problematici otpada, no također nije dobivao konkretne odgovore. – Na kraju će kazne i krivicu za loše upravljanje i rad ministarstva snositi i građani i jedinice lokalne samouprave,a to se mora pokušati spriječiti – zaključio je Vešligaj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook