Prethodni članak
Sljedeći članak

U Lobor-gradu smješteno 9 korisnika, obitelj ih redovito posjećuje i traži trajniji smještaj

Posjetili smo korisnike obiteljskog doma iz Andraševca koji su svoj privremeni smještaj pronašli u domu za odrasle osobe Lobor-grad


Desetak je dana prošlo od velike tragedije kada je u Obiteljskom domu za starije 'Zelena oaza' u Andraševcu u požaru smrtno stradalo šestero ljudi, korisnika doma starih od 68 do 103 godine. Izgorio je objekt, za koji se ispostavilo da uopće nema dozvole za rad, baš kao ni drugi veći objekt u tom istom dvorištu. A, onaj treći, koji se nalazio na drugoj adresi Dolinska 8, imao je više korisnika, nego što ih je bilo prijavljenih. Država je zatvorila i taj 'legalni' dom, a protiv vlasnice Gabrijele Čičković podnesena je kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu. Doneseno je i rješenje o zatvaranju doma te zatraženo detaljno izvješće od svih županija o domovima. Štićenici doma u Andraševcu ondje su bili smješteni na temelju privatnih ugovora, a dio njih nakon požara smješten je u odgovarajuće domove dok se dio vratio obiteljima. Kroz novi zakon o socijalnoj skrbi i kroz učinkovitiji inspekcijski nadzor trebalo bi se utvrditi ima li još ovakvih slučaja kao što je Andraševec. Odgovara li broj odobrenih smještajnih kapaciteta stvarnom stanju, jesu li objekti izgrađeni, uređeni i prilagođeni prema pravilima? Uvijek je tako, mora se dogoditi velika tragedija da bi se stvari pokrenule s mrtve točke.

Mjesta nemamo, ubacili smo dodatne krevet


- Dio korisnika iz Andraševca od prošle nedjelje boravi u Domu za odrasle osobe Lobor - grad. U dogovoru s Ministarstvom demografije, obitelji, mlade i socijalnu politiku i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica na stacionarne odjele premješteno je ukupno 11 korisnika, no dvoje ih je naknadno zbrinuto. Sada ih je ukupno u Lobor - gradu devet, sedam žena i dva muškarca. To su nepokretne i teško pokretne osobe, jedna je osoba pokretna, ali uz pomoć štapa. Mi mjesta nemamo na stacionarnim odjelima, ali smo u ovoj izvanrednoj i hitnoj situaciji ubacili dodatne krevete i zbrinuli ljude – rekla je ravnateljica Doma Loborgrad Darinka Sviben. Njihove obitelji ih redovito posjećuju i brinu o njima. Krapinsko – zagorska županija je prošlu srijedu,15. siječnja u znak pijeteta na tragično stradavale korisnika obiteljskog doma u Andraševcu proglasila Danom žalosti. Na Dan žalosti korisnike u Lobor - gradu obišli su gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak i zamjenik načelnice Lobora Josip Horvat.

Razgovor s korisnicima

I naša je ekipa posjetila korisnike. Marija Lešić iz Zaboka u staračkom domu u Andraševcu bila je tek oko mjesec i pol. Kaže da je za vrijeme požara tvrdo spavala. Što se tiče smještaja i hrane nije imala primjedbi. – Korektni su bili prema meni. Gladna nisam bila – ispričala je Marija.

– Ovdje mi je isto ok, ali tek sam na privikavanju, snalazim se u labirintu, a kuda će me smjestiti, ovisi o mojoj nećakinji, njoj sam se u potpunosti prepustila – puna pozitive rekla je Marija, koja unatoč velikoj tragediji koja je zadesila njene 'cimere', zadržala, hvala Bogu, vedar duh. Barbara Trgovec iz Dubrave Zabočke također je boravila u domu u Andraševcu. Nije joj bilo do slikanja, kaže, dosta je bilo tih novinara ovih dana. – Ja sam se zbudila oko 4 sata, vidjela sam svjetla, ali nisam znala kaj se događa. Poslije sam vidjela vatrogasce – kaže Barbara, koja nije htjela komentirati osoblje doma, ali je dala naslutiti da i nije bila baš posve zadovoljna.

Iz Andraševca u Loborgrad smještena je i 99 – godišnja Ana Martinić iz Dubrave Zabočke.

ŽDO: Javnost će biti pravovremeno obaviještena

Tijela stradalih osoba prevezena su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi obdukcija, koje su u tijeku, saznajemo od ŽDO Zagreb. - Nakon dovršenog očevida Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu naložilo je policijskim službenicima kriminalističko istraživanje i provođenje izvida te je Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba naloženo vještačenje uzroka požara, biološko vještačenje radi utvrđivanja identiteta stradalih osoba, kao i druga potrebna vještačenja, koja još nisu dovršena. Po dobivenim rezultatima naloženih radnji, državno odvjetništvo ocjenjuje sve bitne elemente o kojima ovisi kvalifikacija kaznenog djela te donosi meritornu državnoodvjetničku odluku, o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena. Donošenje presuda i izricanje kaznenih sankcija u nadležnosti je sudova – stoji u odgovoru glasnogovornice Dunje Pavliček, zamjenica županijskog državnog odvjetnika.


Inspekcijski nadzor nadležnog ministarstva

Nakon inspekcijskog nadzora, doneseno je rješenje o zabrani rada sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi. Inspekcijski nadzori nad drugim obiteljskim domovima provode se i kao redovni nadzori sukladno Godišnjem planu nadzora i kao izvanredni povodom prijava. Inspekcijski nadzori provodit će se i nadalje sukladno navedenom Godišnjem planu nadzora i povodom prijava.Nacrt prijedloga zakona o socijalnoj skrbi je u završnoj fazi. Predmetnim Zakonom i podzakonskim propisima planira se uvođenje strožih kriterija za početak pružanja socijalnih usluga te bolje praćenje pružatelja usluga. Konačan Nacrt prijedloga zakona o socijalnoj skrbi bit će objavljen radi savjetovanja s javnošću i zainteresiranom javnošću kada će svi zainteresirani moći dati svoje prijedloge i primjedbe – odgovoreno nam je na upit iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook