Prethodni članak
Sljedeći članak

U Krapini se predstavio mladi vizualni umjetnik i jazz glazbenik Vedran Ružić


Izložbom i jazz koncertom u četvrtak se u Galeriji grada Krapine predstavio mladi vizualni umjetnik i jazz glazbenik Vedran Ružić. U Galeriji je otvorena izložba Multidisciplinarni projekt „6 metara“, a potom je u dvorištu Galerije održan jazz koncert Vedran Ružić kvarteta.

Projekt obuhvaća konceptualni film, seriju instalacija i crteža te solo album s autorskim kompozicijama. Cjelokupni opus radova i s vizualnog i sa zvučnog aspekta isprepliće tema vodilja o rušenju kuća, oduzimanju terena, nemiru i nezdravom životu koji se nameće zbog izgradnje prometne infrastrukture.

Naime, prije više od četrdeset godina pred obiteljskom kućom Ružićevih izgrađena je brza cesta. Ljudi su nemoćni, desetljećima žive uz cestu i buku koja neprestano traje. Najavljuje se gradnja drugog traka zbog kojega će rušiti kuću i ljude pritišće nova neizvjesnost.

U predgovoru Ervin Dubrović o Ružićevih „6 metara“ kaže da je „i ovoga puta inventivan i kreće u napad iz svih oružja. Umjetničkih oružja, nimalo ubitačnih, ali glasnih. Ne razara, ali barem privlači pozornost, uznemiruje inertni sustav“.

Na koncertu je predstavljen „Spiritual Market“ Porinom nagrađen autorski jazz album u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa je tako u ovom projektu glazbi i slikarstvu odlučio pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.

– Volim biti aktivan i nastala je ekspresivno-aktivističko-dokumentarna serija. Gradska galerija Krapina se jako potrudila i zahvalan sam za cijelu večer jer smo napravili lijepu stvar – rekao je autor Vedran Ružić.

– Galerija već 29 godina organizira izložbe raznih umjetnika i složit ćete se sa mnom kada prođete ovim našim prostorima večeras da se zaista radi o jednoj jedinstvenoj izložbi i jedinstvenom postavu – dodala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Ivica Hršak koji je zahvalio autoru na dolasku u Krapinu te Pučkom otvorenom učilištu i Galeriji kao i Ministarstvu kulture i medija na postavljanju izložbe. Pozvao je sugrađane da do 10. lipnja pogledaju izložbu.

Vedran Ružić (26.8.1986., Rijeka) vizualni je umjetnik i jazz-glazbenik (kontrabas i bas gitara). Pohađao je Jazz konzervatorij u Klagenfurtu, a diplomirao je 2018. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Iza sebe ima tridesetak samostalnih te petnaestak zajedničkih izložbi u galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih nekoliko godina fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura s ciljem povezivanja umjetnosti. Autor je četiri jazz-albuma te je dobitnik nagrade Porin.

Izložbu i koncert Vedrana Ružića u Krapini financijski je potpomoglo Ministarstvo kulture i medija RH.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook