Prethodni članak
Sljedeći članak

U komuni u Đurmancu dosad se od ovisnosti o drogi, alkoholu i kocki liječilo 400 korisnika

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca kako bi se javnost upozorila na problem zlouporabe droga, alkohola i kocke


Smještajni kapacitet terapijske zajednice u Đurmancu je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Do sada je kroz program prošlo više od 400 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki.

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca kako bi se javnost upozorila na problem zlouporabe droga, alkohola i kocke, ali i drugih oblika ovisnosti te na potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini sa svrhom postizanja zajedničkog cilja- društvo slobodno od ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki. Cilj društvene akcije koja se provodi povodom obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ na nacionalnoj i lokalnoj razini je promovirati, osobito mladima, zdrave stilove života te putem edukativno-preventivnih aktivnosti informirati javnost o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti. Udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku, povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji osnovana je 2002.g., čija je predsjednica Nevenka Mrzlečki- Paraganlija, dipl.soc.rada. U sklopu udruge u ožujku 2003. s radom je započela terapijska zajednica.

Kroz program 400 korisnika

Terapijska zajednica smještena je u šumovitom predjelu općine Đurmanec, točnije naselja Lukovčak. Cilj terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. Korisniku se pomaže da dođe do spoznaje što ga je dovelo do ovisnosti i ovisničkog ponašanja, što je ovisnost predstavljala u njegovom životu te ga naučiti kako živjeti sa sobom i svojom okolinom bez ovisnosti. Smještajni kapacitet terapijske zajednice je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Do sada je kroz program prošlo više od 400 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci. Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima. Radna terapija provodi se 8 sati dnevno, 4 sata u prijepodnevnim satima i 4 sata u poslijepodnevnim satima. Korisnici samostalno obavljaju sve poslove vezane uz održavanje prostora, čistoću, kuhanje, pranje i glačanje veša, nabavku namirnica, čuvanje domaćih životinja.

Zaduženja i odgovornosti

U zajednici svaki korisnik ima svoja zaduženja i odgovornosti. Osim obavljanja radnih zadataka unutar terapijske zajednice, radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u obavljanju poljoprivrednih i sličnih poslova. Od 2014. godine pa sve do sada korisnicima je omogućena prekvalifikacija i doškolovanje u suradnji s nadležnim Ministarstvom, lokalnim HZZ-om te Pučko otvorenim učilištem Krapina. 

Priče dvaju korisnika terapijske zajednice u Đurmancu... 


Jedan od korisnika komune u Đurmancu je 42 – godišnjak iz jednog većeg dalmatinskog grada, koji, kaže, kako njegovo ime nije bitno, ali priča je, jer sadrži univerzalne probleme svakog ovisnika, ali i generacije koja je odrastala u vrijeme Domovinskog rata. Već s 13 godinama počeo sam s konzumacijom lakih droga, a sa 16 godina priključio sam se HOS-u, a kasnije 4. gardijskoj brigadi. Braniteljsku mirovinu sam odbio, bavio se kriminalom, završio u zatvoru… Liječio se i opet vraćao ovisnosti. Bio sam ovisnik o kokainu, ali i drugim teškim drogama te alkoholu, a droga mi je pomagala da se riješim ratnih trauma – ispričao je. 

'Vladek (46) iz Zagorja' u terapijskoj je zajednici zbog problema s alkoholom. Srednju školu je napustio i sa 16 godina već počeo raditi na građevini gdje je često konzumirao alkohol. - Alkohol je bio dio moje svakodnevice već od najranijeg djetinjstva. U komuni sam shvatio da je problem u meni i da sam alkoholom pokušavao ispuniti prazninu koju sam osjećao. U terapijskoj zajednici sam već godinu dana, promijenio sam loše i usvojio dobre navike. Sada uistinu bolje shvaćam sebe i druge ovisnike i sada znam da je alkoholizam uistinu bolest – ispričao je Vladek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook