Prethodni članak
Sljedeći članak

U komuni u Đurmancu dosad se od ovisnosti o drogi, alkoholu i kocki liječilo 400 korisnika

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca kako bi se javnost upozorila na problem zlouporabe droga, alkohola i kocke

Smještajni kapacitet terapijske zajednice u Đurmancu je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Do sada je kroz program prošlo više od 400 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki.

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca kako bi se javnost upozorila na problem zlouporabe droga, alkohola i kocke, ali i drugih oblika ovisnosti te na potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini sa svrhom postizanja zajedničkog cilja- društvo slobodno od ovisnosti o drogama, alkoholu i kocki. Cilj društvene akcije koja se provodi povodom obilježavanja „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ na nacionalnoj i lokalnoj razini je promovirati, osobito mladima, zdrave stilove života te putem edukativno-preventivnih aktivnosti informirati javnost o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti. Udruga za prevenciju ovisnosti, pomoć ovisniku, povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji osnovana je 2002.g., čija je predsjednica Nevenka Mrzlečki- Paraganlija, dipl.soc.rada. U sklopu udruge u ožujku 2003. s radom je započela terapijska zajednica.

Kroz program 400 korisnika

Terapijska zajednica smještena je u šumovitom predjelu općine Đurmanec, točnije naselja Lukovčak. Cilj terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija korisnika u normalan život. Korisniku se pomaže da dođe do spoznaje što ga je dovelo do ovisnosti i ovisničkog ponašanja, što je ovisnost predstavljala u njegovom životu te ga naučiti kako živjeti sa sobom i svojom okolinom bez ovisnosti. Smještajni kapacitet terapijske zajednice je 20 muških korisnika, a sufinancirana je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Do sada je kroz program prošlo više od 400 korisnika, ovisnika o alkoholu, drogi i kocki. Trajanje programa je individualno, ali u prosjeku traje od 12-15 mjeseci. Život u zajednici se odvija i funkcionira po pravilima. Radna terapija provodi se 8 sati dnevno, 4 sata u prijepodnevnim satima i 4 sata u poslijepodnevnim satima. Korisnici samostalno obavljaju sve poslove vezane uz održavanje prostora, čistoću, kuhanje, pranje i glačanje veša, nabavku namirnica, čuvanje domaćih životinja.

Zaduženja i odgovornosti

U zajednici svaki korisnik ima svoja zaduženja i odgovornosti. Osim obavljanja radnih zadataka unutar terapijske zajednice, radna terapija podrazumijeva i pomoć lokalnom stanovništvu u obavljanju poljoprivrednih i sličnih poslova. Od 2014. godine pa sve do sada korisnicima je omogućena prekvalifikacija i doškolovanje u suradnji s nadležnim Ministarstvom, lokalnim HZZ-om te Pučko otvorenim učilištem Krapina. 

Priče dvaju korisnika terapijske zajednice u Đurmancu... 


Jedan od korisnika komune u Đurmancu je 42 – godišnjak iz jednog većeg dalmatinskog grada, koji, kaže, kako njegovo ime nije bitno, ali priča je, jer sadrži univerzalne probleme svakog ovisnika, ali i generacije koja je odrastala u vrijeme Domovinskog rata. Već s 13 godinama počeo sam s konzumacijom lakih droga, a sa 16 godina priključio sam se HOS-u, a kasnije 4. gardijskoj brigadi. Braniteljsku mirovinu sam odbio, bavio se kriminalom, završio u zatvoru… Liječio se i opet vraćao ovisnosti. Bio sam ovisnik o kokainu, ali i drugim teškim drogama te alkoholu, a droga mi je pomagala da se riješim ratnih trauma – ispričao je. 

'Vladek (46) iz Zagorja' u terapijskoj je zajednici zbog problema s alkoholom. Srednju školu je napustio i sa 16 godina već počeo raditi na građevini gdje je često konzumirao alkohol. - Alkohol je bio dio moje svakodnevice već od najranijeg djetinjstva. U komuni sam shvatio da je problem u meni i da sam alkoholom pokušavao ispuniti prazninu koju sam osjećao. U terapijskoj zajednici sam već godinu dana, promijenio sam loše i usvojio dobre navike. Sada uistinu bolje shvaćam sebe i druge ovisnike i sada znam da je alkoholizam uistinu bolest – ispričao je Vladek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Dalmaciji te autocestom A1 između tunela Sveti Rok i čvora Skradin. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Do 28. veljače povremeno se prekida promet n...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program