Prethodni članak
Sljedeći članak

U još jednoj teškoj i izazovnoj godini odrađene sve zadaće

Održana redovna skupština VZKZŽ


U četvrtak je u Vatrogasnom domu DVD-a Špičkovina održana 37. skupština VZKZŽ-e. U Izvješću o radu, koje je jednoglasno prihvaćeno, kao i financijsko izvješće za 2021. godinu, istaknuto je kako je prošla godina bila još jedna specifična godina, zbog pandemije, ali i u svom prvom dijelu zbog sanacija šteta od potresa. No, u još jednoj teškoj i izazovnoj godini odrađene su sve zadaće, naravno prilagođeno vremenu i mjerama.

Na području Krapinsko-zagorske županije ustrojeno je i operativno djeluje 81 dobrovoljno vatrogasno društvo, od čega su tri u gospodarstvu. U svakoj općini – gradu ustrojeno je i djeluje najmanje jedno dobrovoljno vatrogasno društvo, a tu su i dvije javne vatrogasne postrojbe, u Zaboku i Krapini. Ukupni operativni sastav vatrogasnih postrojbi na razini čini 1694 vatrogasnih operativnih članova i 3764 ostalih članova, te 807 pripadnika vatrogasnog pomlatka i mladeži, a županijska je zajednica i u prošloj godini sufinancirala nabavu opreme za rad vatrogasnih postrojbi u iznosu od 43.000,00 kn, te uređenje vatrogasnih spremišta u iznosu od 85.000,00 kn. Nabava vatrogasnih vozila sufinancirana je sa 60.704,00 kuna. U prošloj godini zabilježeno je ukupno 587 intervencija, od čega 254 požara, 265 tehničke intervencije i 69 ostalih intervencija. To je za dvije intervencije više nego godinu dana ranije, no požara je bilo 55 više nego godinu ranije.

Redovna dislokacija i pomoć mjestima stradalima u potresu

Zagorski su vatrogasci bili aktivni i na priobalju u sklopu redovne dislokacije na Dugom otoku, a veliki broj njih pomagao je početkom prošle godine i u sanaciji potresa na području Sisačko – moslavačke županije, a intervencija je i bilo i u samoj KZŽ-i, i to 130 koje su posljedice potresa. Također, zajedno sa varaždinskom i međimurskom zajednicom nabavljen je potpuno opremljen stambeni kontejner za vatrogasca Josipa Karaga u mjestu Hrastovica kojemu je kuća u potpunosti uništena.

I u prošloj godini zanavljana je oprema, pa su tako intervencijska odjela i drugu opremu dobile obje javne postrojbe i tu uz pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice i Krapinsko-zagorske  županije, a u sklopu projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH” DVD Krapina dobio je autocisternu, DVD Đurmanec šumsko vozilo,  DVD Zlatar kratko navalno vozilo a DVD Konjščina navalno vozilo. Iz zajedničkog programa HVZ i sredstvima iz općekorisnih funkcija šuma za potrebe VZ KZŽ  dobiveno je vozilo Pick up Ford Renger koji se koristi kao zapovjedno vozilo VZ KZŽ. I prošle godine bilo je osposobljavanja, proslava većih obljetnica društava, nešto manji broj vježbi, sve u skladu se epidemiološkim mjerama, a vatrogasci su obavljali i dežurstva na brojnim događanjima.

Županija za redovna sredstva daje milijun kuna

Natjecanja gotovo da i nije bilo. Ipak, organiziran je »Kup Zagorja« kao pripremno natjecanje za ekipe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nastupile na državnom vatrogasnom natjecanju u Varaždinu. Nastupila je 21 ekipa, a na državnom natjecanju u Varaždinu 13 zagorskih ekipa. Nastavljen je i Kamp mladeži u Fažani, u kojem je u 8 smjena ukupno bilo 95 pripadnika mladeži i 18 voditelja. U manjem obliku, ali ipak neka su društva obilježila i lani sv. Florijana, početkom lipnja u Mariji Bistrici održano je tradicionalno vatrogasno hodočašće, a delegacija zagorskih vatrogasaca sudjelovala je i na Vojnom hodočašću u Mariju Bistricu.

Također nastavljena je suradnja sa zajednicama koje su u koordinaciji SZ Hrvatske, kao i sa Gasilskom zvezom Šmarje pri Jelšah. Iz financijskog izvješća vidljivo je da je VZKZŽ u 2021. godini prihodovala 1.139.289,63 kn, od čega najviše od županije, 1.000.000,00 kn. Veliki dio tih sredstava kroz razna sufinanciranja spušta se na razinu društava. Skupštinu su pozdravili župan KZŽ Željko Kolar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ Mario Starčević, zamjenik predsjednika HVZ i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović i predsjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erik Strašek. Svi su oni čestitali na rezultatima i istaknuli izvrsnu suradnju. Uz njih skupštini su prisustvovali i predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Darko Palaš i predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved. Himne je na početku Skupštine uživo izveo Puhački orkestar DVD Špičkovina, a domaćine DVD Špičkovina predstavio je predsjednik društva Mladen Bartol.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook