Prethodni članak
Sljedeći članak

U Dvorcu Stubički Golubovec otvorena jubilarna 20. izložba Zagorje, trnac starih sorata voća



Udruga Stubička baština iz Donje Stubice u dvorcu Stubički Golubovec danas organizira jubilarnu 20. Županijsku izložbu "Zagorje, trnac starih sorata voća" i "Dane starih sorata voća, prerađevina starih sorata voća i sjemena starih biljnih vrsta i sorata" .

  • Mališani DV Bubamara

    Mališani DV Bubamara

  • U programu su sudjelovali i najmlađi

    U programu su sudjelovali i najmlađi

  • Jadranka Blagec osvojila je nagradu za najveći broj starih sorata sjemena

    Jadranka Blagec osvojila je nagradu za najveći broj starih sorata sjemena

  • Izložba se održava u dvorcu Stubički Golubovec

    Izložba se održava u dvorcu Stubički Golubovec

  • Mališani DV Bubamara
  • U programu su sudjelovali i najmlađi
  • Jadranka Blagec osvojila je nagradu za najveći broj starih sorata sjemena
  • Izložba se održava u dvorcu Stubički Golubovec

Goste i sudionike jubilarne izložbe pozdravila  je Marija Krušelj, predsjednica Udruge Stubička baština i idejna začetnica ove manifestacije koja njeguje i čuva stare tradicijske vrijednosti. I ove godine Krapinsko-zagorska županija je dodijelila nagrade za najveći broj starih sorata voća, najveći broj prerađevina, za najbolje obrađenu temu izložbe, za najljepši izložbeni prostor, za najveći broj sjemena i najbolji tradicijski bakin kolač.

Novčane je nagrade nagrađenima uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Tako je nagradu za najveći broj starih sorata voća dobio Ivan Pavlović, za najveći broj prerađevina KUD Stubica, za najbolje obrađenu temu nagrade su podijelili OŠ Donja Stubica i Dječji vrtić Bubamara, nagradu za najljepše izloženi prostor OPG Ptičar iz Poznanovca, za najveći broj starih vrsta sjemena Jadranka Blagec, dok je nagradu za najbolji tradicijski bakin kolač dobilo Selo Matenci za kolač s jabukama sa suhim voćem.

-Zagorje trnac starih sorata voća, je nažalost nešto rijetko što možemo vidjeti u Zagorju. Ovo je hvalevrijedna manifestacija, već dvadeseta po redu. Čestitke gospođi Krušelj kao idejnoj začetnici i promotoru kompletno Zagorja i baštine i svim udrugama koje su se uključile u to i onim poljoprivrednicima koji su ostali vjernim starim sortama. Treba raditi na tome da stare sorte vratimo u naše voćnjake – istaknuo je župan Kolar te najavio da će se za sljedeću godinu kroz mjere ruralnog razvoja jednu mjeru posvetiti upravo starim sortama, jer je i to dio naše gastronomske ponude. Izložba je otvorena danas do 16 sati i sutra od 10 do 16 sati u Dvorcu Stubički Golubovec.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook