Prethodni članak
Sljedeći članak

U dvorcu Bračak otvorena Croenergy konferencija pod pokroviteljstvom predsjednice Kitarović

Konferencija se održava do 5. listopada i to pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, a uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE te institucionalne partnere Europsku banku za obnovu i razvoj i Hrvatsku banku za obnovu i razvitak


Danas je u Energetskom centru Bračak otvorena  četvrta Croenergy konferencija, koja se održava svake neparne godine od 2011. godine, nastavši kao platforma za promišljanje o EU projektima i njihovoj provedbi te financiranju, a danas se etablirala kao najznačajnija energetska konferencija u Republici Hrvatskoj, usmjerena isključivo na financiranje i provedbu projekata. Konferencija se održava do 5. listopada i to pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović, a uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE te institucionalne partnere Europsku banku za obnovu i razvoj i Hrvatsku banku za obnovu i razvitak.

Kako su pojasnili organizatori, ove godine konferencija poprima oblik financijskog foruma koji će okupiti privatni i financijski sektor, a podijeljena je na niz interaktivnih predavanja i radionica, usmjerena na B2B komunikaciju i umrežavanje u cilju ostvarivanja novih modela financiranja te poticanja novih investicija, uz panele na kojima će sudjelovati vodeći stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te gospodarskih subjekata.

Tako su današnjoj svečanosti otvorenja nazočili i brojni dužnosnici te predstavnici raznih institucija,  poput župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirke Jozić, te zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića. Njih su na Bračaku dočekali domaćini,  ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE Julije Domac te njegov zamjenik Velimir Šegon, koji je na samom otvorenju konferencije na saksofonu izveo i Himnu Republike Hrvatske 'Lijepa naša'.

Pozdravivši okupljene, ravnatelj Domac pojasnio je kako će izgledati ovogodišnja konferencija. -Na ovoj konferenciji pokušat ćemo manje pričati ex cathedra tako da na cijeloj konferenciji imamo samo dvije prezentacije, a više ćemo diskutirati, promišljati i zajedno razvijati projekte s ciljem da znanje koje je akumulirano u energetskim angenicijama, u REGEA-i, u proteklih devet godina, s našim županijama, našim gradovima, pokušamo prenijeti na kolege koji dolaze iz regije, i na ostatak Hrvatske. Ideja je bila pokazati da se može raditi onako kako to rade najbolji u Europi i nadam se da će sudionici ove konferencije po njenom završetku s tim zaključkom otići odavde – rekao je Domac.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što se Croenergy konferencija ponovo održava u Zagorju. -Mi smo pokazali kako se tehnologijom 21. stoljeća može obnoviti dvorac iz 19. stoljeća, da to bude jedna moderna, niskoenergetska građevina. I ono što je još bitnije je da je ovdje sjedište REGEA-e, koja eto, već četvrti puta organizira konferenciju CROENERGY. Posebno mi je drago da je ovo već druga koja se odvija na području Krapinsko – zagorske županije, što također puno govori samo za sebe, da smo mi to zaslužili jednim dugotrajnim, kontinuiranim i planiranim radom na projektima energetske učinkovitosti – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook