Prethodni članak
Sljedeći članak

U drugi krug utrke za Bernardićeva nasljednika idu Grbin i Kolar

Naime, na 97,5 posto obrađenih glasova pokazalo se da je od čak pet kandidata dobio podršku 41 posto članstva, a Kolar njih 26 posto


Prema zadnjim informacijama u drugi krug za izbor predsjednika SDP-a idu, kao što se isprva i predviđalo, zastupnik Peđa Grbin i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

U konačnu utrku za predsjednika stranke Grbin ide s velikom prednošću. Naime, na 97,5 posto obrađenih glasova pokazalo se da je od čak pet kandidata dobio podršku 41 posto članstva, a Kolar njih 26 posto. U svim gradovima i većim sredinama uvjerljivo je pobijedio Grbin.U subotu kasno navečer prema stanju prebrojenih glasova bila je mala razlika između Kolara i Ranka Ostojića pa je postalo neizvjesno tko će se s Grbinom sučeliti u drugom krugu. No, nakon prebrojavanja preostalih glasova, jasno je da je to Kolar. Treći po broju glasova je Ranko Ostojić, slijedi Mirela Ahmetović, dok je Marino Percan dobio manje od 0,5 posto glasova, piše Jutarnji list.

Grbin je pobijedio u Rijeci, Osijeku, a posebno uvjerljivo u Zagrebu koji je i najveća SDP-ova organizacija, a jedini veliki grad gdje je pobjedu odnio Kolar je Split. Zanimljivo je da je u Splitu, svom rodnom gradu, posebno loše prošao Ranko Ostojić kojemu je glas dalo svega 61 član te organizacije. Grbin je premoćnu pobjedu odnio i u Međimurju, Kaštelima, Trogiru, Sinju, a gotovo izjednačen bio je s Kolarom i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje bilo tijesno, ali je ipak bolje prošao ipak Kolar.

Peđa Grbin koji je u subotu navečer rekao kako je ovo prvi korak za novi, promijenjeni SDP u kojem će biti mjesta za sve koji žele raditi za bolju Hrvatsku.

"U kampanju sam ušao s jednim novim smjerom za SDP, sa željom da prvo napravimo promjenu, onda dobijemo novi SDP i stvorimo pobjedničku stranku. Danas smo napravili prvi korak. Želim SDP koji ne kritizira, nego SDP koji nudi rješenja", rekao je novinarima te je zahvalio biračima koji su mu dali povjerenje.

U predsjedničku utakmicu Grbin je, kaže, ušao sa željom da ju i dobije. "Očekivao sam da ću dobiti potporu SDP-ovaca zato što sam ponudio najkonkretniji program i promjene, i ono najbitnije - rješenja za stvarne probleme građana. Želim da SDP krene u tom smjeru", poručio je.

Kandidat za predsjednika SDP-a Željko Kolar zahvalio je u subotu stranačkim kolegama koji su glasali za njega, rekavši kako je do njih došla njegova poruka da, umjesto sukoba, SDP-u treba suradnja i okupljanje.

"Zahvalit ću i svim kolegama koji su glasali za mene, do kojih je došla moja poruka da nam umjesto sukoba treba suradnja, da nam treba okupljanje, da se SDP treba prestati baviti sam sa sobom, nego da počnemo raditi na našim politikama, na jasnim socijaldemokratskim stavovima, i da počnemo voditi brigu, i primjećivati, svakodnevne probleme građana", rekao je novinarima Kolar u središnjici stranke.

Dodao je i kako SDP ne smije zaboraviti na članove koji nisu imali pravo glasa te im je poručio da se to više nikada neće dogoditi. "Ljudi od nas očekuju da nudimo rješenja, i to je ono čime bi se SDP trebao, i bavit će se u budućem razdoblju", kazao je Kolar.

Osim novog čelnika stranka je birala i 17 članova Predsjedništva i Glavnog odbora. Prema neslužbenim rezultatima, najviše glasova dobila je Biljana Borzan, slijedi Sabina Glasovac, zatim Siniša Hajdaš Dončić, Ranko Ostojić, pa Ivan Račan, potom Kristina Ikić Baniček, Mihael Zmajlović, slijedi po glasovima Matej Mostarac, pa Mišo Krstičević, Predrag Fred Matić, onda Željko Jovanović, pa Jasenka Auguštan – Pentek, Stribor Valenta, pa Sandra Krpan i Dalibor Domitrović, a navodno ulazi i Željko Sabo. Ipak, imena svih ostalih članova predsjedništva, ali i članova Glavnog odbora trebali bi biti poznati u 11 sati na tiskovnoj konferenciji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook