Prethodni članak
Sljedeći članak

U ČAST SLAVNOM POSJETITELJU IZ SVEMIRA: Dođite na '2. Hrašćinski astro'

Manifestacija je pokrenuta prošle godine


Klub ljubitelja zavičajne baštine i ove godine organizira 'Hrašćinski astro', manifestaciju koja je pokrenuta prošle godine u čast slavnom posjetitelju iz svemira. Drugi 'Hrašćinski astro', odnosno znanstveno – edukativna predavanja i radionice inspirirane Hrašćinskim meteoritom , ove će se godine održati 18., 19. i 20. svibnja.

Prvog dana manifestacije, 18. svibnja, u poštanskom uredu Hrašćina Trgovišće od 8 sati bit će promovirana prigodna razglednica i poštanski žig. Idućeg dana, 19. svibnja, u Područnoj školi u Hrašćini održat će se ARDUINO radionice za mlade, uzrasta 7.r. i stariji, uz predbilježbu na broj 091/796-2976 do srijede 16. svibnja. Radionicu će voditi prof. Mirjana Malarić. Istog će se dana u Domu kulture u Trgovišću u 19.45 sati održati i službeno otvorenje manifestacije, nakon čega u 20 sati počinje predavanje pod nazivom 'moje amatersko putovanje', predavačice Katarine Šprem. Saša Nuić u 21 će sat održati predavanje 'Put prema rubu svemira amaterskom astrofotografijom'. Prvi dan manifestacije završit će kod Vinarije Vinski Vrh, gdje se od 23 sata planira promatranje neba teleskopom, koje će voditi Saša Nuić. Mladi križevački astronomi u nedjelju 20. svibnja od 19 sati u Domu kulture u Trgovišću održat će predavanje 'Zvijezde', a od 20 sati Dubravko Šincek govorit će na temu 'Astronomija – osnove orijentacije među zvijezdama'. I u nedjelju će biti prilike za noćno promatranje neba, i to od 21 sat, pod vodstvom Dubravka Šinceka. Tijekom vikenda za posjetitelje će postojati i mogućnost posjete mjestu pada  meteorita uz vodstvo, a organizatori pripremaju i tradicionalnu gastro ponudu.

Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je 26. svibnja 1751. pao kod Hrašćine. Tog su dana na polje u selu Domovcu pala dva meteorita, težine 39,76 i 8,96 kg. Veći se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u Zagrebačkom prirodoslovnom muzeju. Bio je to prvi ikad dokumentiran pad metalnog meteorita popraćen zapisnikom,.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook