Prethodni članak
Sljedeći članak

[U ČAST MEDI] Tko je najbolji streličar, a tko najbolje barata mačevima, pokazale su danas brojne ekipe na međunarodnom turniru u Donjoj Stubici

Održan je Drugi memorijalni turnir Zlatko Mirt Medo IV


U čast poznatom ljubitelju srednjeg vijeka, pokojnom Medi, danas je u Donjoj Stubici održan Drugi memorijalni turnir Zlatko Mirt Medo IV.

Družba vitezova zlatnog kaleža po drugi je puta organizirala ovaj turnir u streličarenju i borbi mačevima, kako bi održali sjećanje na jednog od osnivača udruge i svog velikog prijatelja Medu.

Ove godine slavimo i 15 godina rada udruge, a ovim turnirom želimo prikazati srednji vijek na način kako ga je Medek vidio i zamišljao – rekao je predsjednik Družbe Ivan Štefek.

Zbog toga je na ''borilištu'' u Parku Maksimilijana Vrhovca održano natjecanje u streličarenju, odnosno gađanje lukom i strijelom te borbe vitezova u slobodnom stilu, točnije bohurtu – helebard, dugi mač i kratki mač. – Ovo je natjecanje bez koreografije. Tko je jači i bolji, taj pobjeđuje. S druge strane, tu je streličarenje u kojem je Medek bil pravi majstor, a tako i u izradi lukova. Ovo se natjecanje ujedno boduje za ligu Hrvatske, a mi posebno nagrađujemo ovu kategoriju u gađanju primitivnim drvenim lukom kakve je izrađival Medek, upravo kako bi se ta tradicija očuvala, nastavila i ostala živjeti u ovom kraju – rekao je još Štefek.

Nastupile su mnoge udruge iz Hrvatske, ali i Mađarske i Slovenije, a održan je i turnir u streličarenju za djecu koja su članovi srednjovjekovnih udruga te se bave ovakvim disciplinama koje su potekle iz srednjeg vijeka.

U revijalnoj kategoriji helebarda prvo mjesto osvojio je Matija Pavrlšak, a drugo Žarko Milošić, dok je u revijalnoj kategoriji dugi mač ponvo najbolji bio Matija Pavrlišak, drugo mjesto pripalo je Ivanu Štefeku, a treće Gaboru Vargi iz Mađarske.

U glavnoj kategoriji kratki mač i štit pobijedio je Ivan Štefek, koji nam je otkrio kako je svoju pobjedu posvetio Marku Popoviću. Drugo mjesto osvojio je Gabor Varga iz Mađarske, a treće Tamas Toth također iz Mađarske.

Kod streličara pojedinačno najbolji bio je Igor Krušić – Igis, drugo mjesto osvojio je Miha Šket, a treće Dario Marošević.

Ekipno najbolja bila je ekipa Picoka, dok je druga ekipa Picoka osvojila drugo mjesto, a Družba vitezova zlatnog kaleža treće.

Osim što su brojne udruge odmjerile snage u natjecanjima kakva su se nekada odvijala u srednjem vijeku, posjetiteljima su pokazali vještine kakve su odlikovale vitezove te zavidne tehnike kojima je trebalo baratati da bi se postalo najboljim, a ujedno su nas vremeplovom vratili u doba kada je sve bilo potpuno drukčije nego što je danas, u vrijeme u kojem je volio povremeno živjeti i stvarati svima znani Medo, u čiju je čast ovaj turnir i održan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook