Prethodni članak
Sljedeći članak

U bistričkom KUD-u djeluje preko 200 mladih

Jučer je redovnu godišnju skupštinu održao KUD ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica


Na skupštini, su prihvaćena izvješća o radu svih sekcija za 2016. godinu. U izvješću o radu istaknuto je kako je prošla godina obilovala mnoštvom nastupa, točnije sve sekcije odradile su čak 54 nastupa, od čega u Mariji Bistrici 25, a sudjelovali su na ukupno 5 županijskih smotri, od čega je folklorna skupina Ježi na smotri dječjeg stvaralaštva osvojila 1. mjesto. Posebno se izdvaja višednevna turneja skupine Ježi koji su s Tamburaškim sastavom nastupili na Međunarodnom folklornom festivalu u Mađarskoj na jezeru Balaton, a tu je i organizacija nastupa u Mariji Bistrici Limene glazbe iz njemačkog Heidenheima, Folkorne grupe hrvatske škole Kardinal Alojzije Stepinac iz Chicaga i FA Markovac. U svim sekcijama inače djeluju 264 aktivna člana, od toga 65 punoljetnih, 116 od 14 do 18 godina i 83 mlađa od 14 godina, što je impozantna brojka, pa sa mlađim punoljetnicima u KUD-u djeluje preko 200 mladih.

Petero nove djece upisalo se prošle godine u limenu na danima otvorenih vrata u svibnju, a djeca se konstantno uključuju u rad nekih od nekoliko dječjih folklornih sekcija (Tičeki, Žveglice, Stranjčice, Kolovrti, Ježi). Osim što Općina redovno financijskim sredstvima prati rad KUD-a, a ove godine ta su sredstva u proračunu još i povećana, prošle su godine realizirana i dva projekta i to županijski projekt Ljetna škola folklora kroz koji je ostvareno 10.000,00 kn i projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja Suvremenost i tradicija u Mariji Bistrici – živimo zajedno sa 70.000 kuna.

Na skupštini su prema običaju dodijeljene i povelja ''Branko Jirasek'' i zahvalnice ''Mladen Cipriš''. Riječ je o priznanjima koja KUD dodjeljuje podupirateljima ili članovima za iznimnu pomoć ili rad. Povelja ''Branko Jirasek'' ove je godine dodijeljena Branimiru Biliću, dok su zahvalnice ''Mladen Cipriš'' dobili Tihana Car, Damir Ozimec i Roberto Hren. Također, dodijeljene su i brojne zahvalnice pojedincima i ustanovama koja pomažu rad bistričkog KUD-a, između ostalih i Krapinsko-zagorskoj županiji, Općini Marija Bistrica i Svetištu MBB-e. Skupštinu su pozdravili između ostalih predsjednica skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek i župni vikar u Svetištu MBB-e vlč. Ivan Zovko.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook