Prethodni članak
Sljedeći članak

U bistričkoj knjižnici održana promocija poštanskih maraka s motivima Svetišta MBB

Izložba ostaje otvorena do kraja lipnja u radnom vremenu knjižnice


U Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica u utorak je održano vrlo zanimljivo filatelističko događanje. Naime, Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica i Filatelističko društvo Zaboky iz Zaboka, u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom i Hrvatskom poštom d.d, organizirali su promociju prigodnih poštanskih maraka sa motivima Svetišta MBB, koje je Hrvatska pošta izdala u sklopu serije maraka Hrvatska marijanska Svetišta.

Na početku sve prisutne je pozdravila ravnateljica Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica Mira Pižir, zatim i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević, te voditeljica područja HP Marina Fiket, a potom je kratko predavanje o povijesti poštanske markice, s naglaskom na veze sa Marijom Bistricom održao tajnik Filatelističkog društva Zaboky Ivan Drašković, dok je o svom radu progovorio i dizajner marki Dean Roksandić.

Promoviran je i prigodni žig s motivom Svetišta MBB, koji je izradio Zvonko Pižir. Uz promociju, na rasporedu je bila i filatelistička izložba, na kojoj su se našle i druge poštanske marke s motivima, vezanima uz Mariju Bistricu, kao npr. marka Barbare Tomorad, mlade Bistričanke, koja je 2011. godine, kao učenica 5. razreda Osnovne škole pobijedila na natječaju “Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!”, sa predloškom Snježne pahuljice i to u konkurenciji više od 1000 radova.

Dodatna zanimljivost ovog filatelističkog događanja bila je mogućnost slanja razglednica iz same Knjižnice. Naime, poštanski službenik u knjižnici je imao improvizirani privremeni "šalter", te su svi zainteresirani mogli poslati poštu s novim žigom i markicom, uz gratis razglednicu. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica.

Izložba ostaje otvorena do kraja lipnja u radnom vremenu knjižnice.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook