Prethodni članak
Sljedeći članak

U 11 sati počinje komemoracija Bandiću, zbog epidemioloških mjera moći će biti oko 150 uzvanika


U 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se komemoracija u povodu smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Gradonačelnik Bandić iznenada je u nedjelju umro u 66. godini od posljedica srčanog udara. Na početku komemoracije Zagrebačka filharmonija će izvesti Adagio for Strings Samuela Barbera.

Oroštajne govore o iznenadno preminulom gradonačelniku održat će: Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj gradonačelnika, Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture te Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, piše N1.

Slijedi glazbeni broj 'Zagreb, tak imam te rad' te kratki video o životu i djelu gradonačelnika Bandića. Prijenos tijeka komemoracije moći će se pratiti i na video zidu na otvorenom pored HNK.

Iz Gradske uprave građane su zamolili da, umjesto kupovine cvijeća i svijeća, uplate donaciju Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je zakladnik i upravitelj bio upravo gradonačelnik Bandić. Broj računa Zaklade je HR 7323600001101818176, stoji u priopćenju iz Gradske uprave.

Sve prisutne su također zamolili da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera Civilne zaštite.Građani se i dalje mogu upisati u Knjige žalosti otvorene u Gradskoj upravi i u Gradskoj skupštini. Na službenoj stranici Grada Zagreba, zagreb.hr, objavljena je i virtualna Knjiga sjećanja u kojoj građani mogu navesti svoja sjećanja na preminulog gradonačelnika Milana Bandića.

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Suradnje s Bandićem prisjetili su se njegovi suradnici i stranački kolege i prijatelji iz Zagorja.

'Otišao je prijatelj Hrvatskog zagorja, prijatelj Donje Stubice koji je uvijek govorio kako su Zagorje i Zagreb jedna velika cjelina koju dijeli samo Medvednica. Ponosan sam što sam bio dio njegovog tima i što smo surađivali na raznim projektima, dijelili isti svjetonazor. Čovjek je to koji je najviše volio ljude i to je uvijek pokazivao. Cijeli svoj život posvetio je Zagrebu – komentirao je Luka Grabušić, predsjednik Glavnog odbora Stranke rada i solidarnosti i zamjenik donjostubičkog gradonačelnika, kojeg je vijest o iznenadnoj smrti stranačkog šefa zatekla ujutro, pročitavši je na društvenim portalima, a kada je vidio i poruke i puno propuštenih poziva tijekom noći.

- Jedan od projekata koji, kaže, nisu uspjeli zajedno realizirati, je projekt spajanja Zagreba i Zagorja tunelom kroz Medvednicu: Kak bi on rekel: 'Idemo napraviti luknju'. Ne bi to bila cesta već tramvajska pruga koja bi povezala Zagorje i Zagreb. Nadam se da će taj projekt ugledati svjetlo dana – rekao je Grabušić. 'Izražavam sućut njegovoj obitelji, svim simpatizerima i članovima stranke' - izjavio je Grabušić.

'Ovo je šok za sve nas. Milan Bandić je bio čovjek koji je jako volio Zagorje. Uz Grad Zagreb, Zagorje mu je bilo broj 1. Htio je pomoći Zagorcima i da imamo iste standarde kao Zagrepčani. I supruga mu je bila Zagorka, pa se smatrao napola Zagorcem. Često je to u šali znao isticati. A oni koji ga nisu voljeli, nakon nekoliko mjeseci već će shvatiti što su izgubili' – komentirao je Tomislav Končevski.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook