Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŠEK: 'Dom za starije u Zaboku, kapitalni projekt županijske vlasti, danas doživljava debakl'

Sve to skupa ne izgleda dobro i govori o vlasti i politici bez jasne vizije, istaknuo je Tušek i pozvao županijsku vlast da probleme hitno riješi


Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ – a Žarko Tušek danas je u društvu Darinke Sviben ispred Odbora za socijalu HDZ – a KZŽ održao konferenciju za medije na temu 'Uzroci i posljedice neodgovornog upravljanja Županijom – Domovi za starije i nemoćne'.

- Mislim da je vrijeme da se o nekim stvarima počne ozbiljno i otvoreno razgovarati. Bili smo, na žalost, svjedoci velike tragedije koja se dogodila na području KZŽ, požara u ilegalno objektu doma za starije u Andraševcu, gdje je nekoliko ljudi stradalo, a ta tema je vrlo brzo i čudno stavljena pod tepih. Sjećamo se slične tragedije koja se dogodila u hrvatskom vatrogastvu prije 10 – ak godina, koliko je jedna takva tema bila u fokusu javnosti, koliko se pokušalo iznaći prostora da se izvidi zašto se takva tragedija uopće mogla dogoditi i tko eventulano u lancu odgovornosti jest odgovorna osoba za tragediju. Požar je tema koja je na marginama, o kojoj više nitko ne govori, a ta tema, ne prozivajući nikoga ponaosob, suštinski vrlo ozbiljno govori o tome kako funkcionira sustav brige za starije i nemoćne na području KZŽ i da je uopće moguće da se takvo nešto uopće dogodi, da postoje institucije na razini KZŽ koje izdaju dozvole za rad takvih institucija, da nitko te institucije nakon toga ne kontrolira, da su neke druge županijske institucije imale prostora svakodnevno obitavati u toj instituciji i da apsolutno nitko s pozicije županijske vlasti i stručnih službi i medicinskih institucija o svemu skupa nije znalo ništa. Kada se ta tema stavi u kontekst ove druge teme, a to je zapravo tema izgradnje doma za starije i za umirovljenike u Zaboku, koji je bio jedan od kapitalni projekata aktualne županijske vlasti i svih koji ih podržavaju, tim više možemo govoriti o raspadu sustava brige za starije i nemoćne na području KZŽ – rekao je Tušek, dodajući da se županijska vlast nebrojeno puta hvalila tim projektom, koji je bio i sastavni dio mnogih političkih dogovora i koalicijskih sporazuma. – Govorilo se o njemu kao o velebnom i kapitalnom projektu županijske vlasti, a danas doživljava svoj sunovrat i debakl, kao i mnogi drugi projekti koji su prezentirani prije nekoliko godina – istaknuo je Tušek.

Nacionalnim medijima privatni investitor, koji je namjenski kupio zemlju koja je bila u vlasništvu KZŽ za izgradnju doma za starije i nemoćne, rekao da on taj dom uopće ne misli otvoriti, da je to njemu komercijalno neisplativo, da on u tom domu trenutno obavlja neke druge djelatnosti i poslove i da ga kao takvoga niti ne misli završiti, napomenuo je Tušek, zaključujući da je vizija koju bi županijska vlast trebala ponuditi oko rješavanja problema brige za starije apsolutno raspadnuta. - Ovdje nema nikakvog sadržaja i sad se pokušava licemjerno, nekakvim razgovorima s privatnim investitorom, skrenuti pozornost s biti i s istine da je jedan takav kapitalni projekt doživio svoj neuspjeh. Jasno pozivam županijsku vlast da se izjasni što je učinila u vremenu od kada je projekt trebao biti otvoren pa do danas, kako bi dom bio otvoren. Koji su zaštitni mehanizmi koje je županijska vlast osigurala, kako bi se prislilo investitora da dom otvori, da li su pisani prigovori, pokrenute bilo kakve tužbe i što se čini kako bi taj projekt u Zaboku zaživio? O tome kako se ta zemlja prodavala i u kojem se kontekstu prodavala u tri kruga, o nalazima državne revizije kod prodaje tog zemljišta koje je prodano po mnogima debelo ispod procijenjene vrijednosti, neka govore neke druge institucije. Za mene je bitno da dom bude otvoren, da bude dom umirovljenika na području KZŽ u Zaboku kako smo ga planirali i kako je startegijom razvoja naše županije definirano, a da oni koji su nas doveli u ovu poziciju jasno za to odgovaraju i ne pokušavaju stvari stavljati pod tepih i skrivati realne probleme – pozvao je Tušek.

Dom je stavio u korelaciju s projektom Stubaki. - Ista priča, prodaja ogromnog i vrijednog županijskog zemljišta, desetak i više godina ne događa se ništa, aneks 1, aneks 2, aneks 3, nitko niti ne pokušava prisliti privatnog investitora da to zemljište stavi u funkciju. Sve to skupa ne izgleda dobro i govori o vlasti i politici bez jasne vizije, to agresivno naslikavanje po cijeloj KZŽ o kojemu svatko može misliti što želi, ne može sakriti bit od istine i neće spriječiti nas koji ne dijelimo takvo mišljenje da o tome otvoreno i javno progovaramo – istaknuo je Tušek i još jednom pozvao županijsku vlast da probleme hitno riješi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook