Prethodni članak
Sljedeći članak

Tuhljani i načelnik Hercigonja odali počast poginulim vatrogascima na Kornatima

Kako kažu članovi DVD-a Tuhelj, kući su se vratili puni dojmova


U subotu, 22. lipnja u organizaciji DVD-a Tuhelj vatrogasci su posjetili mjesto stradavanja dvanaestorice poginulih vatrogasaca na otoku Kornatu. Ta najteža i najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva dogodila se prije jedanaest godina, točnije dana 30.08.2007. godine.

Kako bi odali počast poginulim vatrogascima, iz Tuhlja se uputilo pedesetak članova DVD-a Tuhelj, kao i članova njihovih obitelji. Nakon petosatne vožnje autobusom do Pakoštana i ukrcavanja na brod kojim su do otoka Veliki Kornat plovili dva sata, te po iskrcavanju, do mjesta samog stradavanja pješačili još pola sata, prije čega ih je na pristaništu član DVD-a Rakovec i donedavni predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ - Ivica Glas upoznao o načinu odlaska na samo mjesto stradanja te je sam poveo kolonu.

Po dolasku u prostor kapele sv. Florijana na otvorenom podno jarbola jedrilice (u čijoj su izgradnji jednim dijelom pomogli i zagorski vatrogasci koji su 2010. godine sudjelovali u prikupljanju i prijenosu kamena za njezinu izgradnju), zapovjednik DVD-a Tuhelj Zdravko Šurina održao je kratki uvod o vrijednosti vatrogasca, dok je predsjednik, Robert Romić održao kratko predavanje o ozbiljnosti vatrogasnog poziva te posebno napomenuo da gašenju svakog pa i najbezazlenijeg požara treba pristupiti maksimalno oprezno kako bi se izbjegla moguća, a nepredviđena tragedija za same gasitelje.

Ivica Glas upoznao je prisutne o samom stradavanju vatrogasaca, tijeku spašavanja te o svim negativnim događajima koji su se tog dana poklopili i još uvijek nerazriješenim uzrocima tako velike tragedije nezapamćene u povijesti vatrogastva. Prigodnim riječima obratio nam se i načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja te se posebno zahvalio na svim aktivnostima na području općine i kako uvijek može računati na vatrogasce.

- U znak posjeta, u kapeli smo postavili kamen s natpisom DVD-a, a najstariji član DVD-a Stjepan Lončarić pozvao je prisutne na zajedničku molitvu za stradale vatrogasce. Nakon molitve za poginule vatrogasce uputili smo se poviše do mjesta gdje je u suhozidu napravljeno dvanaest križeva na mjestu gdje su stradali vatrogasci - rekli su iz DVD-a Tuhelj i dodali kako su se vratili kući puni dojmova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook