Prethodni članak
Sljedeći članak

Tuđa: Ako ne dobijemo europske novce za novi vrtić, njegovu ćemo gradnju financirati podizanjem kredita

Grad Oroslavje na Podmjeru 7.4. kandidirat će izgradnju novog dječjeg vrtića, piše današnji Zagorski list


Potvrdio nam je to za današanje izdanje Zagorskog lista i oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa u prošlotjednom razgovoru. Kako je rekao, ideja za gradnju vrtića postoji već desetak godina. Postojala je ideja da se postojeći vrtić nadogradi, a za to je dobivena i građevinska dozvola,no u konzultacijama s projektantima i Upravnim vijećem vrtića odlučeno je da će se prionuti gradnji novog vrtića.


Pet odgojnih grupa, igrališta, blagovaonica…
Odlučili smo na na Podmjeru 7.4. prijaviti gradnju novog vrtića u Mokricama za kojeg projekt i dokumentacija već postoje. Ako bismo ga i izgradili, stari vrtić bi i dalje ostao u funkciji no bio bi prilagođen za dvije vrtićke grupe – rekao je Tuđa. Istaknuo je kako bi se vrtić gradio u Mokricama iz razloga što u centru Oroslavja tako velike parcele Grad više nema. – Mokrice nisu daleko od centra, a uostalom, ne mora se sve uvijek odvijati u centru. Novi vrtić imao bi pet odgojnih grupa, a mogao bi primiti oko stotinjak djece. U sklopu vrtića nalazile bi se posebne prostorije za jasličku skupinu, posebne za vrtićku skupinu, igrališta i za jedne i za druge, multifunkcionalna dvorana, blagovaonica i sl. – ispričao je oroslavski gradonačelnik dodajući da je maksimalan iznos koji se od Europske unije može dobiti kroz spomenutu podmjeru milijun eura.


Natječaji već na jesen
Ipak, kako je istaknuo, novca je relativno malo obzirom na broj jedinica lokalne samouprave koje se za njega nadmeću. Osigurano je tako 50 milijuna eura za 512 općina i gradova, a važnu ulogu igra i indeks razvijenosti. – Mislim da bi mogli dobiti oko 90% sredstva kroz tu podmjeru, ali i ako ne dobijemo novac, mi ćemo vrtić graditi. Imamo mogućnost kreditnog zaduženja. Zaduženi smo tek 5%, a možemo biti 20%. Dakle, prostora za neke nove projekte imamo – istaknuo je Ivan Tuđa. Ističe, ako dobiju građevinsku dozvolu, na jesen se može početi s raspisivanjem natječaja, a u to bi se vrijeme trebali znati i rezultati o dobivenim sredstvima temeljem Podmjere 7.4. Treba napomenuti kako više od dvadesetak djece s oroslavskog područja, zbog premalih kapaciteta, vrtić polazi u susjednim jedinicama lokalne samouprave pa mnogi u Oroslavju izgradnju vrtića već dulje vrijeme ističu kao jedan od prioriteta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook