Prethodni članak
Sljedeći članak

Trojica Zabočanina otvorila prvu zagorsku komercijalnu pivovaru 'Devetka craft'

Napravili su ukupno 11 različitih etiketa, a zanimljivo je da će se one sve koristiti, odnosno, naći na bocama njihovog piva za kojeg ne sumnjaju da će naći svoje poklonike među zagorskim pivoljupcima


Najpoznatiji hrvatski tipograf, Zabočanin Nikola Đurek, sa svojim je sugrađanima i prijateljima, Nenadom Miletićem i poznatim poduzetnikom te ugostiteljem Darkom Tomekom, zajednički pokrenuo i otvorio prvu zagorsku komercijalnu pivovaru. Njihova je pivovara, kako su nam rekli, u potpunosti opremljena novom i najmodernijom profesionalnom proizvodnom tehnologijom, a trenutni proizvodni kapaciteti iznose oko 15 tisuća boca mjesečno.

Kako nam je ispričao Đurek, njihovo pivo 'Devetka craft' spremno je za komercijalnu prodaju, a prvo službeno predstavljanje javnosti ovog novog zagorskog 'prehrambenog proizvoda' održat će se u subotu 23. lipnja od 19 sati u City Caffeu u Zaboku, kada će ga svim gostima koji dođu besplatno točiti iz točionika. No, dakako, zainteresirani gosti moći će 'Devetku' kupiti i u boci, a da se ova lijepa zabočka poslovna priča obilježi u 'zabočkom štihu', pobrinut će se i domaći dečki, Tomislav Goluban i J.R. August sa svojim glazbenim nastupima.

Iako je sjedište tvrtke u Zaboku, kaže Đurek, sam proizvodni pogon katastarski spada u Općinu Sveti Križ Začretje, obzirom da se nalazi u Kotaricama, pokraj Đurekove klijeti. -Ne, nisam pocijepao trsje, niti prestao proizvodit vino, čak sam posadio i nešto novih trsova kod klijeti - uz smijeh je odgovorio Đurek na našu malu provokaciju. I baš ta ljubav Zagoraca prema vinu i gemištima bila je, objašnjava Đurek, misao vodilja kad su se trebali odlučiti kakvu vrstu pive će proizvoditi.

-Naše pivo je Belgian Pale Ale. Naime, kad smo Nenad Miletić i ja, još prije pet godina počeli obilaziti pivarske sajmove po Italiji i Njemačkoj, tražili smo neko pivo koje je, da se tako izrazim, poput zagorskog gemišta. Znači, da je pitko, lagano, da se može u njemu uživati duže vrijeme, kroz neka događanja i druženja. I taj Belgian stil nam se svidio jer je aromatičan, ali nema previše alkohola pa se može piti kroz dan - pojasnio nam je Đurek kako je došlo do odabira vrste piva koju će proizvoditi.

Za početak će je svi zainteresirani moći konzumirati u City Caffeu i Krčmi Polanović u Zaboku, a tijekom ljeta, najavio je Đurek, odradit će komercijalu, ispitati tržište te onda povećati proizvodnju kao i distribuciju, kako bi se njihova 'Devetka' od jeseni mogla naći u brojnim zagorskim ugostiteljskim objektima, kao i u nekima izvan Zagorja.

Spomenimo na kraju kako je ovaj zabočki trojac čitavom projektu pristupio vrlo ozbiljno pa su tako angažirali i devet poznatih stranih i domaćih dizajnera s kojima je Đurek i ranije surađivao na raznim projektima. Njih devetorica napravili su ukupno 11 različitih etiketa, a zanimljivo je da će se one sve koristiti, odnosno, naći na bocama njihovog piva za kojeg ne sumnjaju da će naći svoje poklonike među zagorskim pivoljupcima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook