Prethodni članak
Sljedeći članak

TRI ŽUPANIJE POTPISALE SPORAZUM O POVEZIVANJU ŽELJEZNICOM: Od Varaždina do Zagreba za 40 minuta

Jučer je u Varaždinu je potpisan Sporazum o partnerstvu na Projektu povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske

Sporazum o partnerstvu potpisali su župani Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije Željko Kolar, Matija Posavec i Radimir Čačić te član Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban u nazočnosti državne tajnice za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikoline Brnjac. Projekt brze pruge financirao bi se 85% putem EU fondova, a putovanje od Varaždina do Zagreba time bi se skratilo s tri i više sati na svega 40 minuta, a od Čakovca do Zagreba na 50 minuta. - Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu u povijesti Varaždinske županije, s obzirom da će se čak 250 milijuna eura, od njegove ukupne vrijednosti procijenjene na 400 milijun eura, realizirati na području ove županije - rekao je župan Radimir Čačić. - Najmanji troškovi bit će u Međimurskoj županiji, zahvaljujući dugoj tradiciji željezničkog prometa u tom dijelu zemlje pa će se tu prvenstveno raditi na elektrifikaciji postojeće pruge – objasnio je župan Matija Posavec.


-Cjelokupnoj investiciji kao početak ulaganja prethodi 614 milijuna kuna vrijedna elektrifikacija pruge od Zaprešića do Zaboka, za što je ugovor potpisan u studenom ove godine. Ovaj projekt nema alternative, on je bitan za sve tri županije, jer brza, elektrificirana pruga doprinosi razvoju gospodarstva. Mi paralelno radimo na Master planu integriranog prijevoza Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije, za čiju nam je izradu upravo odobreno 15,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Zagreb moramo osloboditi od svakodnevnih ogromnih migracija automobilima, a to je moguće samo ako imamo dobar prigradski željeznički prijevoz – naglasio je župan Kolar. Prema riječima državne tajnice Nikoline Brnjac, projekt je na tragu europskih trendova jačanja željezničkog prometa čime se prometno rasterećuju veliki gradovi, zadržava stanovništvo, a znatno utječe i na rast BDP-a. Izgradnja nove pruge od velikog je značaja za željeznicu u Hrvatskoj u kojoj nije izgrađena ni jedna nova pruga od 2. Svjetskog rata, podsjetio je iz HŽ infrastrukture Nikola Ljuban. Nova trasa željezničke pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba te brza cesta koja će Čakovec i Varaždin preko Krapine povezati sa Zagrebom, uvrštene su u konačni tekst Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program