Prethodni članak
Sljedeći članak

'Tri različita područja trebamo ujediniti i učiniti prepoznatljivima'

Zajednička turistička zajednica područja Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća projekt je koji se dugo planirao, a napokon je zaživio unazad nekoliko mjeseci


Direktorica nove turističke zajednice Tatjana Petranović Capar na funkciju je stupila prije mjesec dana. Govoreći o budućim planovima iznijela je sljedeće.

– Osnovni turistički proizvod koji treba kreirati je promocija ovog područja. Izradit ćemo promo letke, a kroz zimsko razdoblje pisati projekte i osmisliti događanja koja će obuhvaćati sva tri područja. Mislim tu na biciklijadu, pješačke staze, izradu karti ovog područja, jer svaka od ove tri jedinice ima svoje specifičnosti. Područje općine Tuhelj s Termama Tuhelj je ipak nekoliko stepenica više što se tiče turističke promidžbe, Klanjec je poseban po svom kulturnom turizmu, dok Veliko Trgovišće nema neke svoje prepoznatljive manifestacije. Za sljedeću godinu je u prvom planu osmišljavanje zajedničkog događanja, kako bi malo pokrenuli i Trgovišće. Nadalje, održavanje postojećih manifestacija i osmišljavanje manifestacija za povezivanje sva tri područja. To može biti trekking utrka ili biciklijada, eko-staze, turističke staze, ili pak povezivanje OPGova, vinara, medara i drugih proizvođača s ovog područja kroz neku zajedničku manifestaciju, jer imamo nekoliko proizvođača koji imaju što ponuditi, a nisu nigdje zastupljeni. Potrebno je pored uređenja postojećih staza urediti i punktove/odmorišta s kartom područja sa vidikovcima i informacijama o područja na kojem se turisti nalaze – kaže Petranović Capar.

Promocija manifestacija

Istaknula je kako je cilj napraviti nekoliko manifestacija tijekom godine, oko dvije u svakoj jedinici lokalne samouprave, koje će biti prepoznatljive ne samo u Zagorju, nego i van granica Zagorja, plus jednu ili dvije koje bi povezale sva tri područja. Primjerice, ističe Petranović, u Trgovišću se slavi Dan Općine i žive jaslice, u Tuhlju je prepoznatljiva Tuheljska noć i Sajmeni dan, a u Klanjcu Zahvala jeseni. - Namjera mi je kroz dogledno vrijeme obaviti razgovore sa svim udrugama koje djeluju na ovom području, kako bismo vidjeli što TZ u suradnji s udrugama može napraviti, jer Turistička zajednica ne može sama. Najlakše je organizirati koncert i dovesti poznato ime, ali to nije promocija mjesta. Klanjec ima jako dobre vinare pa bismo mogli napraviti primjerice sajam vina. Što se tiče Trgovišća, namjera je iskoristiti željezničku prugu i blizinu Zagreba te dovesti turiste na sajmeni dan ili eko dan u ovo staro mjesto. Također treba iskoristiti i činjenicu da je Seljačka buna počela podno Cesargrada, koji je u turističkom smislu potpuno neiskorišten, zajedno s planinarskim domom koji se nalazi na Cesargradskoj gori – rekla je o turističkim potencijalima direktorica TZ-a, koja za jedan od glavnih ciljeva vidi i povećanje smještajnih kapaciteta.

Istaknula je kako je jedna od glavnih želja da se poveća broj privatnih iznajmljivača, prije svega na području Klanjca i Velikog Trgovišća, gdje ih u pravilu ni nema. Dodala je kako je svjesna da se isključivo od iznajmljivanja ne može živjeti, ali to je svakako dobar izvor dodatnih prihoda. Što se tiče plasmana proizvoda domaćih proizvođača hrane u postojeće turističke kapacitete, Petranović Capar smatra da takvih proizvođača ipak nema dovoljno.

'Turistima treba približiti domaće običaje'

Mislim da s našeg područja ima premalo takvih proizvođača. Imamo vinare koji jesu zastupljeni. S druge strane, na ovom području nedostaje privatnika koji bi turistima ponudili kušaonice, prostore za npr. degustaciju vina, meda i sl., za desetak ljudi i ispričati im priču o zagorskom načinu života. Turistima treba približiti domaće ljude koji rade na OPG-ovima i proizvode hranu. Želimo povezati naše OPG-ove i na neki način ponuditi njihove proizvode i usluge turistima. Imamo na našem području Terme Tuhelj kao najveći objekt u Zagorju, koji sa svojih 500 – 600 noćenja dnevno predstavlja ogroman izvor potencijalnih gostiju za cijeli ovaj kraj. Žalosno je da pored boravka u hotelu gosti nemaju mogućnost otići na neko domaćinstvo probati domaći sir i vrhnje, a imamo takav potencijal gostiju koji to žele i traže – kaže direktorica TZ-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook