Prethodni članak
Sljedeći članak

TRAŽIO 120 TISUĆA KUNA Zatvorenik iz Lepoglave tužio državu : Evo što je naveo u tužbi

Žalio se na nečovječno i ponižavajuće postupanje


Zatvorenik koji je od države tražio 120.000 kuna naknade zbog loših uvjeta u Kaznionici Lepoglava, izgubio je spor na Općinskom sudu u Varaždinu i sad mora platiti 19.375 kuna parničnih troškova, piše eMedjimurje.

Na temelju presuda Općinskog suda u Crikvenici i Delnicama 2011. godine osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina i tri mjeseca. U Kaznionici Lepoglava do veljače 2014. živio je, kako je naveo, u "neprihvatljivim životnim uvjetima". Žalio se na nečovječno i ponižavajuće postupanje, te da  smještaj s ostalim zatvorenicima nije odgovarao standardima na području zdravlja, higijene, prostora  i klimatskih uvjeta.

Prema propisanom standardu, svaki zatvorenik, naveo je u tužbi, mora imati osigurana najmanje četiri četvorna metra prostora i 10 prostornih metara zračnog prostora, što u Lepoglavi, tvrdi, nije imao. WC se nije mogao zaključavati, a i premalo je, smatra, kabina za tuširanje. Posljedice, svega, veli, trpi i danas, a manifestiraju se u povredi njegovog osnovnog ljudskog prava u smislu "potrebe za zdravljem, intimom, privatnošću i ljepotom". Kaznionica je opovrgnula njegove navode.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook