Prethodni članak
Sljedeći članak

Traju prijave za stambene kredite kod kojih pola rate financira država, ministar kaže da kvote nisu popunjene

Pola rate kredita onima koji na to ostvare pravo plaćat će se četiri godine, a ako u tom periodu obitelj dobije dijete rok subvencioniranja se produljuje na još dvije godine


Danas je na konferenciji za novinare ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar javnost izvijestio kako su od ponedjeljka započele prijave za stambene kredite za koje će pola rate kredita plaćati država. U svom je obraćanju medijima rekao kako je stiglo više od 1200 prijava, no kako kvota nije popunjena. – Pozivam sve da prikupe dokumentaciju i predaju je u banku. Naša je Agencija već jučer obradila četrdesetak zahtjeva te donijela odluku o njihovoj valjanosti – rekao je Štromar na pressici.


Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske sredinom je godine donijela odluku o subvencioniranju djela rate kredita za kupnju stana ili kuće za osobe mlađe od 45 godina. Želja je i ideja bila, kako su napominjali članovi Vlade, da se mladim olakša stambeno zbrinjavanje te im se pomogne u otplati kredita. Za ovu je mjeru osigurano 35 milijuna eura, a zahtjev može podnijeti onaj tko nema nijednu nekretninu ili želi kupiti veću, no onda postojeću manju mora prodati. Pola rate kredita onima koji na to ostvare pravo plaćat će se četiri godine, a ako u tom periodu obitelj dobije dijete rok subvencioniranja se produljuje na još dvije godine. Prošlog tjedna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama je temeljem provedenog javnog poziva od 5. kolovoza, odabrala deset kreditnih institucija koje će sudjelovati u provedbi programa subvencioniranja stambenih kredita. Tako se kredit može zatražiti u Hrvatskoj poštanskoj banci, Erste&Steiermarkische banci, Podravskoj, Zagrebačkoj, OTP, Privrednoj, Splitskoj, Raiffeisen i Karlovačkoj banci te Istarskoj kreditnoj banci.


Sve spomenute banke imaju kamatnu stopu manju od 3,75 %, a krediti se mogu podići u kunama i eurima. Zahtjevi za kredite predaju se u banke od 4. rujna, a nakon što predate zahtjev, banka će utvrditi jeste li kreditno sposobni te će svu dokumentaciju poslati u Agenciju za pravni promet i posredovanje u nekretninama koja donosi konačnu odluku o odobrenju kredita. Subvencija bi trebala biti odobrena za oko 1000 onih koji budu najbrži pri predavanju zahtjeva. Kako su objasnili iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, prednost pri dobivanju kredita imat će oni koji budu prije predali prijavu, pa su kredite već u javnosti prozvali 'krediti – najbrži prst'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook