Prethodni članak
Sljedeći članak

TOPLINSKI VAL I U ZAGORJU: Evo savjeta za lakše preživljavanje vrućina

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute o tome kako se ponašati, što jesti i piti te kako prevenirati zdravstvene probleme uzrokovane vrućinama. Ipak, čini se da od četvrtka dolazi osvježenje i niže temperature


HZJZ savjetuje da je potrebno redoviti piti negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu-dvije leda. Valja izbjegavati boravak na suncu u razdoblju 10 do 17 sati, a tuširati se poželjno u mlakoj vodi. - Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće tzv. „smoothie“ ili pripremite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite – stoji u uputama.

Valja pripaziti i na djecu i životinje. Nikako ih se ne smije ostavljati u zaključanom automobilu na suncu, a potrebno je i svakodnevno mazanje kremama sa zaštitnim faktorom (pogotovo treba pripaziti na osjetljivu dječju kožu). - Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati Vašu pomoć tijekom vrućih dana. Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku) – navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U srijedu će vjerojatno biti vrhunac vrućine. Već u noći teško i sparno, neugodno za spavanje. Danju izrazito vruće i nezdravo vrijeme pa bi temperatura ponegdje mogla dogurati i do 38 Celzijevih stupnjeva, u Slavoniji čak i do 40 u hladu! Ovdje kod nas vjerojatno oko 35°C. A onda kasno popodne i potkraj srijede dolazi osvježenje sa sjeverozapada Europe. Stižu oblaci, jak vjetar i zahlađenje, a moguće je i olujno nevrijeme. Nije sigurno hoće li kiše biti baš u svim mjestima.

Svakako će nam onda druga polovica tjedna biti ugodnija i svježija. Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a temperatura bi u četvrtak i petak mogla ostati ispod 30 Celzijevih stupnjeva. Tu i tamo je moguć kakav pljusak, ali ipak bi bilo uglavnom suho. Bitno je da ćemo lakše disati. U subotu i nedjelju ponovno bi moglo biti vruće uz puno sunca, a nova hladna fronta moguća je u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak. Opet bi moglo biti lokalnih grmljavinskih pljuskova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook