Prethodni članak
Sljedeći članak

TOP IMENA DJECE: Stjepana i Luku zamijenili Luka i Lana

Iako su kroz pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća najpopularnija imena bila ona tradicionalna, danas se djeci nadjevaju kratka i moderna imena, nerijetko vezana uz svijet filma i glazbe


Izabrati ime djetetu, i oko prijedloga se složiti bez puno rasprave, jedan je od prvih zadataka kojeg imaju novopečeni roditelji. Neki biraju imena iz filmova i serija, neki pak tradicionalne varijante… Nedavno su tako objavljeni rezultati zanimljivog istraživanja koje govori koja su imena bila popularna u Hrvatskoj kroz godine.

Najviše Iveka i Štefeka, Marija i Ana

Istraživanje je obuhvatilo razdoblje od tridesetih godina do 2011. godine, a podaci su prezentirani za sve županije, tako i Krapinsko – zagorsku županiju. Ako se osvrnemo na bližu prošlost, prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine, u Krapinsko – zagorskoj županiji najučestalija muška imena su Ivan, Stjepan, Josip, Dragutin, Željko, Tomislav, Franjo, Marko, Mario i Ivica dok među ženskim imenima prednjače Marija, Ana, Štefanija, Štefica, Ivana, Dragica, Ljubica, Martina, Mirjana i Katarina.

Stjepan, Ivan, Josip…

Ako pak sagledamo dalju prošlost, najpopularnija muška imena s datumima rođenja koji datiraju iz 1929. godine, bila su Stjepan, Ivan i Franjo, a ženska Marija, Ana i Štefanija. U 30. – im godinama djeci su se najčešće davala imena Ivan, Stjepan i Josip te opet Marija, Ana i Štefanija. U četrdesetima su hit imena bila Stjepan, Ivan i Josip te Marija, Ana i Dragica - čija je popularnost izgurala Štefaniju. Popularnost muških imena u pedesetima nije se promijenila, a najčešće žensko ime bilo je Marija te Štefica.

Promjena u sedamdesetima

I u šezdesetim godinama 'must have' muška imena ostaju ista, a najpopularnija ženska su Marija, Mirjana i Štefica. U sedamdesetim godinama konačno dolazi do promijene među muškim imenima. Tako su na tron došli Damir, Ivica i Mario, a među ženskima Mirjana, Snježana i Gordana. U osamdesetima ponovno promjena među muškim imenima. Najpopularniji postaju Mario, Tomislav i Marko, a najpopularnija ženska imena bila su Ivana, Martina i Marija. Matija, Marko i Ivan muška su imena koja su bila najučestalija u devedesetima, a Ivana, Valentina i Petra najpopularnija ženska.

Luka i Lana

Prema posljednjem popisu stanovništva, a kada je u pitanju generacija rođena u razdoblju od 2000. do 2011. godine, dječacima su se najčešće davala imena poput Luka, Karlo, Ivan, Marko, Matija, Patrik, David, Filip, Mihael i Nikola dok su se djevojčicama najčešće davala imena Lana, Lucija, Petra, Lorena, Ana, Ema, Sara, Nika, Lea i Karla. Iako su jedno vrijeme bila popularna poprilično neobična imena za čiju su se inspiraciju koristile turske sapunice, poput Hurem i Šeherezada, čini se kako se roditelji danas ponovno sve češće odlučuju za tradicionalna imena. Bilo kako bilo, svako vrijeme donosi neke nove trendove u svemu, pa i u izboru imena. Tko zna, možda Štefice i Stjepani uskoro ponovno postanu popularniji od Noe, Chiare i Zare.

Najpopularnija imena po desetljećima

Tridesete: Ivan, Stjepan i Josip, Marija, Ana i Štefanija

Četrdesete: Stjepan, Ivan i Josip, Marija, Ana i Dragica

Pedesete: Stjepan, Ivan i Josip, Marija, Štefica

Šezdesete: Stjepan, Ivan i Josip, Marija, Mirjana i Štefica

Sedamdesete: Damir, Ivica i Mario, Mirjana, Snježana i Gordana

Osamdesete: Mario, Tomislav i Marko, Ivana, Martina i Marija

Devedesete: Matija, Marko i Ivan, Ivana, Valentina i Petra

2000. – 2011.: Luka, Karlo, Ivan, Lana, Lucija, Petra

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje su u tijeku radovi. Tijekom jutra očekuje se pojačan promet u gradovima, na prilaznim i obilaznim cestama pa vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program