Prethodni članak
Sljedeći članak

TOP IMENA DJECE: Stjepana i Luku zamijenili Luka i Lana

Iako su kroz pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća najpopularnija imena bila ona tradicionalna, danas se djeci nadjevaju kratka i moderna imena, nerijetko vezana uz svijet filma i glazbe


Izabrati ime djetetu, i oko prijedloga se složiti bez puno rasprave, jedan je od prvih zadataka kojeg imaju novopečeni roditelji. Neki biraju imena iz filmova i serija, neki pak tradicionalne varijante… Nedavno su tako objavljeni rezultati zanimljivog istraživanja koje govori koja su imena bila popularna u Hrvatskoj kroz godine.

Najviše Iveka i Štefeka, Marija i Ana

Istraživanje je obuhvatilo razdoblje od tridesetih godina do 2011. godine, a podaci su prezentirani za sve županije, tako i Krapinsko – zagorsku županiju. Ako se osvrnemo na bližu prošlost, prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine, u Krapinsko – zagorskoj županiji najučestalija muška imena su Ivan, Stjepan, Josip, Dragutin, Željko, Tomislav, Franjo, Marko, Mario i Ivica dok među ženskim imenima prednjače Marija, Ana, Štefanija, Štefica, Ivana, Dragica, Ljubica, Martina, Mirjana i Katarina.

Stjepan, Ivan, Josip…

Ako pak sagledamo dalju prošlost, najpopularnija muška imena s datumima rođenja koji datiraju iz 1929. godine, bila su Stjepan, Ivan i Franjo, a ženska Marija, Ana i Štefanija. U 30. – im godinama djeci su se najčešće davala imena Ivan, Stjepan i Josip te opet Marija, Ana i Štefanija. U četrdesetima su hit imena bila Stjepan, Ivan i Josip te Marija, Ana i Dragica - čija je popularnost izgurala Štefaniju. Popularnost muških imena u pedesetima nije se promijenila, a najčešće žensko ime bilo je Marija te Štefica.

Promjena u sedamdesetima

I u šezdesetim godinama 'must have' muška imena ostaju ista, a najpopularnija ženska su Marija, Mirjana i Štefica. U sedamdesetim godinama konačno dolazi do promijene među muškim imenima. Tako su na tron došli Damir, Ivica i Mario, a među ženskima Mirjana, Snježana i Gordana. U osamdesetima ponovno promjena među muškim imenima. Najpopularniji postaju Mario, Tomislav i Marko, a najpopularnija ženska imena bila su Ivana, Martina i Marija. Matija, Marko i Ivan muška su imena koja su bila najučestalija u devedesetima, a Ivana, Valentina i Petra najpopularnija ženska.

Luka i Lana

Prema posljednjem popisu stanovništva, a kada je u pitanju generacija rođena u razdoblju od 2000. do 2011. godine, dječacima su se najčešće davala imena poput Luka, Karlo, Ivan, Marko, Matija, Patrik, David, Filip, Mihael i Nikola dok su se djevojčicama najčešće davala imena Lana, Lucija, Petra, Lorena, Ana, Ema, Sara, Nika, Lea i Karla. Iako su jedno vrijeme bila popularna poprilično neobična imena za čiju su se inspiraciju koristile turske sapunice, poput Hurem i Šeherezada, čini se kako se roditelji danas ponovno sve češće odlučuju za tradicionalna imena. Bilo kako bilo, svako vrijeme donosi neke nove trendove u svemu, pa i u izboru imena. Tko zna, možda Štefice i Stjepani uskoro ponovno postanu popularniji od Noe, Chiare i Zare.

Najpopularnija imena po desetljećima

Tridesete: Ivan, Stjepan i Josip, Marija, Ana i Štefanija

Četrdesete: Stjepan, Ivan i Josip, Marija, Ana i Dragica

Pedesete: Stjepan, Ivan i Josip, Marija, Štefica

Šezdesete: Stjepan, Ivan i Josip, Marija, Mirjana i Štefica

Sedamdesete: Damir, Ivica i Mario, Mirjana, Snježana i Gordana

Osamdesete: Mario, Tomislav i Marko, Ivana, Martina i Marija

Devedesete: Matija, Marko i Ivan, Ivana, Valentina i Petra

2000. – 2011.: Luka, Karlo, Ivan, Lana, Lucija, Petra

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook