Prethodni članak
Sljedeći članak

Tiskovna konferencija ZDS-a: "Treba nam promjena vlasti"

Zamjenik predsjednika Zagorske demokratske stranke dr. Višeslav Cuk i dopredsjednik stranke Milan Leš održali su tiskovn


Zamjenik predsjednika Zagorske demokratske stranke dr. Višeslav Cuk i dopredsjednik stranke Milan Leš održali su tiskovnu konferenciju na temu Opce stanje i vizija Zagorske demokratske stanke razvoja Krapinsko-zagorske županije .

Milan Leš na pocetku je rekao kako mnogi dužnosnici, pogotovo u ovoj izbornoj godini, podešavaju svoje djelovanje stranackoj pripadnosti, a ne gradanima. Dodao je, kako je jedan od razloga sazivanja konferencije to što si drugi uzimaju zasluge za programe koji su potekli od ZDS-a i da bez obzira što su koalicijski partneri, treba se priznati da je program razvoja KZŽ, program ZDS-a koji je u strukture ušao kroz rad vijecnika u Županijskoj skupštini i pokojnog prof. Štefanca u ZARA-i.

- Nažalost, na kvalitetu života gradana KZŽ utjece gospodarska, ali i kriza morala u državi. Posljedica toga je i demografska kriza, a izgubili smo oko 9.000 ljudi. Ukoliko budu takve tendencije i dalje, pitanje je za koga cemo izradivati projekte i strategije. Gospodarska situacija je izrazito loša. Cijene energenata rastu, posebice plina. Podržavamo inicijativu župana da se cijena plina- vrati na staro. Važna je stoga i energetska ucinkovitost kroz obnovljive izvore energije. Treba poticati investicije, a to nije moguce u nestabilnom zakonodavstvu. Znamo, da je KZŽ ruralno podrucje i više jedinice lokalne samouprave ne mogu financirati poljoprivredu. Proizvodaci uopce nisu pripremljeni za ulazak u EU i bez obzira na napore, bit ce slabo konkurentni. Poljoprivredu pogadaju i nesposobni pregovaraci, a culi smo da su kvote u npr. proizvodnji mlijeka propisane manje od potreba. Znaci, netko je unaprijed pristao na uvoz. Promjena vlasti je neminovna i potrebni su nam novi ljudi. Kao što znate mi izlazimo na izbore s HSLS-om – rekao je dr. Cuk.

Leš se dalje osvrnuo na pitanje vojarne u Slatini, podsjecajuci da je išcupana iz nepovoljnog projekta zahvaljujuci gradanskoj inicijativi koja je bila apoliticna, ali veliki obol dao je ZDS.

- Nisu se tada željeli politicki poeni. Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Ivica Glas na posljednjoj Županijskoj skupštini sipao je sve lovorike na racun dožupanice Borovcak. To nas je pogodilo – rekao je Leš.

Dr. Cuk podsjetio je na slucaj Tehnomehanike, na koji je prvi ukazivao ZDS, a zna se kako je sve završilo.

Neuredene ceste

- Ono za što se ZDS prvenstveno zalaže je razvoj KZŽ u svim segmentima. Za to nam je potrebna infrastruktura. Najveci problemi su ceste i odvodnja fekalnih voda. Još 2004. prof. Štefanec i ja išli smo u Ormož vidjeti mini sustave procišcavanja. Tada smo to željeli uvrstiti u program razvoja, ali je odbijeno. Danas se ponovno otkriva topla voda i dožupan Jambrek ponovno to ide gledati, trošeci društvene novce. I tu se pokazala ispravnost ZDS-ove politike koja uvijek prvo nailazi na odbijenicu. Kad su u pitanju ceste, izgubili smo poveznicu s Krapinom. Dvije trake magistrale iskorištene su za autocestu, koja je najskuplja baš za naše gradane. Paralelne ceste još uvijek- nema. Nema ništa ni od brze ceste Oroslavje-Marija Bistrica-Popovec. Pred svake izbore spominje se i rekonstrukcija Zagorske magistrale, ali ni od toga ništa. Ceste su nam generalno neuredene. Tu je sad i novi koridor brze ceste od izlaza s autoceste u Mokricama do buduceg tunela na Sljemenu, a koji se nikako ne može uklopiti u okoliš. Peticija gradana protiv toga predana je institucijama. Pozivam saborske zastupnike da daju više i oduže se ljudima koji su ih birali. Pozvao bi i Županiju da bude oštrija po ovim pitanjima – rekao je Leš dodajuci tu i problem izlaza s autoputa u Mokricama, koji službeno nosi naziv Zabok, cime je Oroslavje, na cijem se podrucju izlaz nalazi, izbrisano sa svih cestovnih i turistickih karata.

Najavio je po tom pitanju i mogucnost gradanskog neposluha te se pita kako je moguce da ministar Kalmeta saborskoj zastupnici ne odgovara na upucena pitanja i ne želi ju primiti.

- Izgubili smo Opcinski sud u Donjoj Stubici koji je bio jedan od najefikasnijih, a istovremeno je otvoren sud u Petrcanima. Izgubili smo Županijski sud u Zlataru. To je pocetka gubljenja integriteta županije – zakljucio je Leš te dodao kako ovaj njihov istup nije atak na županijsku vlast jer su i oni dio koalicije, vec jedna injekcija da se reagira po odredenim pitanjima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook