Prethodni članak
Sljedeći članak

'TAK SE NEGDA PRI NAMI DELALE': Prikaz starih zanata i težačkih poslova

Posjetitelji će moći vidjeti mlatitvu, predenje, mljevenje u žrvnju, piljenje, pranje na potoku, kovanje i još niz zaboravljenih starih poslova te nastupe mnogobrojnih gostiju, kulturno – umjetničkih društava


Udruga ''Gotali'' iz Gotalovca, udruga koja čuva stare tradicijske običaje i već tradicionalno organizira 12. po redu manifestaciju ''Tak se negda pri nami delale'' koja će se održati u nedjelju 22. srpnja. Uvertira u središnju manifestaciju bit će glazbeni program pod šatorom u Gotalovcu, u petak i u subotu u kojem će nastupiti Učitelji i Domino bend.

Priredba je zabavno – sportsko - kulturnog karaktera gdje se uz glazbu, sport i kulturni program prikazuje niz starih težačkih poslova koje su svakodnevno obavljali naši očevi, bake, djedovi. Tako će posjetitelji moći vidjeti brojne stare zanate i težačke poslove: piljariju, mlatitvu, pečenje rakije, pralje na potoku, mljevenje na žrvnu, peglanje na žar, prešanje jabuka, izradu štiljov, pečenje zagorskih mlinaca, kruha, predenje na kolovratu, redenje vrhnja, faldanje nošnji, valjanje plafti, kuhanje sapuna, čehanje perja, ružđenje kukuruza, pletenje košara, riflanje, pečenje loparov, kovačiju, stepanje hrži, klepanje kose, kopanje, struganje.

Izvođači su udruga ''Gotali'' i prijatelji (udruga Coprnjaki i coprnice, udruga ''Svibovečki zvon, Ivica i Jožica, Zvonimir Majdak, Kud Meteor-vezilke, UG Margareta, Kud Belec, DND Budinščina, KUD Delovi , KUD ''Rudar''- dječja sekcija , udruga žena ''Cvijet''. KUD ''Dragutin Domjanić''. Održat će se i stare tradicijske igre i edukativne radionice te kutak za djecu. Prikaz starih zanata u Topličici bit će od 15 do 18 sati, nakon čega slijedi kulturno - umjetnički program u Gotalovcu. U kulturno – umjetničkom programu nastupit će Češka beseda Veliki i Mali zdenci, KUD Brekovica, Bihać (BIH), KUD Julije Benešić, Ilok, KUD ''Belec'',Belec – dječja tamburaška sekcija, ŽVS ''Kušleci'', Konjščina, PD''Franjo Dugan '', Budinščina, DV Bubamarac '', Budinščina i Udruga ''Gotali'' – najmlađi članovi Uslijedit će zabava pod šatorom uz Fiškale.

- Drago nam je da smo uspjeli animirati pučanstvo našeg kraja svih životnih dobi koji su prepoznali trenutak kada se u našem kraju događaju promjene u smislu kvalitetnijeg življenja. Udruga broji 40-tak stalnih članova, a kod organiziranja raznih događaja u programu sudjeluje veliki broj mještana. Djelujemo već dvanaest godina sa ciljanim planovima i na radost sviju nas svake godine smo sve bolji i uspješniji. Rad članova udruge svodi se na cjelogodišnje aktivnosti koje se sastoje od raznih radionica, eko akcija , humanitarnih aktivnosti, radnih aktivnosti te raznih gostovanja s prikazom starih zanata i običaja u našoj i van naše županije čime promoviramo naš kraju, općinu i cijelu županiju - rekla je predsjednica Udruge Ines Kuna Lihtar Organizator je Udruga ''Gotali'' iz Gotalovca, a pokrovitelji manifestacije su Općina Budinščina, Turistička zajednica KZŽ, Krapinsko-zagorska županija i Hrvatski sabor .

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook