Prethodni članak
Sljedeći članak

Tajnik Udruge specijalne policije se pita: 'Zar zločin koji su počinili "naši" nije zločin?'

"Kako je zločin koji su učinili neprijatelji "zločin", a isti takav koji su počinili "naši" nije zločin?", pita se Paraga


Tajnik Udruge veterana specijalne policije Domovinskog rata 'Barun' Radmil Pavalić zvani Paraga danas je na svom Facebook profilu objavio zanimljiv post koji je, očito, njegova reakcija na sve one komentare koji su se posljednih dana pojavljivali po raznim portalima i društvenim mrežama.

Pavalić u svojoj objavi postavlja niz zanimljivih i konkretnih pitanja na koje, nažalost, u subjektivnim emotivnim komentarima raznih 'fejs' komentatora ne nailazimo na odgovore. "Ako smo ljudi, i još tome civilizirani, zar ne bi trebalo biti razumljivo da je zločin zločin ma tko god da ga je počinio i zar ne bi trebalo biti razumljivo da za taj zločin svatko i odgovara", pita se Paraga.

Kako god, Paraga svojom objavom između redaka potiče sve involvirane da razluče kolektivnu od pojedinačne odgovornosti i poziva da se ne sije sjeme budućih sukoba i budućih zločina.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti: 

"Zanimljivo je što su u svim ratovima u povijesti religija i vjerske zajednice odigrale značajnu ulogu, u većini vrlo negativnu.  Kad gledaš filmove o ratovima vidite predstavnika vjerske zajednice kako blagosivlja vojnike i govori im da je Bog na njihovoj strani i da zgrome neprijatelja. Zanimljivo je što to isto govori neki drugi predstavnik vjerske zajednice suprotnoj strani. I svima su unaprijed oproštena sva nedjela. 
Ali ako je Bog jedan kako može oprostiti i jednima i drugima? Kako je zločin koji su učinili neprijatelji "zločin" a isti takav koji su počinili "naši" nije zločin? Ako smo ljudi, i još tome civilizirani, zar ne bi trebalo biti razumljivo da je zločin zločin ma tko god da ga je počinio i zar ne bi trebalo biti razumljivo da za taj zločin svatko i odgovara. Dok god ne gledamo jednako na svaki zločin, dok zločine "njihovih" naglašavamo a zločine "naših" prešućujemo ili čak opravdavamo sijemo sjeme budućih sukoba i budućih zločina. Kada će svemu tome doći kraj?"

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook