Prethodni članak
Sljedeći članak

'Svi zajedno moramo doprinijeti sigurnosti u prometu, a edukacije nikad dosta'

U Krapini se održava stručna tribina pod nazivom "Stop prometnim nesrećama - odgovornost zajednice"


Odbor za sigurnost u prometu Krapinsko – zagorske županije i Policijska uprava krapinsko - zagorska danas su u Maloj dvorani POU Krapina organizirali stručnu tribinu pod nazivom "Stop prometnim nesrećama - odgovornost zajednice".

Tribina je organizirana u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koji je donijet temeljem Akcijskog programa za sigurnost cestovnog prometa za razdoblje 2011. do 2020. godine, koji je usvojila Europska komisija u srpnju 2010. godine, dajući pritom smjernice za aktivnosti i mjere u okviru provedbe nacionalnih strategija svih zemalja Europske unije, sa glavnim ciljem smanjenja broja stradalih u prometnim nesrećama. Na tribini su sudjelovali stručnjaci i drugi dionici lokalne zajednice koji se bave problematikom sigurnosti u prometu.

Tribina je dio prometno - edukativnih aktivnosti, koje se organiziraju s ciljem podizanja svijesti o prometnoj kulturi svih sudionika u prometu, što bi u konačnici dovelo do smanjenja broja stradalih osoba u prometu.
Kako je istaknuo Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije,nakon više godina silaznog trenda, u zadnjih par godina broj poginulih u prometu ne spušta se ispod 300 svake godine. - Zato je služba za prevenciju Ravnateljstva policije pokrenula prvo u Zagrebu, a sada i na području KZŽ tribinu, jer samo sinergijskim djelovanjem svih subjekata koji imaju nekakve veze sa sigurnošću prometa se može nešto pozitivno napraviti u tim smislu. Četiri glavne ubojice u prometu, to su brzina, alkohol, nevezanje pojasom i upotreba mobitela. Zadnjih nekoliko mjeseci ciljanim smo akcijama usmjerenim na te čimbenike postigli određeni rezultat, smanjenje smrtno stradalih za 20 posto na razini države u odnosu na prošlu godinu – navodi Huljak.

Zamjenik načelnika PU krapinsko – zagorske Robert Pavić naveo je da je, što se statistike tiče, u 2018. godini područje PU krapinsko – zagorske najsigurnije u posljednjih 10 godina. - U 2018. smo evidentirali najmanju stopu kriminaliteta u državi što znači da smo na 100 tisuća stanovnika evidentirali 622 kaznena djela, što nas čini najsigurnijom policijskom upravom. Što se tiče prometa, uz PU varaždinsku evidentirali smo najmanje smrtno stradalih u državi, a to je manje od 5 poginulih na 100 tisuća stanovnika, odnosno 4,7, čime smo već i sada ispunili cilj iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za 2020. godinu. Isto tako evidentirali smo smanjenje broja prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba. Svi statistički podaci pokazatelji su nam da moramo nastaviti s provođenjem svih preventivnih akcija, a i dalje ćemo ciljano represivno djelovati na vozače koji čine najteže prometne prekršaje, kao i recidiviste prema kojima ćemo primjenjivati sve raspoložive ovlasti. Znači, i dalje će nam naglasak represivne aktivnosti biti na sljedećim prekršajima – brzina, alkohol, pojas i mobitel. A na svima nama koji sudjelujemo tu je da odgovornim ponašanjem u prometu budemo primjer drugim sudionicima – istaknuo je Pavić.

Činjenici da je Krapinsko – zagorska županija jedna od najsigurnijih u prometu, pridonose i nove prometnice u zadnjih nekoliko godina, naglasio je zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, koji je u ime županije zahvalio na radu i Odboru za sigurnost u prometu. – KZŽ je prva koja je osnovala prije 18 godina Savjet za promet, a nakon 3 godine i Odbor, koji ima 15 godina neprekidnog djelovanja. Odbor se sastoji i od predstavnika policije, autoškola, škola i vrtića. Upravo od vrtićke dobi moramo djecu učiti prometnoj kulturi. U tom smjeru organizirana je i ova tribina, jer učiti treba stalno, od djece do nas starijih, jer edukacije u prometu nikad dosta. Provodimo projekt Jumicar i Promet nije šala u vrtićima i svi zajedno kao ekipa možemo doprinijeti sigurnosti – rekao je Ferek – Jambrek.

Sinan Alispahić, predstavnik HAK – a, preložio je autoškolama da, kako postoje edukacije za djecu i srednjoškolce, ne bi bilo loše da kroz neke programe i društveni rad pokušaju iznaći rješenja edukacije i osoba starijih od 60 godina, jer analize u zadnjih 10 godina pokazuju da godišnje strada u prometu više od 80 osobe te dobi.

Na tribini su sudjelovali i Jadranka Urbanc ispred Zavoda za hitnu medicinu KZŽ, Darko Tot ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, Žarko Bošnjak, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje, Gordan Tramišak, predstavnik ŽUC –a, Nikolina Bertol, Udruga Zagor koja je predstavila projekt 'Bez promila' te Sanja Mihovilić ispred Odbora za sigurnost u prometu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook