Prethodni članak
Sljedeći članak

Svi ih zaboravili, ali ne i pravosuđe

Suđenje Erni Bilandžić za ubojstvo gardista iz 1992. godina trajalo 13 i pol godina Suđenje za dvostruki pokušaj ubojstv


Suđenje Erni Bilandžić za ubojstvo gardista iz 1992. godina trajalo 13 i pol godina Suđenje za dvostruki pokušaj ubojstva bivšemu pripadniku specijalne policije Živku Butku za kobni događaj iz lipnja 1995. godine, zadnja je potvrda da i suđenja od prije desetak godina tek danas doživljavaju svoje sudske epiloge.


Ti krvni delikti, slažu se upućeni, već su zaboravljeni no kazneni ih postupci ponovno »oživljuju«. Velikim vremenskim razmacima od događaja do suđenja pogodovale su i neke reforme u pravosuđu. Naime, velika većina tih »zaboravljenih« slučajeva iz prošlog stoljeća, počinjenih u Zagorju, procesuirana su u Zagrebu i suđenja su počela pred zagrebačkim Županijskim sudom. Osnivanjem Županijskog suda u Zlataru, ti su predmeti prebačeni u Zagorje. Takav je slučaj i Živka Butka kojeg se optužuje da je iz pištolja pokušao ubiti svoju nevjenčanu suprugu Biserku Haraminu, a potom se zatvorio u kuću prijetivši da će se ubiti.

Kad je vođa specijalaca Mirko Horvatin ušao u kuću, Živko je i na njega pucao. Horvatin je Živku oprostio što ga je prije 11 godina pokušao ubiti, a sa Biserkom je danas u jako dobrim odnosima i dalje žive zajedno. Dobri prijatelji ponovno su Danko Brlet iz Donje Stubice i Marijan Peštaj, iako je Danko nožem ubo Marijana 19. studenog 1994. zbog čega je i kažnjen potkraj prošlog mjeseca na godinu dana zatvora.

Deseta godina teče od kobne tučnjave u krapinskom kafiću Anny, u kojemu je Nikola Jagušić iz Gornjeg Jesenja nožem četiri puta ranio Josipa Turniškog. Suđenje se tek »zahuktalo«. Gabrijel Herceg danas je onemoćali starac koji je bio optužen da je prije deset godina nožem pokušao ubiti susjeda inače desetljeće mlađeg. Gabrijelu je nakon 10 godina skinut kamen krivnje s leđa jer je vijeće presudilo da se radilo o samoobrani.

Između pregršt sličnih primjera, izdvajamo apsolutnog »rekordera« po starosti - slučaj Erne Bilandžić iz Siska. Ona je tek lani na Županijskom sudu, nakon »kalvarije« od vojnog preko zagrebačkog do zlatarskog suda, osuđena na godinu dana zatvora. Tužiteljstvo ju je teretilo za ubojstvo gardista Stjepana Vdovića 5. siječnja 1992. godine (!), a sud je proglasio krivom za teško tjelesno ozljeđivanje (nesretni Vdović podlegao je ozljedama nakon mjesec i pol na Jordanovcu).

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook