Prethodni članak
Sljedeći članak

SVEČANOST U ZLATARU: 150. obljetnica dolaska Sestara milosrdnica

Svečanim misnim slavljem, što će ga u zlatarskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju, 30. listopada, predvoditi kardinal Josip Bozanić, Nadbiskup zagrebački, obilježit će se 150. obljetnica dolaska Sestara milosrdnica sv. Vinka u Zlatar


Misno slavlje počet će u 11 sati. U četvrtak, petak i subotu prečasni dr. Zvonimi Kurečić predvodit će, s prigodnim programom, trodnevnicu. Sestre milosrdnice su  rimokatolički ženski crkveni red, čiji je osnivatelj francuski svećenik  sv. Vinko Paulski (1581.-1660.). Prve sestre milosrdnice došle su u Hrvatsku na poziv kardinala Jurja Haulika, prvoga zagrebačkoga nadbiskupa, u rujnu 1845. godine. Nastojanjem tadašnjeg zlatarskog kapelana Alojzija Boroše 21 godinu poslije, 1866. godine, došle su i u Zlatar. U jesen 1872. došle su i u Mariju Bistricu.  Bile su poznate po vođenju djevojačkih pučkih škola i gradnji bolnica u raznim krajevima Hrvatske.

 

U Zlataru su godinu nakon dolaska preuzele obuku ženske mladeži, brinule  o crkvi , a bavile su se i orguljaškim pozivom. Školska godina 1947./48. bila je posljednja u kojoj su poučavale časne sestre u Zlataru. Od tada su obavljale samo crkvene poslove. O značajnoj obljetnici valja se prisjetiti i  zlatarskoga župnika Stjepana Mihinića čijim je nastojanjem 1905. godine, nedaleko crkve (danas Varaždinska ulica), podignuta nova ženska pučka škola. Svečano ju je  blagoslovio  28. listopada 1906. godine tadanji supervizor sestara milosrdnica Matija Seigerschmied, uz asistenciju zlatarskoga kapelana Ivana Mihelčića. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook