Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečanom sjednicom proslavljen Dan općine Veliko Trgovišće


Zaslužnim pojedincima dodijeljena su i prigodna priznanja


Uz datum rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, 14. svibnja slavi se Dan općine Veliko Trgovišće. Nakon polaganja vijenaca ispred njegove rodne kuće, u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Nju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Žeinski, a ostvareno na području Općine predstavio je načelnik Robert Greblički.

Kako je rekao, mnogo se radilo i mnogo se ulagalo. – Polako riješavamo vodovodnu mrežu te nam je trenutna pokrivenost 95%. Asfaltirali smo nerazvrstane ceste u Domahovu, Vižovlju, Jalšju, Strmcu i Velikoj Erpenji, a rekonstrukcija Pinjuhove ulice također je jedan od najvažnijih projekata. Napravili smo veliki dio nogostupa kroz Klanječko Jezero, a ostaje nam još jedan dio gdje su se stvorila klizišta pa ćemo, nadam se, u suradnji sa ŽUC – om i to uskoro riješiti – istaknuo je Greblički dodajući da su ovih dana krenuli i završni radovi na mrtvačnici kod Sv. Tri Kralja. Promijenjeno je i 200 svjetiljki javne rasvjete te je postavljena LED rasvjeta, a do kraja ove godine u planu je, ističe Greblički, zamjena i svih preostalih rasvjetnih tijela te proširenje javne rasvjete u Mrzlom Polju i Bezavini. – Velike probleme imamo s klizištima. Sanirali smo ih pet, a ostalo ih je još nekoliko. Sami to nećemo moći financirati, pa se nadamo da ćemo ostvariti sredstva kroz natječaje koji se najavljuju od strane Vlade – ispričao je načelnik.

Istaknuo je i da je Općina uspješno povukla novac i iz fondova EU. Tako su na Mjeri 7.2.2. dobili novac za rekonstrukciju nerazvrstane ceste prema crkvi sv. Jurja, a na Mjeri 7.4.1 dobivena su sredstva za proširenje vrtića Rožica. U ime svih načelnika i gradonačelnika obratio se svetokriški načelnik Marko Kos, a predsjednica Županijske skupštine u simpatičnom je govoru, u kojem je među ostalim načelniku čestitala na nedavnoj ženidbi, podržala inicijativu Velikog Trgovišća da se bori za status Grada.

Dobru suradnju s načelnikom istaknuo je i župan Željko Kolar. – Čestitam tebi Roberte na svemu postignutom. Drago mi je što smo bili partneri i nadam se da ćemo i dalje dobro surađivati – rekao je župan spominjući i važnost EU fondova. – To je, zapravo, budućnost. No ako nam ostanu ovako mali proračuni, nećemo moći financirati onaj dio projekata koje moramo mi 'pokriti'. Nadamo se da je Vlada svjesna tog problema i da će se krenuti u njegovo rješavanje – dodao je Kolar uz riječi da demografska slika nigdje nije dobra, no da se iz Zagorja ljudi ipak malo manje iseljavaju. Razlog za to je, kaže, činjenica da je u posljednjih nekoliko godina otvoreno 4000 radnijh mjesta. – Važan kotačić razvoja ove općine su i udruge kojima također čestitam na svemu što rade – zaključio je Željko Kolar.

Izaslanik premijera i predsjednika Hrvatskog sabora, Žarko Tušek istaknuo je kako se u Zagorju i svim njegovim dijelovima mnogo toga napravilo, no da su veliki izazovi još ispred nas. – Budući da znam da nastojite postati grad, moram reći da ćete nakon elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok postati ne smao gradić, nego i predgrađe Zagreba – rekao je Tušek.

Okupljene je pozdravio i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, akademik Ivica Kostović, a prisutan je bio i saborski zastupnik, sin Franje Tuđmana, Miroslav.

Na kraju same sjednice dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedinicima. Nagrade Općine dobili su Božidar Licht i Antun Prekrat, Plakete su otišle u ruke Karla Haca i Ive Cvetko dok su Pohvalnice primili Josip Bartol, Lovačko društvo Lisica, Stjepan Radovanić, Branko Balija, Juraj Duk, Vjekoslav Besednik i Mirko Besednik. Prije same sjednice, ispred Doma kulture prigodni su program izvele Mažoretkinje Dubrovčan i Puhački orkestar Mrzlo Polje. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook