Prethodni članak
Sljedeći članak

[SVEČANA SJEDNICA] Krapina slavi Dan grada, premijer Plenković uz čestitke obećao brojne projekte za Zagorje


Grad Krapina danas slavi svoj 826. rođendan, Dan grada i blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika krapinske župe. Program obilježavanja počeo je misom u Crkvi sv. Nikole biskupa, kojoj je, uz domaćine, gradonačelnik Krapine Zorana Gregurovića i župana Željka Kolara, nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Nakon svečane mise u župnoj crkvi, održana je svečana sjednica povodom Dana Grada Krapine u Festivalskoj dvorani. Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je predsjednik Vijeća Ivica Hršak.

Gradonačelnik Zoran Gregurović u svom izvješću istaknuo je kako je u godini za nama bilo jako puno radova, osobito na infrastrukturi.  - Ove godine sanirali smo dva veća klizišta, na Tkalcima-Vrhovčev brijeg, kao i klizište u Ulici Hrvatskih branitelja iznad željezničke pruge kod Hušnjakovog. Napravljena je rekonstrukcija tri mosta i propusta, a puno se radilo i na rekonstrukciji podzemne infrastrukture, vodovod, odvodnja i plinska mreža u južnoj zoni u Ulici Antuna Mihanovića gdje se ta ulica kasnije i površinski uredila, u Bobovju, Mih. Jarku, Ulici Janka Leskovara i tzv. naselju Paradižum – rekao je Gregurović.  Završena je i izgradnja produžetka ulice Frana Galovića – od Autobusnog kolodvora Presečki sa spojem na zagorsku magistralu, za što su sredstva osigurana kroz Programe ruralnog razvoja iz mjere 7.2.1. . Osim toga ove godine je u proračunu osigurano oko 4,5 milijuna kuna za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta. Sa DGU je nastavljeno s provođenjem katastarske izmjere za dvije katastarske općine Velika Ves i Gornja Pačetina vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Nakon 14 godina počeli su i radovi na projektu izmještanja željezničko-cestovnog prijelaza prema naselju Dolac, dok su Hrvatske ceste krenule sa sanacijom nadvožnjaka.

 - Godinu koja je na izmaku posebno je obilježila i jedna odluka Vlade RH o prijenosu osnivačkih prava nad Veleučilištem HZK na Republiku Hrvatsku te su tako i Zagorci dobili državno veleučilište i mogućnost besplatnog studiranja na svojoj rodnoj grudi. Stoga koristim priliku da u svoje ime, kao i u ime Grada Krapine još jedno od srca zahvalim Vladi RH, a posebno predsjedniku g. Plenkoviću bez čije pomoći do takve odluke nebi ni došlo – izjavio je. Posebno veselje je, istaknuo je, projekt dogradnje gradskog dječjeg vrtića za dvije nove odgojne skupine. Gradonačelnik je spomenuo dva projekta za koja vjerujem da će promijeniti ne samo vizuru nego i turističko-gospodarsku sliku našeg Grada.  - Prvi projekt je projekt za revitalizaciju “Šemničkih Toplica” koje nisu u funkciji od početka 7o-ih godina prošlog stoljeća. Vezano za taj projekt napravili smo urbanistički plan uređenja, prostorno-programsku studiju i ispitivanje izvorišta, a nakon toga krenulo se s izradom projektne dokumentacije. Za taj projekt odobrena su nam sredstva kroz Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova te Krapinsko-zagorske županije. Projektna dokumentacija bi trebala biti gotova sljedeće godine. Drugi vrlo važan projekt koji je pred nama je projekt “Crna Kraljica”. Sredstva za izradu idejnih rješenja, glavnih i izvedbenih projekta, osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ odnosno mjeru “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ iz Fondova EU-a. Projekt obuhvaća revitalizaciju „Brda Josipovac“ između nalazišta Hušnjakovo i Franjevačkog samostana  te s druge strane lokaliteta stari Grad, unutrašnjosti zgrade palasa, staza i vidikovca na vrhu. A najveća atrakcija će zasigurno biti viseći most koji bi trebao povezati ta dva lokaliteta po uzoru na legendu o Čehu, Lehu i Mehu. Dokumentacija je spremna i sad čekamo otvaranje nove financijske omotnice EU kako bi projekt kandidirali za realizaciju – rekao je Gregurović.

Čestitku povodom Dana grada i župe uputio je župan Željko Kolar te je gradonačelniku Greguroviću i njegovoj ekipi čestitao na ostvarenim projektima u proteklih godinu dana. – Uz to, bitrno je i da se ima i vizija za budućnost, da se pripremaju projekti za novu financijsku omotnicu, da spregovaramo omotnicu koja će odgovoriti izazovima u budućnosti, za koje imamo spremne projekte – rekao je župan, istaknuvši kako je poduzetnički centar u Krapini, ukupne vrijednosti 34 milijuna kuna, pred završetkom te da će biti finaliziran do 30.3. iduće godine. – Popratili smo i projekt Šemnice kroz projektnu dokumentaciju uz pomoć ZARA – e te kroz financijski podršku, a napravit ćemo to i za katastarsku izmjenu sljedeće godine. Svima želim puno uspjeha u budućem radu i vjerujem da se zajedničkim idejama i ljudskim potencijalima, a to smo pokazali da imamo, možemo postaviti na najbolje projekte – rekao je još Kolar.

Vladimir Lončarević izaslanik predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović čestitao je mještankama i mještanima Krapine njihov dan. - Krapina je znamenita i vremenita svojom poviješću, kao što je i cijelo Zagorje koje imao veliku povijest plemićkih obitelji, ali i tradicije seljaštva. Zagorje je kraj velikana koji su zadužili Hrvatsku i hrvatski narod dok je Krapina čuvar naše kajkavštine - rekao je Lončarević, a podsjetio je kako je predsjednica prije dvije godine posjetila Krapinu. - Tada je imala priliku zahvaliti se hrvatskim braniteljima iz Krapine i cijelog Zagorja, a ja im se zahvaljujem danas za sve ono što činili u Domovinskom ratu. Predsjednica je prije dvije godine govorila o demografiji i centralizaciji, razvoju gospodarstva te su to tri ključna područja na kojima je ona radila. Otkad je bila u tri radna posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji, u Zagorju je postignut velik napredak. Drago mi je da će Vlada imati baš u Krapini ovu sjednicu - rekao je Lončarević dodajući kako je bitna sinergija i povezivanje na svim razinama. - Bitnim i važnim projektima ne mogu i ne smiju na putu stajati stranačke razlike. Svi moramo disati i raditi jednako - rekao je Lonačarević.

-Krapina danas upisuje važan datum u svojoj stoljetnoj povijesti, slaveći Dan našeg Grada i našeg nebeskog zaštitnika sv. Nikole, a održavanjem sjednice Vlade, Krapina na jedan dan simbolički postaje glavni grad RH. Politika aktualne Vlade u svojim temeljima ima postavljen partnerski odnos centralne vlasti prema svim županijama, gradovima i općinama. Zato je danas Krapinsko – zagorska županija jedno veliko gradilište. Realiziraju se mnogi veliki projekti, grade se ključni prometni pravci, mega projekti u prometnoj infrastrukturi i milijunskim iznosima potiče zagorsko gospodarstvo koje je jedno od najvitalnijih i najviše izvozno orijentiranih u RH – izjavio je Žarko Tušek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se upravo povodom Dana grada Krapine u tom gradu održava sjednica Vlade, ali i zahvalio gradonačelniku Zoranu Greguroviću, županu Željku Kolaru te saborskim zastupnicima na konstruktivnoj suradnji pri pripremi same sjednice. - Drago mi je da smo novim zakonom o financiranju lokalne i regionalne samouprave osigurali veće prihode i za županiju, ali i za gradove i općine. To je bitan iskorak jer ste mogli ostvarivati mnogo više konkretnih projekata i programa – rekao je Plenković u svojem govoru dodajući da je Vlada učinila brojne iskorake da život u Hrvatskoj bude kvalitetniji i bolji. Premijer je nabrojio, primjerice, znatno smanjenje broja nezaposlenih i u Zagorju i u Hrvatskoj, rast plaća i mirovina, gospodarski rast i sl. Istaknuo je kako su brojne međunarodne institucije pozitivno ocijenile rejting Hrvatske što omogućuje bolje gospodarske i poslovne uvjete. – Nastavit ćemo i dalje s tim pozitivnim pomacima i procesima poput reforme državne uprave i mirovinskog sustava. Posebno me veseli što ćemo danas na sjednici Vlade kroz ugovore, odluke i programe za ovu županiju osigurati 3 milijarde i 680 milijuna kuna ulaganja.  To je dokaz da je naša politika temeljena na ravnopravnom razvoju svih dijelova Republike Hrvatske – naglasio je predsjednik Vlade nazivajući Krapinu gradom nositeljem hrvatskog narodnog preporoda, a Hrvatsko zagorje bitnim segmentom za hrvatsku kulturu.

U sklopu svečanosti prikazan je film o projektu 'Crna kraljica', a potom je uslijedila dodjela gradskih priznanja.

Nagrada Grada Krapine za životno djelo uručena je Branku Cvrtili, za izniman doprinos 60. Obljetnice članstva i 40. obljetnice vodstva Gradskog puhačkog orkestra Krapina te promicanje Grada Krapine u zemlji i inozemstvu.

Priznanje Počasni građanin Grada Krapine uručeno je preč. Tomici Šestaku za izniman doprinos obnovi sakralne baštine Grada Krapine, promicanje duhovnih vrijednosti i zajedništva te za aktivnu ulogu u unapređenju kulturnog i društvenog života Grada Krapine.

Povelju Grada Krapine primio je Josip Nucak za osobiti doprinos promicanju dobrovoljnog darivanja krvi i zdravstvenih programa Hrvatskog Crvenog križa; Mario Sedmak za promicanje Festivala kajkavskih popevki te za doprinos ugledu i promociji Grada Krapine; Planinarsko društvo Strahinjčica povodom 120. Obljetnice aktivnog i uspješnog djelovanja te promicanja Grada Krapine.

Gradske Plakete primili su Štefica Žauhar i Božica Horvat povodom 40 godina neprekidnog rada na unapređenju odgojno – obrazovne djelatnosti u Gradu Krapini te Jasminka Pernjek za uspjehe postignute u razvoju društvenih odnosa i unapređenju obrazovanja, znanosti i kulture od značaja za Grad Krapinu.

Priznanja Grada Krapine dodijeljena su Božidaru Majsecu i  Odredu izviđača 'Hrvatsko zagorje' Krapina. U ime svih nagrađenih zahvalio je preč. Tomica Šestak.

U kulturno – umjetničkom programu nastupio je zbor Glazbene škole pri OŠ Augusta Cesarca Krapina, Danijela Pintarić i Jurica Vugrek.

Nakon svečanosti povodom Dana grada, uslijedit će povijesni događaj za Krapinu, sjednica Vlade koja počinje u podne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook