Prethodni članak
Sljedeći članak

Sve više zaposlenih Zagoraca, ali primaju plaće niže od prosječne

Prosječna hrvatska plaća, iskazana u neto iznosu za 2015. godinu, 5650 kuna dok je u našoj županiji ona 4887 kuna


Prema podacima koje je nedavno objavio Državni zavod za statistiku, neto plaće u Krapinsko – zagorskoj županiji znatno su manje od hrvatskog prosjeka. Konkretno, manje su za 763 kune. Tako je prosječna hrvatska plaća, iskazana u neto iznosu za 2015. godinu, 5650 kuna dok je u našoj županiji ona 4887 kuna.

Najveća neto plaća bilježi se u Zagrebu i iznosi 6626 kuna, a najmanja od 4545 kuna u Varaždinskoj županiji. Naša se županija tako našla na dnu tablice po iznosu prosječne plaće, a gore od nas su samo Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko – bilogorska, Požeško – slavonska i Virovitičko – podravska županija. S druge pak strane, valja reći da je broj nezaposlenosti u našoj županiji među manjima u Hrvatskoj, unatoč činjenici što su plaće niske.

Razlog tome mogao bi biti u činjenici da su, prema istraživanju portala Moj posao, najmanje plaćeni poslovi u uslužnim djelatnostima, tekstilnoj i kožnoj industriji gdje je zaposlen velik broj stanovnika naše županije. Prema podacima dobivenim u istraživanju istog portala, najplaćenija su zanimanja iz područja tehnologije, telekomunikacija i informacijskih tehnologija. Najsvježiji podaci o iznosu prosječne neto plaće Državni zavod za statistiku objavio je samo za nacionalni nivo. Tako prosječna plaća u Hrvatskoj za ožujak 2017. godine iznosi 6022 kuna u neto iznosu i 8109 kuna u bruto iznosu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook