Prethodni članak
Sljedeći članak

'Sve više branitelja liječi se u našoj bolnici, a novaca za njih sve je manje'

Donesen je i zaključak će se pisati Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu branitelja da se povećaju sredstva za liječenje hrvatskih branitelja budući da je iz izvješća ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomira Vančine vidljivo kako se broj braniteljske populacije koja se tamo liječi povećava, a sredstva su znatno smanjena


Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine usvojen je polugodišnji izvještaj proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2018. godinu te polugodišnji izvještaj o radu župana za razdoblje siječanj – lipanj 2018. Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna vijećnicima je obrazložio pročelnik Igor Cigula. Kako je rekao, u prvom polugodištu 2018. godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 280.647.612,79 kn dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 276.442.189,68 kn. Planirani prihodi proračuna za 2018. godinu iznose 676.267.001,00 kn te navedena realizacija za prvo polugodište predstavlja 41,5% godišnjeg plana. Promatrajući samo Županiju, bez proračunskih korisnika, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 75.837.220,37 kn što je za 3.911.363,16 kn ili 4,9% manje u odnosu na isti period prošle godine kada je taj iznos bio 79.748.583,53 kn. Navedeno smanjenje u 2018. g. u odnosu na 2017. g. prvenstveno je nastalo zbog naplate potraživanja početkom 2017. g., a koja su trebala biti naplaćena krajem 2016. g.. Stoga su 2017. povećani prihodi, dok je 2016. g. iz tog razloga završena s manjkom. Spomenuta naplaćena potraživanja odnose se na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt „EC Bračak“ (5,0 mln. kn) te na Ministarstvo znanosti i obrazovanja za prijevoz učenika srednjih škola (3,8 mln. kn). Isto tako, u tom razdoblju 2017. g. prihodovano je 1,0 mln. kn od prodaje dionica PZC Varaždin d.d., a kojeg prihoda u 2018. g. nema.

Dakle, kada bi se u obzir uzelo prethodno navedeno, prva polovica ove godine bila bi na prihodovnoj strani bolja u odnosu na isto razdoblje 2017. g.. Istovremeno, rashodi i izdaci, samo Županije, u prvih šest mjeseci 2018. g. ostvareni su u iznosu do 69.798.719,29 kn što je za 4.632.741,24 kn ili 7,1% više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj iznos bio 65.165.978,05 kn. Cigula je istaknuo  kako će kapitalni projekti u najvećoj mjeri biti realizirani u drugom dijelu godine te da se očekuje nastavak pozitivnih financijskih trendova.  Izvješće je prihvaćeno jednoglasno baš kao i Izvješće o radu župana za siječanj – lipanj 2018. Prihvaćen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana  ŽUC – a za 2018.

Na sjednici su prihvaćena izvješća o financijskom poslovanju zagorskih zdravstvenih ustanova: Doma zdravlja KZŽ, OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, SB Krapinske toplice, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ i Ljekarni KZŽ za prvu polovicu godine. Donesen je i zaključak će se pisati Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu branitelja da se povećaju sredstva za liječenje hrvatskih branitelja budući da je iz izvješća ravnatelja OB Zabok Tihomira Vančine vidljivo kako se broj braniteljske populacije koja se tamo liječi povećava, a sredstva su smanjena. Izvješće o Piškornici podnio je novi direktor Mladen Ružman  koji je na upit županijske oporbe rekao kako Piškornica mora početi s radom 2022. jer 2023. neće biti moguće iskoristiti sredstva za tu namjenu. Njegovo je izvješće također prihvaćeno.  Sandri Mičin vijećnici su ponovno dali povjerenje na mjesto direktorice Krapinsko – zagorskom Aerodroma d.o.o.

AKTUALNI SAT

Inače, prije samog početka sjednice održan je aktualni sat koji je ovoga puta bio kratak. Vijećnik HDZ – a Mišo Grilec postavio je pitanje o problematici nedostatka liječnika u Domu zdravlja KZŽ. Kako je rekao, internistica uskoro ide u mirovinu, a okulist ima 68 godina i radi honorarno. Župan Kolar odgovorio je kako postoji kronični nedostatak liječnika ne samo u Domovima zdravlja već i u bolnici. – Raspisali smo natječaj za 20 specijalizacija jer nastojimo brinuti o budućnosti našeg zdravstva – naglasio je župan. Nada Dogan, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ rekavši kako je medicina rada možda i najproblematičnija kada su kadrovi u pitanju. Naglasila je kako je dobivena suglasnost ministarstva za raspisivanje specijalizacije iz medicine rada i fizijatrije. – Dom zdravlja KZŽ ima na specijalizaciji ukupno 17 liječnika – deset iz opće medicine, pet iz pedijatrije te po jednog ginekologa i radiologa – rekla je Dogan.

Vijećnik Ivan Hren, također iz redova HDZ – a, postavio je pitanje kako napreduje projekt Stubaki na što je župan Kolar odgovorio da se razgovara s belgijskim i engleskim investitorima, no da je veći problem održavati i puniti kompleks nego ga sagraditi. Također se naglasio kako će više o samom projektu reći kada stigne zapisnik skupštine Nadzornog društva Stubaki.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook