Prethodni članak
Sljedeći članak

SVE IH JE VIŠE: 'Ako primijetite lisicu u dvorištu zovite 112'

Sve više Zagoraca žali se da im lisice sve češće ulaze u dvorišta i kolju perad. Posljednjih dana najviše slučajeva zabilježeno je na području Bedekovčine.


Posljednjih  dana  sve više je prigovora mještana Bedekovčine pa čak i iz centra mjesta da im lisice dolaze u dvorišta i uništavaju perad, strahuju za vlastitu ugrozu i ugrozu djece. Lisice se ponašaju pitomo kao domaće životinje, čak se ponovo vraćaju u dvorište nakon što ih se potjera.

U naseljenim mjestima nije dozvoljeno pucanje iz vatrenog oružja pa tako niti lov lisica koje su preblizu kućama. Stoga je na ovu temu održan sastanak u Općini Bedekovčina. Naime, za ovakve slučajeve nadležne su komunalne službe u gradovima i općinama, kao i policija za zaštitu sigurnosti građana, jer lovci nemaju ovlasti lova unutar naselja već samo na površinama lovišta. Utvrđeno je da je na području Općine Bedekovčina kao i drugdje u okruženju prisutna pojava sve većeg broja lisica koje svoja legla imaju u neposrednoj blizini naselja, te se kreću u naselju i predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu.

Stoga se upućuju mještani da ukoliko primijete ili otkriju lisicu u dvorištu uz stambene zgrade ili u naselju da se tu zadržava, da pozovu Županijski centar za obavještavanje na telefon 112, koji će pozvati higijeničarsku službu da intervenira. U svrhu smanjenja broja lisica Lovačko društvo Sveti Hubert Bedekovčina u suradnji s drugim društvima s područja općine utvrdit će lokacije lisičjih jama te donijeti plan pretresa istih.

Općina Bedekovčina osigurat će stroj  za iskop zemlje i otkrivanje legla. Nakon istjerivanja lovci će provesti postupak uklanjanja. - Ukoliko se aktivnosti budu provodile na način da se treba upotrijebiti vatreno oružje u naseljenom mjestu, zatražit će se za taj dan odobrenje Policijske uprave krapinsko – zagorske. Obavještavaju se mještani ukoliko čuju lovačke puške u blizini naselja, da se radi o akciji smanjenja broja lisica na području Općine Bedekovčina – poručio je referent za gospodarstvo, graditeljstvo, promet i komunalne poslove  Željko Odak.  

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook