Prethodni članak
Sljedeći članak

Svažić: Siguran sam da ćemo već za dvije godine bilježiti sasvim drugačiju i daleko bolju turističku statistiku

Ususret Danu općine, razgovarali smo s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem o odrađenim projektima, ali i predstojećim planovima

  • Ernest Svažić

    Ernest Svažić


ZL Koje biste projekte istaknuli kao najvažnije u posljednjih godinu dana na području Krapinskih Toplica?

Svažić: Prvi veliki projekt realiziran europskim sredstvima je naše reciklažno dvorište. To je prvi dio našeg sveobuhvatnog projekta pod nazivom 'Centar za zaštitu okoliša'. Preko 4,3 milijuna kuna je bila ukupna vrijednost projekta za kojeg smo ostvarili 85 % sufinanciranja s europske razine. Isto tako, prijavili smo se i za sufinanciranje domaće komponente kod Ministarstva regionalnog razvoja i nadamo se uspješnoj realizaciji. To je najvažnija komponenta našeg Plana gospodarenja otpadom, a i sama ekologija je važan imperativ u poslovanju našeg mjesta. Drugi projekt koji valja istaknuti je asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Asfaltirali smo više od tri kilometara nerazvrstanih cesta na području općine, međutim upravo je vani natječaj za sljedećih 5 kilometara. Isto tako, uspostavljena je odlična suradnja s Hrvatskim cestama i ŽUC – om pa je pronađen model za sufinanciranje obnove cesta. Tu je i rekonstrukcija Zagrebačke ulice koja ne bi bila moguća bez sufinanciranja Hrvatskih cesta. Nadamo se i vjerujemo da će do početka školske godine biti taj projekt završen. Želja nam je da se kvalitetno izvedu i nogostupi s obje strane, a bit će izmijenjene elektroinstalacije, kanalizacija i javne rasvjete.

ZL Brojne ste projekte prijavili i na fondove EU, ali i neke nacionalne natječaje. Jeste li zadovoljni ostvarenim potporama?

Svažić: Meni se koji put upućuje kritika da previše projektiram. Ja se s tim ne bih složio već bih rekao da se premalo projektira. Sretan sam kada u ladici imam barem 4 – 5 projekata spremnih za prijave na natječaje. U ovom trenutku vrlo nam je važan projekt prenamjene Doma kulture u Multimedijalni centar i sretni smo što smo ostvarili sufinanciranje projektne dokumentacije s europske razine. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati građevinsku dozvolu za taj projekt pa da ćemo moći aplicirati na daljnje natječaje za sljedeće faze radova. Imamo prijavljen Agenciji za plaćanje u poljoprivredi projekt izgradnje novog vatrogasnog doma pa se nadamo da ćemo i tu ostvariti sredstva. Klizišta su nam također stvarala probleme i nije bilo moguće da sami, bez pomoći, riješimo sve. Ovaj puta su Hrvatske vode našle rješenje da se rješavanje tih problema barem malo olakša jedinicama lokalne samouprave. Mi imamo jedno veliko klizište na Hršak bregu i zahvaljujući potpisanom ugovoru s Hrvatskim vodama, mislim da ćemo ga riješiti, kao i klizište u Zagrebačkoj ulici za koje smo također ostvarili sufinanciranje.

ZL Nedavno ste održali okrugli stol u Villi Magdaleni na kojem ste okupili brojne ulagače. Ima li kakvih povratnih informacija i najava novih projekata?

Svažić: Mi smo na tom okruglom stolu predstavili naše potencijale prema investitorima. Izuzetno me veseli da smo na tom skupu predstavili projekt hotela u centru za koji je investitor već ishodio lokacijsku dozvolu, a iduće bi godine trebala početi gradnja. Riječ je o lokaciji nekadašnje kuglane i prostora turističke zajednice. Već dva dana nakon okruglog stola došli su ulagači iz Kanade koji su pokazali interes za ulaganje u objekte za brigu za osobe treće životne dobi, a par dana kasnije na istu temu kontaktirao nas je i investitor iz Austrije na istu temu. Tu je i gospođa Yu, kineska investitorica za čijeg je dolaska u Krapinske Toplice potpisan memorandum o razumijevanju te se nadamo skoroj realizaciji nekog kineskog ulaganja.


ZL Osim brojnih ulaganja u infrastrukturu, Općina brine i o socijalnom aspektu te o najmlađima.

Svažić: Primarna briga nam je briga o predškolskom uzrastu i našim najmlađima. Osim što smo izgradili novi vrtić, od početka nam je želja bila da podržimo tim vrtića i da kontinuirano pružamo vrhunsku uslugu u predivnom prostoru. Evo, i kapaciteti su popunjeni pa ćemo uskoro razmišljati i o proširenju. Isplaćujemo također više od 40 stipendija, sufinanciramo prijevoz učenika, pomažemo socijalno ugroženom stanovništvu te uvijek nastojimo pružiti ruku pomoći kad je to potrebno.


ZL Već osam godina uz Dan općine veže se i manifestacija BadlFest koja svaki puta ponudi nešto novo. Kako ste zadovoljni ovogodišnjim programom?

Svažić: Trudimo se svake godine imati raznolik program i glazbenike koji nisu često ovdje. Isto tako, javne prostore Krapinskih Toplica nastojimo koristiti na jedan drugačiji način. Tako središte mjesta i perivoj kraj bolnice postaju ambijentalne pozornice. Ove godine nastupit će nam Jelena Radan i Meritas, Zorica Kondža, Gazde i Ljubavnci, Domenica te vrhunski mladi etno glazbenik Ivan Jelić. Bit će tu i bogat program za najmlađe, sportska događanja, ali i gastro ponuda. Obrtnici iz cijele Hrvatske pripremat će svoja jela, a tu je i Badlov kulinarski kup.

ZL Kakvi su planovi za daljnje razdoblje?

Svažić: Pravog turističkog razvoja neće biti bez izgradnje novih smještajnih kapaciteta pa zato ja uporno komuniciram prema potencijalnim ulagačima. Siguran sam da ćemo već za dvije godine bilježiti sasvim drugačiju turističku statistiku nego zadnjih desetak godina. Radit ćemo i na poboljšanju komunalne lokalne infrastrukture, a u planu je uređenje i nogostupa i pješačkih staza u centru te infrastrukture za sport. Donijet ćemo i neke mjere koje bi trebale djelovati poticajno. Usvojili smo mjeru sufinanciranja kamata na kredite koji se dižu za obnavljanje obiteljskog smještaja, pomagat ćemo onima koji žele otvoriti male obiteljske hotele te sufinacirati radove na obnovi fasada u povijesnoj jezgri Krapinskih Toplica. Isto tako, u pripremi je mjera podrške malim manifestacijama lokalnog karaktera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook