Prethodni članak
Sljedeći članak

SVAŽIĆ: 'Novac za projektiranje sportske dvorane osigurat će se iz županijskog proračuna'

Izuzetno mi je drago da je realizirana obnova dionica u Maloj Erpenji, između Krapinskih Toplica i Tuheljskih Toplica, a nadam se da radovi na tome neće stati i da će se ta cesta obnoviti u punom profilu. Drago mi je da je Županijska uprava za ceste reagirala i poboljšala jedan dio dionice na ulazu Krapinske Toplice sa zagrebačke strane – rekao je Svažić


Zagorski list donosi intervju s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem koji je otkrio kojim će projektima posvetiti posebnu pažnju u svom drugom načelničkom mandatu, ali i istaknuo što je ostvareno u proteklom razdoblju

ZL: Prije nekoliko mjeseci osvojili ste svoj drugi mandat na mjestu načelnika Krapinskih Toplica. Što se napravilo ili počelo s realizacijom u vremenskom razdoblju od izbora do sada?

Svažić: Veliki fokus i dalje je na poboljšanju temeljne infrastrukture. Naročito smo fokusirani na izgradnju cestovne infrastrukture i to ne samo one koja je direktno pod našom ingerencijom nego konstantno komuniciramo i sa Županijskom upravom za ceste i s ministarstvima na državnoj razini da nam se pomogne s poboljšanjem stanja cesta.

Izuzetno mi je drago da je realizirana obnova dionica u Maloj Erpenji, između Krapinskih Toplica i Tuheljskih Toplica, a nadam se da radovi na tome neće stati i da će se ta cesta obnoviti u punom profilu. Drago mi je da je Županijska uprava za ceste reagirala i poboljšala jedan dio dionice na ulazu Krapinske Toplice sa zagrebačke strane, međutim to je dionica koja zahtjeva intenzivan zahvat i na tu temu komuniciramo sa ŽUC – om i u pripremi je sva nužna dokumentacija za nastavak radova. Drago mi je da smo uspjeli realizirati program asfaltiranja nerazvrstanih cesta u duljini nešto većoj od 3 kilometara. Općinu čini 17 naselja, a imamo 200 kilometara nerazvrstanih cesta i ne možemo u kratkom roku sve sanirati.

U tom smislu apeliram na sumještane da budu strpljivi i da nam prioritet bude kvalitetna sanacija jedne po jedne. Tako smo za vrijeme prvog mandata inzistirali na kvalitetnoj obnovi Ulice Marcela Majseca, na kvalitetnoj podlozi i sanaciji te će takvim principom rukovoditi i dalje.

U suradnji s Villom Magdalenom radimo na projektnoj dokumentaciji za proširenje i sanaciju Mirne ulice. Očekujemo da do kraja godine dokumentacija bude spreman i da taj projekt možemo prijaviti na neki natječaja koji budu aktualni. Izuzetno važna je i vodoopskrba. Lovreća Sela i Čret jednim dijelom su opskrbljeni vodom, međutim u toj zoni će se sustav i dalje proširivati. Želimo dohvatiti sva domaćinstva u općini i svima omogućiti pitku vodu. Projekt koji razvijamo sa Zagorskim vodovodom jest i sustav odvodnje, odnosno izgradnja 11 kilometara nove odvodnje i izgradnja biološkog pročistača. Prve korake u izgradnji projekta očekujemo u 2018. godini. Isto tako imamo građevinsku dozvolu i sufinancirat će nam se gradnja reciklažnog dvorišta. S prvim radnjama smo već započeli, a ono će biti smješteno na ulazu u Krapinske Toplice gdje se sada nalazi zeleni otok. Građevinsku dozvolu imamo, a projekt mora biti realiziran tijekom iduće godine.

ZL: Spomenuli ste neke projekte koje planirate prijavljivati na razne natječaje što ministarstava što fondova EU. Koje biste još izdvojili kao one koje ćete prijavljivati u skorije vrijeme?

Svažić: Upravo ovih dana prijavljujemo dva projekta. Zapravo, prijavljujemo sufinanciranje projektne dokumentacije za prenamjenu Doma kulture u Multimedijalni centar. Idejno rješenje za tu prenamjenu već imamo te se nadamo da ćemo dobiti novac i za projektnu dokumentaciju. U partnerstvu s Gradom Pregradom i s Hrvatskim vodama prijavljujemo se za sufinanciranje projektne dokumentacije za sustav biciklističkih i pješačkih staza na području Krapinskih Toplica i Pregrade.

ZL: Mnogo smo puta razgovarali i o uređenju samog centra općine. I taj projekt ste prijavili za sufinanciranje. Ima li kakvih povratnih informacija?

Svažić: Još nismo dobili rezultate vezane uz našu prijavu uređenja platoa iza općine s parkiralištem, pješačkom stazom i biciklističkom stazom. Početkom iduće godine mislimo da će naš zahtjev biti obrađen pa bi, ako odgovor bude pozitivan, radovi iduće godine mogli i krenuti. To nam je jako važno jer je riječ o samom centru Krapinskih Toplica.

U prvoj fazi trebalo bi se napraviti parkiralište, pješačka i biciklistička staza uz Topličinu te pješački most koji će povezivati Aleju i prostor gdje se sad nalaze trgovine i lokali. Druga faza je uređenje same šetnice kod zgrade Općine i uređenje platoa ispred ljekarne, a završna treća faza je izgradnja Centra za posjetitelje s tržnicom domaćih proizvoda. Za realizaciju u 2018. godini smo si zadali i da sredimo arhitektonsko – urbanističko rješenje za uređenje centara, koji smo kroz dosadašnje javne rasprave definirali kao 'zeleno srce Krapinskih Toplica'.

ZL: Već dugo se u Krapinskim Toplicama spominje i potreba za izgradnjom sportske dvorane. I po tom pitanju imate novosti.

Svažić: Prije nekog vremena razgovarao sam s kolegom iz Podčetrtka. I oni su relativna mala jedinica lokalne samouprave, a odlučili su se na izgradnju trodijelne sportske dvorane. Postojao je otpor u startu za tu ideju, no vrijeme je pokazalo opravdanost tog ulaganja jer je takva dvorana podrška njihovoj turističkoj ponudi i industriji. Mi u Krapinskim Toplicama javnim projektima nastojimo podržati i privatne investicije. Najavljena je izgradnja dvaju hotela, a dvorana bi trebala biti udaljena dvije minute hoda od njih. To donosi značajnu prednost jer se možemo afirmirati i u sferi sportskog turizma. Projektiranje dvorane financirat će Krapinsko – zagorska županija u proračunu za 2018. godinu. Imali smo konstruktivan razgovor sa županom i njegovom zamjenicom te koordinaciju na lokanoj razini te sam siguran kako ćemo uskoro doći do konkretnog prijedloga za realizaciju izgradnje sportske dvorane.

ZL: Spomenuli ste dva velika hotela koja bi se trebala graditi. Jedan ruskog, jedan kineskog investitora. Postojala su 'šuškanja' u kuloarima da investitori odustaju od projekata. Komunicirate li s njima i što kažu?

Svažić: Ja nemam informacije da bi se od nečeg odustalo. Mi s javne razine možemo promovirati investicijske mogućnosti i to ćemo kontinuirano i dalje raditi. Ovih sam dana bio s predstavnicima kineskog investitora koji ulaže u hotel Toplice. Nema naznake da bi oni od projekta odustali. Dapače, dalje rade na razvoju projekta i dokumentaciji. Nemam informaciju da postoje zahtjevi za građevinsku dozvolu za jedan ili drugi hotel no u razgovoru s oba ulagača povratna informacija je da se i dalje radi na projektima.

ZL: Na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma čak dva turistička objekta iz Krapinskih Toplica su nagrađeno – Aqua Vivae i Villa Magdalena. Čini se kako se turizam u Krapinskim Toplicama uistinu značajnije počinje buditi.

Svažić: Ponosni smo na obje nagrade. Drago nam je da je prepoznata važna komponenta Vodenog parka Aquae Vivae, a to je njegov održivi razvoj. Na Villu Magdalenu smo također ponosni jer nagrađena u kategoriji za najbolji wellness hotel čemu je pridana posebna pažnja nakon proširenja. Oba priznanja su vrlo vrijedna i značajna za turistički imidž naše općine.

ZL: Što biste istaknuli kao gorući problem na području općine kojeg ćete u narednom periodu s posebnom angažiranosti rješavati?
Svažić: Gorući problem je cestovna infrastruktura koju sam već spomenuo. S izvornim fiskalnim prihodima mi ne možemo mnogo napraviti, ali zato ćemo i dalje kucati na sva moguća vrata da nam pomognu u rekonstrukciji i poboljšanju prometne infrastrukture na području Krapinskih Toplica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook