Prethodni članak
Sljedeći članak

Susret službi sustava civilne zaštite Hrvatske i Slovenije

Cilj susreta u Krapini bio je razmjena iskustava na zadaćama zaštite i spašavanja te podizanje kvalitete prekogranične suradnje u kriznim situacijama


Gradsko društvo Crvenog križa Krapina jučer je bilo domaćin susretu službi sustava civilne zaštite Republike Hrvatske i Slovenije. Cilj susreta je razmjena iskustava na zadaćama zaštite i spašavanja te podizanje kvalitete prekogranične suradnje u kriznim situacijama. Susretu su prisustvovali zamjenik župana Anđelko Ferek - Jambrek, zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i brojni drugi gosti.

Nakon pozdrava domaćina i gostiju, predsjednice GDCK Krapina  Mirjane Laginja, izvršnog predsjednika HCK Roberta Markta, zamjenika gradonačelnika Grada Krapine Dragutina Kozine, i zamjenika župana KZŽ Anđelka Fereka - Jambreka, svoj rad su predstavile službe sustava zaštite i spašavanja Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, hrvatske Državne uprave za zaštitu i spašavanje- Područni ured Krapina, Crvenog križa Slovenije, kao i GDCK-a Krapina. Pozvani predavači, stručnjaci za sigurnost i zdravlje dr.sc. Zvonko Orehovec i dr.sc. Slavko Bokan – iznijeli su izuzetno zanimljiva izlaganja o sigurnosnim i medicinskim izazovima i rizicima. Nakon svih izlaganja uslijedila je panel diskusija o mogućnostima i perspektivi prekogranične suradnje koju je vodio izvršni predsjednik HCK Robert Markt. U diskusiju su se uključili predstavnici svih službi te je zaključeno da su najčešće ugroze na našim područjima poplave, olujna nevremena i automobilske nesreće.

Na temelju toga dogovorene su sljedeće preporuke: poticati suradnju i razmjenu iskustava na nacionalnom nivou u sustavu Civilne zaštite, poticati organizaciju zajedničkih vježbi i edukacija kod DVD-a i Društva Crvenog križa, pojačano educirati stanovništvo za pripremu na krizna stanja i njihovu aktivnu ulogu u odgovoru na krizna stanja, poticati uključivanje svih raspoloživih resursa u diseminaciji relevantnih informacija u kriznim situacijama (radio amateri, informatička oprema..)

Nakon radnog dijela gosti su posjetili Muzej Krapinskih neandertalaca, 25. Zagorski gospodarski zbor i otvaranje Muzeja Oldtimera Presečki. Nakon cjelodnevnog susreta gosti iz Slovenije su izrazili zadovoljstvo istim i dogovoreno je da će sljedeći susret biti u njihovoj organizaciji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook