Prethodni članak
Sljedeći članak

[SUSRET DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA] Zagorski branitelji dali su doprinos u obrani istoka Hrvatske onda kad je bilo najteže

U dvorani hostela Wine Hill u Desiniću upriličena je svečanost javne prezentacija obrane Antunovca u Domovinskom ratu kao i sjećanje na teška vremena 1991. u istočnoj Slavoniji.


U Desiniću je danas započeo dvodnevni susret branitelja Antunovca iz Osijeka s braniteljima iz općina Desinić, Hum na Sutli  te grada Pregrada, a koji su kao dragovoljci sudjelovali u obrani Antunovca tijekom Domovinskog rata. Sama svečanost upriličena je u dvorani hostela WineHill gdje su prezentirana i sjećanja na sudioništvo dragovoljaca iz desinićkog kraja i okolice u obrani istočne Slavonije, kako samih sudionika obrane te istaknuta i javna zahvala sudionicima i predstavnicima vlasti te uručene svečane plakete. Delegaciju iz Slavonije predvodio je izaslanik župana Osječko-baranjske županije i načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski te Stjepan Šerić, ratni zapovjednik obrane Antunovca 91./92. koji je održao i prezentaciju o tim ratnim danima.  

Tijekom najtežih povijesnih vremena za hrvatski narod 1991. godine, 45 dragovoljaca iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli krenuo je u pomoć obrani istoka Hrvatske u Antunovac kod Osijeka, tijekom borbenih djelovanja život za domovinu su položili: Anton Rebić, Marjan Pleteš i Božidar Brumen. Pored ove tužne činjenice potrebno je također spomenuti da je, do sada,  zbog bolesti umrlo nakon rata njih 12, od kojih je samo jedan  bio u trećoj životnoj dobi, a svi u četrdesetim godinama starosti, što je očito posljedica Domovinskog rata, istaknuo je Mladen Ptičar, predsjednik Organizacijskog odbora susreta branitelja Antunovca, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Krapina, koji je i sam kao 19-godišnji dragovoljac krenuo u Domovinski rat, drugo jutro nakon koncerta u dvorcu Bežanec, gdje je  bio disco i gdje jr nastupilo Prljavo kazalište. Društvo, djevojke i zabavu zamijenio je bojištem, između Vukovara i Osijeka.

-Nakon ovih slika i prezentacije g. Šerića i emocija koje je unio u prezentaciju teško je nešto pametno reći. Mi koji smo obukli odoru hrvatske vojske i imali pušku u rukama, na koje su padale granate, a posebno oni koji su prošli sve gardijske brigade, cijeli Domovinski rat i koji su sudjelovali u obrani, a onda i u oslobođenju Hrvatske, emotivno su se prisjetili najtežih trenutaka u povijesti stvaranje nove države – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuvši kako su Zagorci dali veliki doprinos u obrani i oslobođenju hrvatske države, iako nisu bili izravno pogođeni ratom te da je na svim ratištima u Hrvatskoj i BIH sudjelovalo više od 11.500 zagorskih branitelja, zbog čega osjeća zahvalu i ponos. No, nažalost neki su dali najviše što su mogli svoj život, i na tome smo im vječno zahvalni.

 Preživjeli i živući branitelji – dragovoljci  iz Desinića, Pregrade i Huma na Sutli , održavaju prijateljske veze sa suborcima iz Antunovca, te su slijedom toga 05. prosinca prošle godne bili u posjetu Osijeku i Antunovcu na Dan obrane Osijeka. Upravo u ova dva dana u povratni posjet Desiniću, Pregradi i Humu po prvi puta stiglo je dvadesetak branitelja iz Antunovca.

Dodajmo kako dvodnevni program posjeta obuhvaća: održavanje predavanja o obrani Antunovca u Desiniću, posjet muzeju u Velikom Taboru u Desiniću večernje druženje branitelja posjet gradu Pregradi i prisustvovanje svetoj misi za poginule branitelje u Pregradi te naposljetku posjetobilazak tvornice Vetropack- Straža  u Humu na Sutli. Položit će se vijenci i zapaliti svijeće poginulim – umrlim braniteljima na grobljima u Desiniću, Pregradi, Humu na Sutli i Rogatcu  te kod svih spomenika braniteljima iz Domovinskog rata u Desiniću, Pregradi i Humu na Sutli.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook